Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že ta jedna hvězda je jen a jen pro Camille Keaton, která v téhle idiotské sračce jako jediná dobře zahrála a navíc byla tak krásně retro krásná. Ovšem scénář i "herecké výkony" ostatních účastníků bych nejraději okomentoval pouze nechutnými vulgarismy. Je možné, že lidé byli v sedmdesátých letech nějací jiní než dnes, když se mohl takhle dementně natočit a zahrát nějaký film, aniž by to někomu ze štábu dementní přišlo?? Ale vždyť já jsem ze sedmdesátek viděl spousty relativně normálních filmů... Z toho logicky vyplývá, že "jiní" byli tvůrci a mužští herci téhle idiocie - byli to zkrátka neumětelští blbci bez inteligence a bez talentu. Škoda dalších slov. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, pomsta nejlépe chutná za studena. Byl by to prachobyčejnej amatérskej thriller, kdyby to nebylo v první půlce tak syrové a ve druhé tak krvavé. Celý film bez hudby, docela zběsilé postsynchrony (kdy rozhovor u jezera zní jako z tělocvičny) a retardovaný blbeček, co vypadá a tváří se jako mladý Felix Holzmann. K tomu sériové znásilnění a vcelku vychutnaná pomsta (až teda na ty poslední dvě trošku odfláknuté). Vcelku parádička, kterou v televizi asi jen tak neuvidíte. Tenhle film pár vybraným jedincům doporučím (pár z nich, abych je nasral he, he). ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s hororovým subžánrem exploitation. No mohlo to dopadnout i lépe. Americkou tvorbu ze 70. let zbožnuji a maximálně respektuji, ale tohle bylo asi příliš. Když v Boormanově "Deliverance" vojeli tomu tlusťochovi anál, měl jsem nervy v kýblu. Jenže "I spit on your grave" je prostě jenom nechutné a brutální, žádné emoce jsem u toho neměl, akorát jsem se docela nudil. Druhá část filmu s pomstou je zvládnutá o hodně lépe a nestydím se říci, že mne i vtáhla. Zabití retardovaného Matthewa mě spíše rozesmálo, ale scéna ve vaně mi dala zabrat. Rozhodně si tím člověk rozšíří obzory. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Tohle byl opravdu festovně škodolibý film :D Byla to vlastně taková poněkud brutálnější verze pohádky. Dobro přeci zvítězilo nad zlem a je jedno za jakou cenu, nebo ne? Naše spisovatelka Jennifer je kus a kdo by se tedy divil tomu, co se tahle správná čtyřka venkovanů chystá provést s její důstojností. No každý ale ví, že tím nejhorším protivníkem je zhrzená a ponížená žena a tou se Jenn stane co nevidět. Hehe, skoro se zdá, že film natočila nějaká zapřisáhlá feministka, protože zatímco hrdinku obdařila chladným myšlením, pevnými nervy a tak z ní udělala důmyslný stroj na zabíjení, její mužští protivníci působí jako kohouti na střelnici. Ale tak když už je to ten Day of the woman, tak bych to skousnul. Pomsta bude sladká. Zvláště scéna ve vaně je perfektní - au :) Absence hudby, zajímavá práce s kamerou, herci-neherci ... to vše mi tu sedělo a já se při filmu bavil. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Horor přesně pro mě! Nádherná příroda, ostrý obraz, super zvuk DD 5.1, moje HD jenom zářilo... :-D Ale dost bylo srandy, zasvěcení se pousmáli, ostatní šoupou očima. I Spit on your Grave je zatěžkávající zkouškou pro diváky, jejichž přehled začíná a končí u remaků Texaského masakru a Hor, co mají oči. Syrová a drsná jako šmirglpapír, samozřejmě brutální, těžce erotická a proto i nepochopená. Psychické týrání, mučení a opakované znásilňování mladé dívky v dlouhých záběrech, naproti tomu krvavá pomsta, která předčasně vrcholí koupelnovou kastrací. Zarchimu se povedlo svým filmem šokovat, zhnusit a vyvolat horlivé diskuze, čímž si bezpečně zadělal na kultovní status. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Mnoho států včetně Irska, Norska, Islandu a Spolkové republiky Německo thriller zakázala s odůvodněním nevhodné „oslavy násilí na ženě“. Kanada nejdříve uplatnila také zákaz, v 90. letech však přenesla rozhodnutí případného uvedení na provincie. Od roku 1998 tak Manitoba, Nové Skotsko a Québec distribuci povolili. (SeanBean)
  • Chata, kterou si pronajala představitelka Jennifer Hillsové, a exteriéry okolí s řekou a benzínovou pumpou byly natáčeny na lokacích v Kentu v americkém státě Connecticut. Chata, ve které vznikla většina interiérů, byla majetkem režisérova přítele a kameramana Nouriho Haviva. Dále probíhalo natáčení také v New Yorku. (SeanBean)

Reklama

Reklama