Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka

Zajímavosti k filmům (232)

Stopy Járy Cimrmana

Stopy Járy Cimrmana (2023) (seriál)

V seriálu se objevují všichni (v době natáčení) hrající členové Divadla Járy Cimrmana. Jedinou výjimkou je Milan Svoboda, který v divadle hraje dirigenta v představení „Cimrman v říši hudby“.

Simpsonovi - Série 13

Simpsonovi - Série 13 (2001) (série)

V českém dabingu této série se dialogy Homera s Vočkem a Lenny s Carlem dabovali zároveň. Tedy, že dva dabéři spolu při dabingu vedli dialog. Už v době dabingu těchto epizod to bylo poměrně netradiční.

Veselé příhody z natáčení

Veselé příhody z natáčení (1988) (pořad)

Informace o tom, že projev ředitele z filmu Marečku, podejte mi pero! (1976) měl býti delší, ale byl na Barrandově zkrácen není kupodivu mystifikací, ale pravdou. Podíváme-li se do knižního vydání tohoto scénáře vydaném ještě před uvedením tohoto pořadu, vystřiženou pasáž tam skutečně najdeme.

Veselé příhody z natáčení

Veselé příhody z natáčení (1988) (pořad)

Úspěšnost některých mystifikací je fakt, že některé jsou lidmi uváděny jako seriózní fakta a zajímavosti z natáčení, třebaže nejsou pravdivé. Příkladem je zajímavost z filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984). V ní se uvádí, že Marek Brodský si scénu vymyslel sám, jako pomstu svému otci, přičemž skutečnou inspirací je pasáž ze semináře ke hře „Vražda v salonním coupé“, ze které film vychází.

Bob a Bobek - králíci z klobouku

Bob a Bobek - králíci z klobouku (1979) (seriál)

Šlo o jeden z prvních seriálů pro děti, který se v Československu distribuoval na VHS. V roce 1988 vydala společnost Supraphon ve spolupráci s Československou televizí jednu z prvních kazet u nás – Bob a Bobek - králíci z klobouku.

Hospoda

Hospoda (1996) (seriál)

Ačkoliv se seriál točí kolem piva, za celou dobu seriálu je zmíněna pouze jediná značka piva, a to Pilsner Urquell v epizodě Výletník (1997).

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (2001)

Ač se to možná nezdá, celý film byl sice natočen zvukem kontaktním, ale finální verze byla postsynchronovaná. Úryvky z verze se zvukem kontaktní byly užity pouze pro „Film o filmu“.

Vratné lahve

Vratné lahve (2007)

Šlo o první film, ve kterém se Jan Svěrák rozhodl pro jiného distributora na DVD. Konkrétně zaměnil Bontonfilm za Magicbox. Velmi brzy také vydal všechny předchozí filmy v reedici u nového distributora.

Tmavomodrý svět

Tmavomodrý svět (2001)

Po uvedení tohoto filmu se Jan Svěrák rozhodl uspíšit jeho výdej na DVD, která v té době v Česku začínala prorážet. Zároveň s tím se angažoval o vydání filmů Obecná škola (1991), Kolja (1996), Jízda (1994) a Akumulátor 1 (1994). Později je vydal v rámci kolekce v distribuci Centra českého videa spadajícího pod Bontonfilm. Šlo o vůbec první českou DVD kolekci pouze s českými filmy.

Lásky jedné plavovlásky

Lásky jedné plavovlásky (1965)

Do filmu se nedostala scéna, která měla předcházet postelové scéně. V ní Milda (Vladimír Pucholt) učí Andulu (Hana Brejchová) sebeobraně a nakonec ji chvatem dostane do postele. Scéna se zachovala a je k dispozici jako bonus na DVD s filmem z roku 2003.

Maxipes Fík

Maxipes Fík (1976) (seriál)

Na základě seriálu vznikla během 80. let řada LP a MC, ve kterých byly Josef Dvořákem načteny ty nejlepší příběhy.

Reklama