Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Karlovi Zemanovi patří za jeho tvorbu obrovská poklona, o tom asi není třeba polemizovat. Mně ale jeho vizuální podoba moc nesedí. Oceňuji velkou invenci a hromadu vtipných nápadů, ale (podruhé) příběh mě kupodivu i na tak krátké stopáži dokázal nudit. Když se zpětně dívám na svá hodnocení a komentáře k minulým filmům Karla Zemana, vychází mi z toho nejlépe Cesta do pravěku. Ke skvělým trikům, má totiž ještě napínavý celý příběh a není tam pro mě ten rušivý vizuál. Tady mi napětí scházelo a možná i ta motivace Vernem je větší, než by se mi líbilo. Budou to opět tři hvězdy. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Cesta do pravěku mi vždycky přišla moc didaktická, Baron Prášil (navzdory skvělým momentům a M.Kopeckému) místy trochu pomalý, Zemanovy pozdní animované horory jsou geniální, ale nemohl jsem po nich usnout. Tento film pokaždé naplno podnítil mou klukovskou fantazii (verneovky jsem četl za onoho klasického svitu baterky) a do kina jsem na něj chodil znovu a znovu mimo jiné proto, abych si pořádně zapamatoval hlavní hudební motiv. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno nie tak ucelené, ako tie úplne najslávnejšie Zemanovky, ale pri jeho filmoch išlo, skôr ako o jeho rozprávačské schopnosti, viac o imagináciu, vyjadrenú výpravou, ktorá pôsobí vďaka šikovnému použitiu trikov ako niečo nadpozemské a oveľa drahšie ako v skutočnosti. Pre detské publikum svojej doby tento film musel byť absolútne adorovaným kúskom a mňa trochu mrzí, že nie je napríklad vianočnou klasikou. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je bezesporu mistr výtvarného úmění a jeho  obrázky je vždycky radost sledovat.  Měl jsem ale dříve občas pocit, že jeho filmech se jim ale většinou hodně věcí podřizuje a zatímco vizuální stránka je vždy fascinující, obsah občas nudí. U Ukradené vzducholodi mi to ale (třeba na rozdíl od Vynálezu zkázy) moc nepřišlo, naopak jsem místy obdivoval i Zemana jako scénáristu. Co všechno dokázal spojít dohromady? Minimálně dětské dobrodružství, satiru na média a crazy pasáže ve a la Limonádový Joe. Jo, dohromady to místy působilo přece jenom roztříštěně, někdy dokonce i krapet nudně. Ale povětšinu to byl zábavný, hravý a hlavně velmi chutný koktejl s nevídanou chutí. Ty čtyři hvězdy pro něj jsou přesto možná trochu těsné, ale docela usměvavé. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Zemanovek s výbornou režií a ztvárněním dvou prolínajicích se světů. Výborný dobrodružný příběh, který se rozjíždí už od začátku a nepustí do závěrečných titulků podkresluje chytlavá hudba, která ještě přidává na efektivnosti a větší atmosféře. Zeman je prostě nezapomenutelný národní umělec a spousta režisérů mu určitě musí závidět tu jeho neuvěřitelnou tvořivost. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Světozor bol skutočný obrázkový časopis, ktorý vychádzal s prestávkami od roku 1834. (Jarek678)
  • Ulici, na ktorej sídli redakcia časopisu Světozor, na dolnom konci dominuje veľká bránová veža s orlojom. Táto veža stojí v rumunskom meste Sighișoara, rodisku Vlada Țepeșa - Drakuly. Vo filme sa objaví minimálne 2-krát. (Jarek678)
  • Dobrodružstvo piatich pražských chlapcov malo byť pôvodne prvou časťou nerealizovaného päťzložkového cyklu filmov pre mládež, ktorý mal niesť názov "Tajuplný svet Julesa Verna". (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama