Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla silnější než on. Láska, jež se pojmenovat netroufá… Dramatik, spisovatel, básník, estét, čelný představitel dekadence a l’art pour l’artismu. Tím vším byl Oscar Wilde, jenž bývá také někdy označován za prvního skutečně moderního muže v historii. Jeho krátký život (1854–1900) byl naplněn tolika událostmi a dramatickými zvraty, že by vydaly na několik jiných. A především byl naplněn láskou. Láskou, jež se pojmenovat netroufá, láskou, kterou tehdejší společnost neuznávala, která ji šokovala a pobuřovala. Oscar Wilde však věděl, že „kam člověka osud vede, tam musí jít“ a že „ať je nám dáno cokoli, musíme to naplnit, jinak by náš život byl jen samé ponížení.“ A on nechtěl, nemohl žít v ponížení. Proto se dokázal postavit celé společnosti, proto byl ochoten zaplatit i cenu nejvyšší… Snímek režiséra Briana Gilberta (mj. tvůrce dalšího pozoruhodného životopisného filmu „Tom a Viv“ o básníku T. S. Eliotovi) je již třetím filmem, věnovaným Wildeovi. V r. 1960 byly natočeny filmy Oscar Wilde s Robertem Morleym a Soudní procesy Oscara Wildea s Peterem Finchem v hlavní roli. V této nejnovější britské verzi se s postavou Oscara Wildea pozoruhodným způsobem vypořádal Stephen Fry, který za ni získal několik mezinárodních cen (mj. byl nominován na Zlatý glóbus). (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

giblma 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z mých nejoblíbenějších spisovatelů (jeho cynické aforismy jsou kouzelné) je nadprůměrný životopisák. Na střetu osobnosti génia a netolerantní společnosti se toho dá hodně zkazit, ale nejen díky místu vzniku z filmu neodkapává patos a i samotné propojení dějové linky s Wildovou pohádkou se mi líbí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá Anglie? Tak to ani náhodou! Geniálního dramatika, spisovatele a filosofa dokázala odkopnout jen proto, že měl trochu jiný pohled na sex.... Zato dnes by si Angličané na božského Wildea nenechali sáhnout. Neuvěřitelně realistický výkon hlavního představitele (S.Fry) vytváří dojem, jako by to byl Wilde sám...s takovou lehkostí hraje. Film se zaměřil na skandální (tehdy) část života velkého dramatika, což mu neubírá na síle, právě naopak. Jude Law (rovněž vynikající) v několika odvážných scénách. ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Kedže zvyknem pri hodnotení prihliadať najmä na výpovednú hodnotu samotného príbehu a spôsob spracovania je pre mňa väčšinou druhoradý, musím na úvod zdôrazniť, že samotnému filmárskemu remeslu by som v tomto prípade dala pravdepodobne maximum. Veľmi dobrá réžia, kostýmy, kamera, vynikajúce herecké výkony - nemám čo vytknúť. Horšie je to s celkovým dojmom zo samotného príbehu. Aj keď mám životopisné filmy rada, tento má príchuť horkého blenu. Pre mňa je to príliš ťažké a nepochopiteľné sústo, ktoré nechcem a nemôžem prehltnúť. Odsúdenie určitej formy zvrátenosti a nepochopenie Wildeovej životnej filozofie (ktorú sebavedomo a cynicky prezentoval ako boj proti pokrytectvu), sa u mňa striedalo s prílivom ľútosti nad človekom, ktorý je považovaný v literárnom svete za tak výraznú osobnosť. Áno, ako spisovateľ vynikal úžasným majstrovstvom slova, ale to zďaleka nestačí k tomu, aby bol v mojich očiach osobnosťou. Tou je pre mňa človek, ktorý nielenže vyniká v niektorej oblasti ale musí vynikať hlavne charakterom, hľadať a šíriť Pravdu a poznať zmysel života, ktorý je veľký duchom a zároveň pokorný k životu, ktorý vyniká čnosťami, t.z. má stálu a trvalú dispozíciu konať a usilovať sa o dobro... V tomto filme Oscar Wilde takým určite nebol. Celkový dojem iba za dva.... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, spatny to nebylo, ale o nic extra se nejedna, Uplne zatmeni se mi libilo vic. Ve filmu se az na par trosku konfliktnejsich situaci hodinu a pul nic nedeje, Stephen Fry se neustale krapet priteplale usmiva a lita od jednoho buzeranta k druhymu a do toho trochu pise hry a resi rodinu. Nicmene hraje fakt slusne, ty jeho proslovy byly perfektni. No a pak je zaverecna pulhodinka, kdy jde Wilde k soudu, do vezeni a zacina pomalu chcipat a ta byla fakt hodne povedena. Co se tyce Jude Lawa, ten hral v pohode. Kdyby byl film kratsi, mozna bych dal hvezdicek vic. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále silný a neméně stále aktuální snímek o tom, že za překračování společenských konvencí a výsměch falešné měšťácké morálce se platí vysoké ceny. Stephen Fry a Jude Law, pro kterého mám z pochopitelných důvodů jistou slabost, se pro své role přímo narodili. Věříte jim každé slovo a každý polibek. Vše podtrhuje nádherná hudba, fantastická kamera (záběry na pohledného Judea Lawa jsou jednoduše pastvou pro oči) a nesmírně citlivá režie. Vznikl tak nesmírně komplatní snímek o lásce, která i přes dobové odsouzení má co říci i dnešku. Že i láska dvou mužů může být krásná. Snímek navíc zachycuje i komplikace, kterými taková láska může procházet, podobně jako jiné vztahy. Fantastický divácký zážitek plný elegance. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • V tomto filmu dostal herec Orlando Bloom svou první filmovou roli, za kterou dostal zaplaceno 300 liber. (HappySmile)

Reklama

Reklama