Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z řady našich pohádek, které si označení „kultovní“ zaslouží zcela po právu a neměla by vám (nám) během Vánoc ujít. Mám rád tento příběh o „síle“ soli, stejně jako mám rád Jana Wericha. Princezna Maruška (Milena Dvorská) nebyla vůbec „k zahození“, ovšem ty její sestry doslova na ránu…Každopádně bez nich by to prostě nebylo ono, stejně jako bez rázné vdovy… ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja si nemôžem pomôcť a pôjdem proti prúdu, ale jediným nedostatkom tejto krásnej československej rozprávky je otravný a rádoby vtipný Vlasta Burian. Budem ho ignorovať a dám aj napriek jeho prítomnosti za plný počet. To ostatné je viac menej dokonalé, podrobne to rozpisovať je ako hádzať soľ do mora. Kedy budeme svedkami toho, že sa medzi túto a podobne ladené staré rozprávky dostane trvalo v programe televízií na štedrý deň niečo zo súčasnosti? ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Aneb jak uchopit klasickou pohádku a stvořit klasickou komedii:) No jistě, že to byla především pohádka, ale to přece není to hlavní. Hlavní totiž jsou excelentní výkony pánů Wericha a Buriana. A ohledně princů - když se kdysi (tuším, že v Hovorech H) kdosi žertem tázal pana Horníčka jak to, že zrovna on mohl hrát Sličného Prince, Mistr odpověděl - "A proč ne, když Kopecký hrál chytrýho?" ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle kousek patří jednoznačně do první ligy české pohádky, trošku mě ale vadí, jak se film mění podle toho jestli na plátně je někdo z dua Werich, Burian (v nejlepším případě oba dva) nebo ne. V tom druhém případě se náhle díváme na prachobyčejnou pohádku, ze které je cítit něco nepěkného... Naštěstí jsou ti dva pánové na scéně skoro pořád a když je nejhůř, zachraňuje situaci kuchař, případně princ Miloše Kopeckého... No tak kolik vám dáme, pane Zeman? "Přiměřeně, přiměřeně..." 80% ()

svik 

všechny recenze uživatele

Hodnotím za 1b..... Nadpohádka, klasika, vzor, nadšení a další pocity se míhají hlavou když si vspomenu na skvělé dílo Bořivoje Zemana kde hlavní roly stvárnil Jan Werich. Jan Werich když už toto samotné jmno vyslovíte řeknete si kurňa to musí stát za podívaní se na to, když už nic jinýho tak máte jistě pocit, že vás Werich nezklamal - je to osobnost samam o sobě a konkrétně v tato pohádka je toho důkazem. Myslím že s postupem času ji lidé pomalu a jistě doceŇují ve všech směrech. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Sůl je skutečně nezbytná i pří přípravě sladkých pokrmů. Je to z toho důvodu, že zvýrazňuje chuť i aroma ostatních přísad. (vojtaruzek)
  • První a zároveň poslední barevný film Vlasty Buriana (rádce Atakdále). (Zdroj: ČSFD)
  • Ide vlastne o prvý film, ktorý si prostredníctvom osobnosti Jana Wericha (kráľ Já I.) dovolil kritizovať takzvaný "kult osobnosti". Je to v scéne, keď kráľ zvažuje, ktorej z dcér má predať kráľovstvo. Tak sa radí s obrazom nebohej ženy, ktorú oslovuje Maruška. Diváci vtedy v kinách doslova plakali od smiechu, lebo sa vedelo, že vtedajší nepopulárny minister informácií Václav Kopecký je typ politika, ktorý sa o všetkom doma radí s Maruškou, jeho manželkou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama