Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 6

Recenze (921)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Úvodná polka bola ešte zaujímavá a dosť dobrá, ale druhá polka a hlavne finále, bolo skutočne nemastne neslané. To čo sa mi moc nepáčilo na Jurskom Parku dvojke, presne to iste dali do Jurského Sveta dva (akurát ten mal aspoň vymakanú akčnú stránku). Nudné a nevýrazne vedľajšie postavy, tupé chovanie postav, podobný príbeh, kde sa dinosaury ťahajú k nám do obývačky a násilný humor, ktorý ani nieje moc vtipný. Škoda, kde sa vytratila ta atmosféra a strach s dinosaurov ? P.S.: za titulkami sa nachádza menší bonbónik. 70% - 3* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

To, že je původní Jurský park klasika je bez debat. Dvojka a trojka si však takový status nevysloužili a navíc kolísaly i tržbami. Po 14 letech dorazilo nové samostatné pokračování Jurský svět které ale vytřelo dech. Nejenom, že se jednalo o důstojný odkaz původního Jurského parku ale především z toho ve finiši byla částka přes 1 miliardu a 600 mega. Bylo tedy jasné, že se dočkáme hned vícero pokračování. Na dvojce se začalo pracovat rychle a musela si rychle najít režiséra poté co se Colin Trevorrow dočasně stal režisérem Star Wars 9 (aby byl následně potupen vyhazovem a musel čekat až zrežíruje Jurrasic World 3!). Náhrada nakonec byla celkem šokující: J . A. Bayona. Tento španělský rodák který je slušným řemeslníkem avšak žádný jeho film vlastně zrak nevytřel se stal prvním španělským režisérem který natočil americký blockbuster za více než 100 milionů dolarů. A právě angažování J. A. Bayony je možná zárukou toho, že Jurský svět 2/Jurský park 5 nedělá sérii ostudu! Zatím co Trevorrow v podstatě natočil jenom ´´poctu´´ originálnímu Jurskému parku ve které se kromě experimentovaní s genetickým křížencem a ochočenými raptory neutrhl ze řetězu, Bayona chce natočit více autorský film. A díky tomu, že se jedná o autora horroru Sirotčinec, se Bayonovi podaří do Zániku říše vložit několik fungujících lekaček, hrátek se stíny a celkovou atmosférou snímku. Hned od původní scény dá Bayona jasně najevo, že tady se na jistotu nehraje. Jasně, po temné úvodní scéně se vrací na scénu Chris Pratt aby opět balil Bryce Dallas Howard, na jejich komplikovaný vztah ale není tolik času protože se hraje o čas, životy dinosaurů a výbuch sopky. První půlka je perfektní, avšak stále se drží jakéhosi zlatého středu toho co divák vstřebá a vydrží. Druhá půlka jde ale daleko víc na sílu, ať už po emocích nebo děsu a především.... přijde zvrat, který vlastně změní celý pohled na sérii! Nedivil bych se kdyby nejenom kvůli tomuto zvratu, neskončil Zánik říše v očích fanoušků Jurského parku jako Poslední z Jediů pro fanoušky Star Wars. Zánik říše se sice na rozdíl od Posledního z Jediů pořád v rámci sci-fi možností drží při zemi, jinak mi ale to přirovnání sedí. Zánik říše je i přes průměrnou trailerovou kampaň příjemným překvapením, které se sice ohlíží za staršími filmy (cameo Jeffa Goldbluma AKA Iana Malcoma je perfektní!) zároveň ale dřepí na svých nohách. Je možná škoda, že se k trojce vrací Colin Trevorrow, Zánik říše ale funguje jako povedená odbočka na kterou bude důvod se podívat víckrát! PS: Potitulková scéna ve filmu je.... a už aby tady byla ta trojka! ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pro mě velice příjemný sequel. Je hodně znát, že tradičnějšího dobrodružnějšího Trevorrowa s příklonem k dětským hrdinům vystřídal podstatně temnější J.A. Bayona, jehož Monster Calls ovšem přesně vystihuje spíše jedničku Jurského světa. Už od úvodní scény tohoto dílu je jasně znát, že tady tvůrci hodně citují seňora Spielberga a jeho vůbec první Jurský park a všiml jsem si tak pěti scén, které vyloženě vzdávají hold starému filmu. Také jsem velice rád, že z původních klaďasů se vrátili pouze mí oblíbení Chris Pratt a Bryce Dallas Howard. Nikdo další mi nechyběl a budu rád, když to podobně bude i u třetího dílu, kterému Zánik říše vyloženě vykopává dveře dokořán. A proč tedy ode mě možná malinko přestřelený pětikvalt? Protože jsem se možná ještě více bavil než tehdy před třemi lety, dinosauři nejen mně hodně chyběli a mnoho scén na mě opravdu hodně zapůsobilo. K čemuž dopomáhá i vážnější nota a taková scéna s hořícím Brachiosaurem je vyloženě srdceryvná. Čekal bych, že tentokrát mi bude chybět bombový vyšinutý záporák Vincenta D'Onofria, ovšem pozapomenutý Ted Levine (kapitán z Monka) jej zastoupil více než dostatečně. Velice povedený blockbuster, který je vyloženě vysoustružený přímo pro IMAX, se skvělým akčními scénami běžících dinosaurů a lehce odsýpajícím tempem, u něhož popcorn mizí rychleji, než tučné miliony, které opět potečou na účty spokojených Universalů. Vlastně mě trochu mrzí, že se příště vrací Trevorrow. PS : Potěšilo víceméně cameo Jeffa Goldbluma propálené už v trailerech, který po delší době působí o něco seriózněji (Kdo viděl Ragnarok nebo Grand Budapest Hotel, ví dobře). Škoda, že v jedničce otáleli s Attenboroughem, tam už to ovšem zdravotní stav asi nedovoloval. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Prvý Jurský svet priniesol nostalgiu a várku kvalitnej zábavy s dobrou chémiu medzi Chrisom Prattom a Bryce Dallas Howard. Druhý diel v prvej polovici ako tak schopne nadviazal na dobrodružstvo z jednotky, no po približne 60. minutách sa premenil na domovú naháňačku, ktorá mi akosi nič nehovorila. Filmári si z dinosaurov spravili hračky, ktoré si rozmiestnia podľa toho, ako to vyhovuje scenáru a vôbec ich nezaujíma, že ich chovanie pôsobí veľmi vykalkukovane. V prvej časti som to s prínosom nostalgie a s ružovými okuliarmi na očiach dokázal prekúsnuť, ale hororová hra v dome na mačku a myš s PG-13 išla jednoducho mimo mňa. A zdá sa, že som nie som sám. Slabšie 3*. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Šla jsem na nový "Jurský park" s tím, že když budu dopředu očekávat špatný film, tak to třeba ve finále zas až tak špatné nebude. Tak určitě!xD Přemýšlím, kdo dal téhle rescue srandě zelenou, respektive zda daná osoba při vynášení verdiktu ANO/NE také nedostala dávku modrých sedativ... Já chápu, že vymyslet v pořadí již pátou zápletku s nejoblíbenějšími zvířátky na světě není sranda, ale je rozdíl mezi "poctivou" vykrádačkou a prequelem k "Novým mutantům", kterou nám tu předvedli. V kině jsou alespoň ty efekty velkolepé, v televizi už nebude ani to. Jo a Goldblum si může do životopisu připsat nejzbytečnější cameo v sequelu filmové klasiky ever.;-) 2,5* a věřím, že pokud dojde někdy na rewatch tohoto dinosauřího nádoru, Rimmerovo "výš jen výš, tam já mířím", se ho rozhodně týkat nebude. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (30)

  • Na začátku filmu se žoldáci dostanou do parku ponorkou, aby odebrali vzorek z kostry Indomina Rexe, který skončil na dně nádrže s Mossasaurem (kterému se také podaří uprchnout vinou nedovřených dvěří). V prvním díle je ale vidět, že se nádrž nachází přímo uprostřed parku bez jakéhokoliv vnějšího přístupu. (Guilemot)
  • Zbraně, které se objevily ve filmu, byly útočné pušky M4 a FN SCAR. Ve filmu se objevily také vrtulníky UH 1 Huey a C-47 Chinok. (K98)
  • V Jurském světě (2015) bylo při představení gyroskopu řečeno, že sklo neprorazí ani kulka ze zbraně. V tomto dílu ovšem nebyl takový problém prostřelit do gyroskopu dvě díry. (petrahel)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama