Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (265)

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Sérii Saw mám hodně rád, zejména v první dekádě tohoto století, v době jejího největšího hypu, jsem ji doslova žral. S odstupem času musím říct, že mě to trochu pustilo a mám už radši jiné věci, ale pořád mě to baví, takže se nestydím označit Saw za svou srdcovku. Na desátý přírůstek jsem byl zvědavý, ale hrozil jsem se dvouhodinové stopáže – po zhlédnutí mohu konstatovat, že s délkou filmu nemám žádný problém a v rámci narativu je opodstatněná. Saw X předchozí dění nijak nerozvíjí, naopak se pořádně zaměřuje na Johna Kramera – představuje nám ho do větší hloubky, podrobně rozpitvává jeho psychologický profil a dokonce nám v plné parádě předvede i jeho lidskost a zranitelnost. V první části se děj nikam nežene, dává si na čas, aby vybudoval silné podhoubí pro pozdější dění. Jde samozřejmě o Saw film, takže se to v určitý moment zlomí a je nám v nahuštěném sledu nabídnuto to, co všichni od této série očekáváme a vyžadujeme – a nutno podotknout, že některé pasti jsou extrémně intenzivní, takže po krvi a řezničině lačnící diváci si nepochybně přijdou na své. Jednu konkrétní past, zaměřující se na mozek (vzpomněl jsem si u toho na legendární scénu z Hannibala), bych postavil na úroveň toho nejlepšího, co kdy série vyplodila – několik opravdu extrémně intenzivních minut, které mi slušně pocuchaly nervy. Fanoušci série musí být zákonitě spokojeni, tohle snad ani lépe dopadnout nemohlo. Pokud by mělo jít o poslední díl s Tobinem Bellem, tak jde o vydařenou labutí píseň. BTW: Ze všech deseti kousků skládačky považuji jediné Jigsaw za sranec, což je u takto plodné série zázrak. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se tvůrci rozhodli nepokračovat ve "Spirále", která vyšla před 2 lety, a místo toho se zaměřit na události, které se staly mezi "Saw" a "Saw II". Je to chytrý nápad, že ústřední postavou tohoto příběhu je John Kramer. Film pojednává o vnitřním boji lidí, kterým byla diagnostikována rakovina, o tom, co znamená, když vám někdo vyrve naději z rukou, a o tom, jak můžete pokračovat, když už vám v životě nezbývá mnoho času. Nemohu psát o tomto filmu, aniž bych zmínil skvělý výkon Tobina Bella, který naprosto ztělesnil Jigsawa/Johna Kramera. Jeho hvězdný výkon je v tomto příspěvku oceněn více díky tomu, že je přítomen 90 % filmu. Také se vrátila Shawnee Smith jako Amanda, která film příjemně nostalgicky okořenila. Ostatní herci podávají trochu prkenné výkony, ale tu bolest, kterou v pastech snášejí, jim prostě věříte. Pasti byly opět skvěle promyšlené a vynalézavé, rozhodně se jedná o jedny z nejpropracovanějších pastí, které se v sérii objevily (je fakt šílené, co vše za těch 10 dílů tvůrci byli schopní vymyslet), gore je nádherné a hodně intenzivní (musím říct, že i já jako milovník krve mi tentokrát chvílemi mrazilo v zádech, a to jsem viděl ledacos). Tyto mrazivé momenty by nebyly možné bez skvělého týmu speciálních efektů. Kamera, osvětlení a střih byly velkým návratem k původním filmům "Saw" a zároveň působily poměrně moderně. Film využíval špinavě zelenou, žlutou a oranžovou barvu prostředí, abyste měli pocit, že je vše nehygienické, což je technika používaná již v prvním filmu série. Musím také zmínit, že se vrátil Kevin Greutert, který režíroval i "Saw VI" a "Saw 3D", ale svůj režijní a vizuální styl vylepšil ve všech směrech, vzhledem k tomu, že jeho předchozí díly patřily k mým méně oblíbeným. Menší výtky mám k finále (ta zákeřná svině si zasloužila rozhodně něco ultimátně morbidního, a navíc se tam opět vytvořil prostor pro další díl, takže to působí neuzavřeně). Celkově mě "Saw X" mile překvapil. Od hereckých výkonů přes gore efekty až po úžasný sound design a brilantní volbu příběhu, musím tento film fanouškům Saw/hororu doporučit. Pro všechny ostatní, kteří neznají nebo neviděli předchozí díly série, je to skvělý odrazový můstek a určitě nebudete litovat diváckého zážitku. Nyní mohu oficiálně říci, že se jedná o můj druhý nejoblíbenější příspěvek do série, přičemž pouze originál ho překonává o malý kousek, ale to se může změnit při opakovaném zhlédnutí. /80%/ ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Spoiler. Sériu mám napozeranú napriek tomu, že som nikdy nebol jej veľkým fanúšikom. Najviac sa mi páčila jednotka a už to nebol horor roka. Pozdávala sa mi dokonca aj deviatka s Chrisom Rockom a Samuelom L. Jacksonom, ale štúdio po nej zrejme dospelo k záveru, že nemá zmysel experimentovať a riskovať a tak do desiatky vrátilo Jigsawa (a ešte všelikoho ďalšieho, nechajte sa prekvapiť). Tobin Bell si to užíva. Prvá polhodina je v podstate skvelá. Jigsaw má smrteľnú chorobu, zmieruje sa s nezastaviteľným príchodom konca svojich dníi, ktorá je každým dňom bližšie a bližšie. A vtom mu niekto ponúkne nádej, svetlo na konci tunela. Lenže falošná nádej je horšia, ako drsná realita a tak treba krvavo zaplatiť za svoje hriechy. Sledovať v takejto polohe beštiálneho sériového vraha a experta na fyzické utrpenie je také zaujímavé, že osobne by som sa na to vydržal pozerať celý film bez toho, aby došlo k jedinej pasci resp. by sa pasce mohli odohrávať len v Jigsawových predstavách, viď. úvod v nemocnici. Štúdio ale buď s takou alternatívnou ani na sekundu nepočítalo, alebo počítalo, ale rýchlo dospelo k presvedčeniu, že by to sérii urobilo dieru do lebky (ehm) a tak tu pochopiteľne pasce sú. Predchádza im zvrat, ktorý som tušil, ale i tak ma „potešil“. Bol ako zo života, len sa viac zatlačilo na pílu, keďže sme v horore. Následne sa rozbehne plus-mínus klasická Saw, ale prekvapivo funguje. Je to vcelku nečakane napísané, takže vodkyňa parťákov v ich snahe vyslobodiť sa podporuje, čím sa vytvára zaujímavá opozícia voči Jigsawovi, ktorý spolu s nami vie, že si nezaslúžia nič dobré. Potom si ale spomeniete, že Jigsaw je sériový vrah. Ale sériový vrah zlých ľudí, ktorí si „to“ možno zaslúžia. S týmto samozrejme operuje (ehm) celá séria, ale v desiatke to viac vynikne. Kto je dobrý? Kto zlý? Existuje vôbec čisté dobro? A čo čisté zlo? Je to príjemne priamočiare, čo je fajn, lebo po niektorých fakt strašne prekombinovaných starších častiach mi vybuchovala hlava (ehm). Ku koncu si ale poviete, že by tomu možno paradoxne napokon nejaké to „milé“ prekvapenie nezaškodilo. Tvorcovia vás vypočujú a prídu s nečakanou výmenou garde. Jigsaw ochutná svoju vlastnú medicínu. A následne sa opäť koná prekvapenie, ktoré to postaví na hlavu. Nie zásadne, určite nečakajte twist á la jednotka, ale celkom ma to potešilo, hoc to nebola nejaká enormná šokujúca bomba a niekoľko vecí mi logicky nesedelo. A pravdepodobne starnem, pretože na niektoré krvavé scény sa mi nedalo pozerať, čo je samozrejme pri gore horore plus. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ouu Yasss!! Saw X je pro mne příjemným překvapením a série se vrací v plné síle. Já osobně mám hodně rád celou sérii, je to hezká přehlídka gore scén a mučení na vysoké řemeslné úrovni a v takové kvalitě to vídáme zřídkakdy, ale tady musím ocenit, že film opět dokáže fungovat i jako hutný Revenge psycho Thriller a návrat ikonického sériového vraha Jigsawa je to nejlepší, co sérii mohlo potkat. Tohle je totiž hodně osobní Revenge a John Kramer je tu vlastně vyobrazen jako dobrák, kterému i divák má chuť fandit ( protože jeho oběťi jsou taky pěkné svině, kterým divák přeje smrt) a tenhle příjemný kontrast se mi zamlouval. Bavil mne Jigsawův Background byť ten úvod je lehce pomalejší,ale, co si budem Jigsaw je tak cool postava, že zkrátka baví ikdyž nechystá pasti a nemučí. Od druhé poloviny je to ten starý dobrý Saw jaký máme rádi se vším, co k tomu patří. Pasti jsou opět skvěle promyšlené a vynalézavé ( je fakt šílené, co vše za těch 10 dílů tvůrci byli schopní vymyslet), gore je nádherný a hodně intenzivní ( musím říct, že i já jako milovník krve mi tentokrát bylo trošku nepříjemně a to jsem viděl ledacos), takové uříznutí nohy a špárání v mozku mi v hlavě utkví dlouho. Potěšil i návrat Amandy, která film příjemně nostalgicky okořenila a čím víc se film blížil ke konci ( začal hrát kultovní soundtrack a začly se tasit opět parádní zvraty), tak nešlo být nespokojen. Menší výtku k finále sice mám ( ta zákeřná sviňě si zasloužila rozhodně něco ultimátně morbidního, ale na jednu stranu je tu prostor pro další díl, kde se opět tvůrci mohou vyřádit). Já musím říct, že jsem se po delší době výborně bavil, žral jsem každou sekundu a klidně bych si to dal hned znova. Společně s Evil Dead jasní letošní vítězové v Gore sekci. 8.5/10. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Příběhově vlastně díl navazující na jedničku...A docela se mi líbilo, jakým směrem se autoři této série vydali. Fakt jsem netušil, co mám od Saw X očekávat. První polovina se totiž nesla spíše v klidnějším tempu (což pro tuto sérii není standardem..ta změna potěšila). Ale pak to udeřilo. John Kramer se utrhl ze řetězů! Pasti opět promyšlené do posledního detailu (některé opět překvapily svou brutalitou). A samotný závěr? Ten ústřední zvrat zafungoval. Jo, na Kramera si někdo jen tak nedojde. Za mě slušných 7/10 P.S. Potitulková scéna na jedničku s hvězdičkou ()

Galerie (105)

Zajímavosti (11)

  • John Kramer (Tobin Bell) používá ve filmu Gmail účet. To ale není možné, neboť se film odehrává v roce 2001 a Google zpřístupnil Google Mail až v roce 2004. (Leopard105)
  • Jedná se o dosud nejdelší minutáž filmu této série. (PenguinTom)
  • Jedná se o první film z této franšízy, který se odehrává v Mexiku. (mikki089)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama