Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (429)

plakát

Maják (2019) 

Za mě naprostá spokojenost. Nečekal jsem tuctový film a dostal jsem skvělé mysteriózní drama založené na dialogu, perfektní atmosféře, zajímavé hudbě a neotřelému stylu podání. Téměř čtvercový obraz jen umocňuje nepříjemnou stísněnost osamělého majáku, jelikož postavy musí být blízko u sebe, aby byly na plátně obě. Herecké výkony netřeba komentovat, Willem Dafoe je prostě borec a ostřílený mořský vlk mu sedl naprosto dokonale včetně skvělého přízvuku. Roberta Pattinsona jsem chvílemi nepoznával, ale rozhodně nezklamal a opět dokázal, že zahraje téměř cokoliv. Menším zklamáním byl pro mě konec, nicméně stejně se jedná o film, který stojí za to vidět. Už jenom kvůli své odlišnosti.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Z nové trilogie rozhodně nejslabší díl. Pozitivně hodnotím opět skvělé souboje se světelnými meči, povedené CGI a občas vtipné dialogy. Záporně naopak všechno ostatní. Příběh je těžce předvídatelný a velmi mě mrzí, že se tvůrci nerozhodli pro "špatný" konec, jelikož se ideálně nabízel. Snaha sehnat co nejvíc herců z předchozích 8 filmů může někomu zabrnkat na nostalgickou strunu, ale pro mě se jednalo spíše o nepovedenou snahu vydojit z diváka co nejvíc emocí (a peněz). Naražím tím hlavně na tři roky zesnulou Carrie Fisher naroubovanou do filmu za každou cenu (je prostě poznat, že záběry s ní byly natočeny úplně jinde a jindy) ačkoliv ji mohli nechatv klidu odejít v předchozím filmu (kde to dávalo smysl rozhodně víc než zde). Zápletka s Palpatinem byla zajímavá až do doby, kdy se divák dozví původ Rey, pak už to šlo z kopce dolů. Finální hodnocení: pro fanoušky nové trilogie nutnost, pro nás ostatní neuškodí vidět, co se všechno dát zmatlat dohromady.

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Knížky detailně neznám a z herní série mám za sebou pouze první díl, takže žádný hardcore fanoušek série nejsem. Přesto jsem byl však zvědavý a ve výsledku nejsem zklamán. Jasně, CGI nevypadá nejlépe (přeci jenom, rozpočet byl trochu jinde než u GOT) a věřím že spoustu lidí odradí nelineární příběh, ale po osmi dílech nemám problém podívat se na ně znovu. Herecké výkony jsou celkem dobré, největší strach panoval samozřejmě z Henryho Cavilla, ale musím říct, že mu Gerald sedl naprosto perfektně. Jako "problém" vidím evidentní snahu o rasovou korektnost, protože kromě eskymáka se v seriálu objevila snad každá rasa, což předpokládám že v předloze není. Hvězdu navíc musím naopak dát za kaskadéry (doporučuji na YT vyhledat neoficiální video ze zákulisí stunt teamu) a choreografy soubojů. Btw, české titulky na Netflixu stojí za to (Fuck = Sper to ďas).

plakát

MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2017) (seriál) 

Zajímavý seriál s perfektní atmosférou a jasným Fincherovým rukopisem. Žádné akční scény, žádné hektolitry krve, prostě jen pár herců, skvělé dialogy a všudepřítomná husina, zvláště při jednotlivých výsleších či v kombinaci s jednoduchou ale extrémně znepokojivou hudební melodií. Herecké výkony jsou naprosto skvělé, kromě hlavní dvojice bych vypíchl především představitele vrahů. V druhé sérii se sice děj z větší části zaměřuje na řešení aktuálního případu než na rozhovory s odsouzenci, ale vyústění za to rozhodně stojí.

plakát

Princezna a půl království (2019) (TV film) 

Vzhledem k předchozím vánočním pohádkám musím říci, že se ta letošní mimořádně povedla. Přesto se však jedná o pouhopouhý průměr. Ale hezky popořádku. Zápletka s tím, že pohádka začne tam, kde obvykle jiné pohádky končí je přinejmenším zajímavá a jednu hvězdu jen za ni. Herecké výkony kupodivu taky nejsou špatné, výjimku tvoří Marek Eben, který (ne)hraje sám sebe. Na druhou stranu si v roli specialisty na etiketu neumím představit nikoho lepšího (maximálně Ladislava Špačka). Role záporáka naopak naprosto dokonale sedla Jakubu Prachařovi i když občas přehrává. Vtipných scén je taky přehršel, takže ve výsledku mise splněna a těším se na další rok. Snad se ta kvalita udrží aspoň v tom průměru.

plakát

Dukla 61 (2018) (TV film) 

David Ondříček prostě umí! Herecky není moc co vytknout, problém jsem měl pouze s dialektem, některým větám jsem nerozuměl vůbec, ale postupem času jsem si zvykl i na Jiřího Langmajera, ke kterému mi ten přízvuk absolutně neseděl. Děj byl mírně rozvláčný, ale na druhou stranu zase ukazoval krásně absurdity doby. Příkladem budiž zkrácení pracovního týdne jen na 5 dní, ale práce je pořád stejně, takže ve výsledku musí všichni pracovat na 120%. Hlavní je plnění plánu a bezpečnost jde stranou, což se vymstí dokonale. Popravdě jsem si o tragédii dopředu nic nečetl, takže závěrečný počet mrtvých mě dost vyděsil. Z české produkce se rozhodně jedná o to lepší, takže vřele doporučuji.

plakát

El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta (2019) 

Seriál byl perfektní, film jsem čekal kvalitativně horší a žádné velké překvapení se tedy nekonalo. Odkazů je spousta, děj je celkem zajímavý a ideálně doplňuje a rozšiřuje to, co se stalo v seriálu. Problémem však zůstává těch x let pauzy, které jsou na hercích znát a vzhledem k tomu že valná část děje se odehrává paralelně se seriálem, vznikají z toho celkem vtipné situace. Aaron Paul to celkem ještě zvládá (i když už nevypadá na 30), ale Jesse Plemons a jeho 20 kilo navíc kontinuitě moc nepřidává. To však rozhodně není důvod se na tento povedený epilog podívat.

plakát

Král Artuš: Legenda o meči (2017) 

Při prvním pokusu jsem po 20 minutách usnul, což se mi moc často u filmu nestává. Dal jsem tomuto snímku druhou šanci a stálo to za to. Guy Ritchie si prostě jede to svoje a ve spoustě scén jsem poznával jeho styl ala Podfu(c)k a Sbal prachy a vypadni. Herecky není co vytknout, ale co tento film naprosto táhne je hudba. Už dlouho jsem neviděl tak nadupaný soundtrack, který na první pohled k filmu nesedí, ale na ten druhý sedí naprosto perfektně. Problém jsme měl s poněkud slabším CGI a hlavně se střihem, který byl na můj vkus divný. Přesto však se jedná o dílo, které by bylo škoda minout.

plakát

Tajemný let (2005) 

Průměrný thriller, který však měl na víc. První půlka super, divák absolutně netuší, co se děje, v druhé půlce už to mírně pokulhává. Herecky není co vytknout, Jodie Foster jede jak za mlada a ostatní ji skvěle sekundují. Konec byl sice mírně klišoidní, ale viděl jsem horší. Plusem je taktéž fakt, že Sean Bean kupodivu nezemře a už jen proto stojí za to tento film vidět.

plakát

Joker (2019) 

Hype byl obrovský a očekávání naprosto naplněna. Joker rozhodně není další komiksový snímek (proto také nechápu časté srovnávání s výkonem, Heatha Ledgera), Joker je samostatné psychologické drama, které ukazuje, jak "málo" stačí k tomu, aby se někdo proměnil v "šílence". Na tomto filmu je totiž nejvíce znepokojivá a R-ková věc právě to, že se události v něm klidně mohou stát kdekoliv na světě právě teď. Ale hezky od začátku. Joaquin Phoenix je naprosto dokonalý od prvního traileru až po závěrečné titulky a opět dokazuje, že zahraje téměř cokoliv. Překvapením byla také volba režiséra, jelikož Todd Phillips je spíše autor komedií. Navzdory tomu a možná právě proto se mu povedlo natočit jedinečný snímek, který rozhodně stojí za to vidět. Technická stránka je perfektní, úžasnou kameru a střih doplňuje skvělá hudba a divák nemá problém udržet dvě hodiny plnou pozornost. Příběh je relativně jednoduchý a osobně jsem každý čin Arthura chápal, i když mě chvílemi dokázal překvapit/šokovat. Finální hodnocení: žhavý kandidát na Oscara a doufám, že se konečně Joaquinovi zadaří.