Reklama

Reklama

Komisař Moulin

(seriál)
  • Francie Commissaire Moulin (více)
Francie, (1976–2006)

Hrají:

Yves Rénier, Clément Michu, Claude Jade, Aïssa Maïga, Anthony Delon, Valeria Cavalli, Natacha Amal, Eric Defosse, Catherine Marchal, Jo Prestia (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(70)

Je jedním z nejslavnějších televizních komisařů, natočil 75 epizod, vedle hlavní role komisaře Moulina sám režíroval, psal scénáře a produkoval. U nás našel jedinečnou oporu v českém hlase, který mu propůjčil Miroslav Moravec, jenž namluvil všechny epizody. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele sportovec k tomuto seriálu (6)

Komisař Moulin (1976) 

To, co je na tomto seriálu, který chce být a je poctivou podívanou pro víkendové večery a přitom zpravidla nabízí ještě cosi navíc, pro mnohé nejvíc protiřečivě sporné, považuji pro sebe naopak za jeho největší plus. Ač u komisaře MOULINA jsou a zůstávají zachovány všechny znaky detektivky jako žánru, už pojetí postavy, která je "pouze" skvělým kriminalistou, jemuž zůstávají všechny lidské slabosti složitostmi vlastního osobního života počínaje, naznačuje, že se tu jedná o mnohem víc. Co ve své době, v sedmdesátých letech bylo v poetice žánrů průrazné, to i dnes zůstává osobité a neopakovatelné. Moulinovi, s nímž se Renier dokonale sebeidentifikoval, přibývají vrásky a v playboyovi mladších let postupně ožívá v charakteristice postavy někdejší osmašedesátnický rebel a neúprosný soudce doby, jejíž faktické rezignaci na přiměřené eliminování stále brutálnějšího zločinu ve všech jeho stále početnějších zpodobách Moulin rozumí stále hůře. Častěji se dostává do konfliktů, častěji však také účinně zasahuje proti těm, kteří jsou si až příliš sebejisti svou beztrestností. Kupodivu neztrácí kontakt s mládím: vztah k dceři, která je mu tolik podobná a kterou nemohl poznat dříve, mu nejen nahrazuje syna, ale současně mu posléze věnuje přítelkyni, pro kterou nikdy není obtížný. Platí to - a v tom je dcera opravdu potomkem svého otce - i naopak pro ni. Moulinovský seriál je velkou výpovědí své doby a ve svém žánru ve svém celku určitě bude patřit k respektované klasice. Pro své diváky, kteří na něm vyrostli, určitě. ()

Komisař Moulin: Znamení hrozby (1993) (S05E01) 

Jeden z nejlepších Moulinových případů doslova plný skrytého napětí. Usvědčený trojnásobný vrah, nelíšící se od podobných profesně působících jedinců, je chráněn státním tajemstvím, "vyšším zájmem", který byl tolik kritizován v listopadu 1989 na pražských ulicích - a nejen tam - v případě předchozího režimu. Každý systém má svá tlustá střeva a konečníky. V tomto díle jsme jich viděli hned několik. Potěšil i důkaz, že komisař Moulin není neprůstřelný. Společenská kritičnost se s detektivním žánrem nepere; v přiměřené míře k němu naopak patří. Srovnatelné případy známe i u nás (nedávno uváděná ztráta 11 mld Kč v Turecku). ()

Komisař Moulin: Sériový vrah (1998) (S05E12) 

Renierovská tendence přerůstání detektivního žánru je tady mnohostranně pozitivně dokonána. ()

Komisař Moulin: Slib (2003) (S07E08) 

Jeden z nejlepších dílů Moulina s širší vypovídací hodnotou. O stínech a světlech současné podoby demokracie to říká snad vše. ()

Komisař Moulin: Dokonalý viník (2004) (S08E02) 

Případ mrazivý i strhující zároveň. Moulin jako komisař, Renier jako herec i faktický spoluscénárista neustále s přibývajícími epizodami-díly Renierova životního údělu rostou. Komplikovaný případ postupně nabývá svůj skutečný, rutinou soukolí spravedlnosti nedosažitelný rozměr stejně jako Moulin sám. Razance snoubící se se sebekritičností a skutečným lidským citem i ve vztahu k pachatelům, kteří jsou opravdu průkazně nevinní, nejsou v konfliktu s vyžadovanou akčností, v tomto případě naštěstí v jejím francouzském pojetí, které navazuje na Delona a Belmonda v krimi části jejich hereckého i lidského odkazu. Za zmínku stojí i mladá, nadaná herečka Anne-Charlotte Pontabryová v neobvyklém partnerském i profesním propojení s Renierem-Moulinem. Letitý seriál neustále roste a vyvíjí se. K prospěchu věci i diváka. ()

Reklama

Reklama