Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jmenuje se Bond. James Bond. A vyráží do své první akce. Tři zabijáci, maskovaní za neškodné slepé žebráky, zavraždí na Jamajce agenta britské tajné služby i jeho sekretářku. Londýnská centrála MI6, vedená odměřeným šéfem M, pošle na Jamajku jednoho z nejlepších agentů s povolením zabíjet – Jamese Bonda. Jde totiž o mnohem víc než o zmizelého spolupracovníka; z oblasti Jamajky podle všeho pochází rádiové rušení, které má za následek vychylování amerických raket z jejich původního kurzu. James Bond neboli agent 007 se hned cestou z letiště musí vypořádat s útočníkem, který se vydává za řidiče z britského konzulátu. Zanedlouho se v centru jeho pozornosti ocitne nenápadný ostrůvek Crab Key, který je ve vlastnictví bohatého čínského podnikatele jménem Dr. No. Ten na Crab Key údajně těží bauxit. Bond však zjistí, že je zde tajná jaderná základna, s jejíž pomocí chce šílený Dr. No ovládnout západní i východní mocnosti... První filmová adaptace literárních předloh Iana Fleminga, natočená s relativně nízkým rozpočtem, odstartovala jednu z komerčně nejúspěšnějších filmových sérii v dějinách kinematografie. Snímek, jemuž za svou hvězdnou kariéru vděčí charismatický představitel Jamese Bonda, skotský herec Sean Connery, vznikl v roce 1962. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (585)

Marigold 

všechny recenze uživatele

V roce 1962 se konečně našlo ochotné studio a šikovná dvojice producentů (Saltzman-Broccoli), kteří byli schopní zrealizovat ambiciózní plány na převedení osudů Flemmingova agenta 007 z knih na plátno. Mezi kandidáty na hlavní roli figurovala jména jako Roger Moore (neprošel z důvodu nízkého věku) a Cary Grant, ale volba padla na skotského drsňáka Seana Conneryho, který přesvědčil muskulaturou, drsným úsměvem a charismatem, které z něj zářilo na všechny strany. A jednalo se o správnou volbu, to je z Dr. NO patrné. Jedná se vpodstatě o velmi konzervativní špionku s (na dnešní dobu) minimálním zastoupením akce. Jede se podle relativně realistického scénáře, čili žádné velké vynálezy, žádný Q. Zápletka je řekněme poněkud vlažnější, příliš roztažená a nezpestřená ničím arci zajímavým (sama postava hlavního záporáka je jakoby na okraji zájmu), jenže on Connery podává Bonda s takovou grácií a přesvědčivostí, že žádné špionské zlepšováky a akční eskapády nejsou zapotřebí. Celý film pevně drží právě díky hlavní postavě a jejímu šarmu a troufám si říci, že zrod bondovského kultu byl v prvopočátcích převážně dílem skotského chlapáka. On dal kostru, na kterou se posléze začal nabalovat mýtus superagenta. Dr. NO je tedy Conneryho filmem, je zábavný, po anglicku sarkastický a z dnešního pohledu snad až příliš pozvolný, ale právě v tom tkví jeho neopakovatelné kouzlo. Co si budeme namlouvat, síla nulanulasedmičky nebyla v superzbraních a neskutečných akčních výkonech, ale právě v ocelově chladném úsměvu a klidu pravého gentlemana... Proto se hezounek Brosnan prostě nikdy nemůže stát skutečným agentem 007, ale zůstane "jen" akčním hrdinou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Fragmenty z tejto bondovky som vídaval kedysi na ORF. Ani ako teenagera ma nenadchla, takže s nostalgickým skreslením pohľadu na ňu nemám problémy. V žiadnom prípade to nie je mizerný film. Stačí niečo prehliadnuť a celkový dojem je potom znesiteľný. Scéna, pri ktorej Ursula Andress vystupuje z mora sa stala legendárnou a pripomenú si ju aj tí, ktorí na všetko ostatné z tejto bondovky zabudli. Neviem koľko ďalších bondoviek dokážem sledovať až do konca. Iba dúfam, že to nedopadne tak, ako s mojou snahou dopozerať všetky Rohmerove filmy. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

James Bond v podání Seana Conneryho je pěkné číslo. Hýří energií i sebevědomím a na tváři se mu často objeví klukovský úšklebek. První bondovka se odehrává na Jamajce a tam v poměrném poklidu (často tedy přerušovaném všemožnou akcí) pátrá agent 007. Upřímně už ani přesně nevím po čem, to vyšetřování mi připadalo mírně zmatené. To mně však nevadilo, protože jsem si užíval především tu pohodovou atmosféru a sem tam nějaké ty trochu bizarní figurky. Je tu skvělý ďábelský Doktor No, který se stylově odhalí až ke konci filmu, ale zaujme třeba i trojice černošských zabijáků. Hodně mě tu fascinovala samotná postava Bonda, kterého tu rozjíždí Sean Connery (mimochodem vypadá sice mladě, ale už má docela slušně dědkovský hlas). Líbil se mi třeba detail, kdy přiznal, že - ačkoliv působí neustále sebejistě - se mu potí ruce, když šlo v jedné scéně do tuhého. Samotné finále možná není nijak velkolepé co se triků týče, ale myslím, že bylo fakt stylové a mělo svoje kouzlo. Stejně jako zbytek filmu vlastně. (8/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dr. No je především vystajlovaná kriminálka, kde jsou všechny typické vychytávky Bonda ještě v pozadí na úkor hutné atmosféry a síly hlavního charakteru. Celý film je v podstatě upnutý jen na něj a vedlejší motivy se moc nemají šanci rozvíjet. Naštěstí je to celkem příjemné upnutí, neboť Sean Connery je velmi charizmatický a nebyl překonán až do Daniela Craiga. A to je pěkných pár let a filmařských stylů. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

1. Bondovka - Britská tajná služba MI6 ztratí kontak s Jamajkou a proto tam vyšle svého agenta 007 s povolením zabíjet... Ve filmu nechybí všechny charakteristické vlastnosti, které Bonda definují: James se v úvodu představí svým “Bond. James Bond.”, kouří cigarety, hází kloubouk před kanceláří nadřízeného M, flirtuje s Moneypenny, dostane Walther PPK a nechybí hláška "martini s vodkou - protřepat, nemíchat". Ve snímku byla pouze jedna automobilová honička, ale nešlo o něco převratného. Zamrzí jednodušší lineární příběh, ale je to klasika, která to celé dobrodružství začala. ()

Galerie (203)

Zajímavosti (130)

  • Dr. No byl šestým publikovaným románem s Jamesem Bondem. (džanik)
  • Sean Connery, stejně jako ve všech Bondovkách s ním v hlavní roli, nosil při natáčení příčesek. (Tunheber)

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Bude studio MGM na prodej?

Bude studio MGM na prodej?

23.12.2020

Zatímco studio MGM zoufale vyhlíží premiéru další bondovky, jeho finanční situace se zdá být den ode dne kritičtější. Nyní jsme se tak dozvěděli, že už se společnost obrátila na několik známých bank,… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Jonny Quest jako akční velkofilm?

Jonny Quest jako akční velkofilm?

18.03.2009

První zmínka o plánech na hranou adaptaci kresleného seriálu z dílny Hanna-Barbera Jonny Quest prosákla ze studia Warner Bros. už někdy v létě 2007. Pak se na ní tak trochu zapomnělo. Těžko ale najít… (více)

Reklama

Reklama