Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Deníček (4)

CENY AKADEMIE 2024

V noci z 10. března na 11. března se uskutečnilo už v pořadí 96. ročník předávání Oscarů klasicky v Kalifornii v Los Angeles v sále Dolby Theatre Hollywood. 

Celým večerem nás provázel Jimmy Kimmel, který si před samotným zahájením střihl malou roli v minifilmu, který měl celý večer odstartovat, a myslím že se to povedlo. Mělo to humor a myslím, že všem v sále to nabudilo skvělou náladu. Hlavně teda asi Margot Robbie.

Celkově bylo naplánováno 23 kategorií, kde se sošky budou udělovat. Stejně jak tomu bylo u Zlatých glóbů, tak i tady nejvíc nominací dostal film Oppenheimer. Ten mohl dostat celkově až 13 ocenění. Hned za ním s celkovými 11 nominacemi se umístil film Chudáčci a na třetím Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce s 10 nominacemi. 

A výsledky podle mě nebyly nějak extra překvapivé. Nebo aspoň mě nepřekvapily a jsem s nimi nadmíru spokojený. 

V kategorii NEJLEPŠÍ FILM bylo celkově deset nominací (American Fiction, Anatomie pádu, Barbie, The Holdovers, Zabijáci rozkvetlého měsíce, Maestro, Oppenheimer, Minulé životy, Chudáčci a Zóna zájmu). Z těchto zástupců mi byl hned jasný vítěz a skutečně se jím stal OPPENHEIMER. Tento film neměl skoro žádnou konkurenci. Jediný, kdo ho mohl podle mě sesadit z trůnu jsou Chudáčci

V kategorii NEJLEPŠÍ REŽIE bylo nominací už o něco méně. Celkově jich bylo pouze pět (Christopher Nolan, Justine Triet, Martin Scorsese, Yorgos Lanthimos a Jonathan Glazer). Sošku si nakonec odnesl CHRISTOPHER NOLAN s filmem Oppenheimer. Za toto ocenění jsem velice rád, protože Nolan patří k jednomu z nejlepších režisérů a konečně až po jeho několika filmech si taky už odnáší oskarovou sošku, která mu určitě chybí na poličce. Naprosto zasloužený oskar.

A to stejné máme i v kategorii NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON. Nominací máme opět pět (Bradley Cooper, Cillian Murphy, Colman Domingo, Jeffrey Wright a Paul Giamatti). Z těchto adeptů si odnáší sošku opět Oppenheimer a s ním CILLIAN MURPHY. Za něj jsem taky rád, protože mi přijde, že Murphy je docela nedoceněný herec. Přitom se ale jedná o výborného herce, který má na kontě filmy, které fakt stojí za vidění. 

V kategorii NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON jsme mohli vidět v nominacích následujících pět hereček: Annette Bening, Lily Gladstone, Sandra Hüller, Carey Mulligan a Emma Stone. V této kategorii jsem se trochu bál, kdo se stane vítězem, protože tu jsou hned dvě silné adeptky. A to právě Emma Stone a Lily Gladstone. Obě dvě herečky v posledním filmu předvedly naprosto skvělý výkon, ale mým favoritem se stala Emma Stone. Proč nebo důvod, to rozebírám v recenzi na film Chudáčci. Nakonec se vítězem přece jenom stala právě EMMA STONE a z ní mám za celý večer asi největší radost. 

Z celého večera se absolutním králem stal jednoznačně OPPENHEIMER, který si odnesl celkem sedm ocenění a to absolutně právem. Hned za ním se umístil film Chudáčci, který si odnesl čtyři sošky. Naprosto gratuluji!

Kdo je za mě za celý večer naopak docela zklamáním, tak je Barbie a Zabijáci rozkvetlého měsíce. Barbie proměnila nominaci v úspěch pouze v jedné kategorii a Zabijáci bohužel ani v jedné. 

Tento rok ve mě zanechal rozhodně spokojenost a pozitivní dojem. Všechny nominace, ceny a všechno kolem bylo spravedlivé tak, jak to má být. Zároveň celý večer přinesl spoustu vtipných momentů ať už nahý John Cena nebo třeba rozbitý zip Emmy Stone. Všechno tohle bylo ale pod pokrývkou profesionály, takže celý večer ve výsledku působil seriózně a jednal se podle mě o jeden z nejlepších ročníků. 

CENY AKADEMIE 2024

ZLATÉ GLÓBY 2024

Jako každý rok, tak i tento tady máme Zlaté glóby - filmovou anketu, která letos nese číslo v pořadí 81. Vím, že to píšu se zpožděním asi měsíc, ale potřebuju se k tomu vyjádřit. 

Letošní nominace ovládl kasovní trhák a velmi kontroverzní film Barbie s celkovými 9 nominacemi a hned za ním jeho soupeř z léta Oppenheimer, který byl nominovaný celkem 8krát. Na třetím místě v počtu nominací se umístili Zabijáci rozkvetlého měsíce od Martina Scorseseho a úplně se stejným počtem ještě film Chudáčci

Celý večer se klasicky odehrával v hotelu Beverly Hilton v americkém Los Angeles v noci ze 7. ledna na 8. ledna. Co ale prošlo výraznou změnou je porota. V minulosti se totiž Zlaté glóby potýkali s velkou kritikou z hlediska nedostatečného zastoupení etnických menšin, a proto v červnu 2023 Zlaté glóby koupili investoři v čele s americkým miliardářem Toddem Boehlym a totálně překopali celou porotu. Nově hlasovací orgán tvoří 300 novinářů ze 75 zemí světa, který je více jak ze 60% etnicky a rasově rozmanitý. 

No a jak dopadly výsledky? Nakonec celý večer žadné výrazné překvapení nepřinesl a to, co se očekávalo, tak se i ve výsledku stalo. 

V kategorii NEJLEPŠÍ FILM (DRAMA) bylo nominováno následujících šest filmů: Anatomie pádu, Zabijáci rozkvetlého měsíce, Maestro, Oppenheimer, Minulé životy a Zóna zájmu. Výsledek nebyl nijak překvapivý, výhercem se stal film OPPENHEIMER. Jsem rád, že to byl právě Oppenheimer, protože skutečně i za mě je to nejlepší film roku 2023. 

V kategorii NEJLEPŠÍ FILM (KOMEDIE/MUZIKÁL) dostalo nominaci těchto šest filmů: Air: Zrození legendy, American Fiction, Barbie, May December, The Holdovers a Chudáčci. V této kategorii jsem osobně já měl více favoritů, a proto jsem byl více natěšený než v té první. Výhercem se stal nakonec film CHUDÁČCI, který má cenu rozhodně zaslouženou. 

Za celý večer si nejvíc ocenění odnesl film OPPENHEIMER. Celkově si film odnesl pět ocenění a to zaslouženě. Všem výhercům gratuluji!

Další kategorie už tu vypisovat nebudu, jen chci říct, že jsou rozhodně více spravedlivé než v minulých letech. Výměna poroty tomu skutečně prospěla a jsem zvědavý, co přinese letos udělování Oskarů a jestli to bude taky stejně povedené. Přece jenom už je to za rohem (10. března). 

Pokud někoho náhodou zajímají nějaké záběry nebo aspoň shrnutí, tak níže je odkaz na video. 

ZLATÉ GLÓBY 2024

FILMY, NA KTERÉ SE V ROCE 2024 TĚŠÍM NEJVÍC

Rok 2024 za mě bude mnohem víc klidný, co se filmů týče. Nečeká nás zas tolik filmů jako tomu bylo v předcházejícím roce. Celý rok je pro mě ve znamení pokračování úspěšných sérií nebo různých spin-offů. 

Jako první a ten nejočekávanější film roku 2024 pro mě je jednoznačně pokračování úspěšného filmu Duna od Denise Villeneuvea. Duna: Část druhá není určitě jenom pro mě, ale i pro celý svět tím nejočekávanějším filmem roku 2024. Měla přijít už minulý rok v prosinci, ale díky problémům a stávkám v Hollywoodu byla odložena až na únor. Tak snad teď už to nic nepřeruší a skutečně se jí v únoru dočkáme. 

Jako druhý je pro mě pokračování Jokera z roku 2019 od Todda Phillipse. Za celou dobu uběhlo pět let a ve štábu proběhlo hromadu změn. Ta největší změna je, že se ve filmu objeví Lady Gaga. Film, který nese podtitul Folie à deux, což je v překladu ,,Šílenství dvou", znamená, že se ve filmu objeví postava Harley Quinn. A tu právě bude hrát Lady Gaga. O příběhu zatím jinak nic moc nevíme, ani trailer zatím nevyšel. Film má zatím vyjít 4. října. 

A do třetice se nejvíc těším na pokračování série Deadpoola. Deadpool 3 měl přijít už v roce 2022, následně v roce 2023, a teď je datum nastavené na 25. července 2024 a snad už je definitivní. O příběhu taky moc nevíme, jediné co víme je, že se vrátí postava Logana/Wolverina v podání Hugh Jackmana. 

Samozřejmě nemohu opomenout i další filmy, na které se taky moc těším, ale nepatří mezi ty mé nejočekávanější. Například Furiosa: Sága Šíleného Maxe, pokračování legendárního Gladiatora nebo třeba Kung Fu Panda 4.

FILMY, NA KTERÉ SE V ROCE 2024 TĚŠÍM NEJVÍC

MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ FILMY ZA ROK 2023

Tento rok nám nabídl spoustu filmů, které stojí za vidění, a proto jsem rozhodl, že se s vámi podělím o mých nejoblíbenějších za rok 2023. Rozhodl jsem se nakonec, že za každý žánr vyberu jednotlivý film. 

Životopisný film: Oppenheimer

Komedie: Barbie

Akční film: Mission: Impossible Odplata - První část

Thriller: Equalizer 3: Poslední kapitola

Krimi film: Ještěr

Drama: Zabijáci rozkvetlého měsíce

Horor: Saw X

Animovaný film: Spider-Man: Napříč paralelními světy

Historický film: Úsvit

Fantasy: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Sci-fi: Strážci Galaxie: Volume 3

Celkově bylo velmi těžké vybrat v dané kategorii pouze jednoho zástupce, ale kdybych měl vybrat úplně nejlepší film za rok 2023, tak podle mě je to jednoznačně OPPENHEIMER

MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ FILMY ZA ROK 2023