Reklama

Reklama

Když se šílený zločinec začne považovat za génia, je čas poslat za ním Jamese Bonda. Pierce Brosnan v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Tajný agent Jejího Veličenstva James Bond dostane za úkol prověřit aktivity mediálního tiskového magnáta Elliota Carvera. Jeho noviny a televizní stanice totiž s podezřelou hbitostí přinesly zprávu o zkáze britské válečné lodi Devonshire. Ta se z neznámých důvodů ocitla v čínských teritoriálních vodách a potopilo ji pravděpodobně torpédo z čínského bojového letounu. Bond však zjistí, že to byl ve skutečnosti Carver, kdo Devonshire poslal ke dnu. Jednak tím získal atraktivní materiál pro nejnovější vydání svého deníku Zítřek, jednak z vraku lodi ukradl raketu s jadernou hlavicí. Ze své lodi, která je pro radary neviditelná, hodlá střelu vyslat na Peking, aby vyvolal konflikt Číny a Británie a následnou globální válku. A hlavně aby pak rozšířil své mediální impérium po celé planetě. James Bond a jeho čínský protějšek, půvabná agentka Wai Lin, však ještě neřekli své poslední slovo... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (60)

102 dalmatinů (2000)

  • Když papoušek krade klíče od cel, říká: „Pes, James Pes.“ Je to narážka na známou hlášku britského agenta 007 Jamese Bonda. (griph)

Promlčeno (2022)

  • Igor Bareš ve filmu vlastní pistoli, a to konkrétně Walther P99, která patřila Jamesovi Bondovi ve filmech Jeden svět nestačí (1999) a Zítřek nikdy neumírá (1997), kde ji držel Pierce Brosnan. Jedná se o originál zakoupený před čtyřmi lety v Los Angeles, přivezený do České republiky. V době vydání filmu byla součástí soukromé sbírky. (Zdroj: ČSFD)

Indočína (1992)

  • Film se natáčel ve Francii, Malajsii a Vietnamu. Tzv. Dračí zátoka, ve které se odehrává podstatná část filmu, se nachází ve Vietnamu a jmenuje se Ha Long. V roce 1997 se zde natáčela i bondovka Zítřek nikdy neumírá (1997) a v místní plovoucí restauraci končil i jeden díl automobilové show Top Gear (od r. 1978). Zátoka Ha Long leží 110 kilometrů na východ od Hanoje. Od roku 1994 je zátoka zapsána na Seznamu světového dědictví Unesco. (Posheidon)

Skyfall (2012)

  • Poprvé od filmu Zítřek nikdy neumírá (1997) neskládal k bondovce hudbu David Arnold. Na přání režiséra Sama Mendese ho nahradil Thomas Newman. Vznikly spekulace, že Arnold se skládání hudby vzdal z důvodu velkého vytížení při práci na Letních olympijských hrách 2012. Skladatel ale později vše uvedl na pravou míru vyjádřením, že by byl ochoten i schopen složit hudbu i k tomuto snímku, nicméně Mendes chtěl spolupracovat se svým dvorním skladatelem, což respektoval. Arnold poté prohlásil: "Těším se na to, až se na Skyfall budu dívat jako fanoušek. Poprvé po čtrnácti letech! Stále se společností Eon spolupracuji na materiálu k 50. výročí." Dále dodal: "Vždy jsem říkal, že na bondovkách budu pracovat, dokud o to bude zájem. Pokud mě požádají, abych dělal na té další, udělám to." (Hroozley)

Zlaté oko (1995)

  • James Bond (Pierce Brosnan) mal pôvodne riadiť Aston Martin DB7, ale po niekoľkomiliónovej zmluve s BMW sadol za volant roadsteru BMW Z3 - ktorý v ďalšom filme Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997) vymenil za novší BMW 750i. Bondovo súkromné auto je však starý dobrý Aston Martin DB5, ktorý sa vo filme v skutočnosti objaví dlhšie ako propagované BMW. (ash99)

Muž se zlatou zbraní (1974)

  • Ve filmu se poprvé objevuje do té doby neznámý thajský ostrov Ko Tapu. Dnes se mu říká "Ostrov Jamese Bonda" a je žádanou turistickou atrakcí. V roce 1997 se zde také natáčela bondovka Tomorrow Never Dies. (Colonist)

Související novinky

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Reklama

Reklama