Srdečné pozdravy z Ruska

Thriller / Dobrodružný / Akční

Velká Británie / USA, 1963, 115 min

Terence Young

John Barry

Film, který ze mě před lety udělal oddaného "bondofila".(31.8.2003)

007__č.2__Jedna z těch nejlepších bondovek. Na bondovské poměry zajímavý kompaktní děj, zajímaví záporáci (baba s bodákem v botě rulez, Martin Shaw jako přímo ukázkový zabiják), těch pár akčních scén docela podařených a svižných (dobře natočená rvačka ve vlaku). Oproti Dr.No velký posun k lepšímu.(2.10.2005)

Tahle bondovka má podle mě nejlepší scénář, minimálně mezi "Conneryovkami". Krásná dvojitá agentka Tanya Romanova (nejkrásnější Bond-Girl šedesátých let - pryč s Ursullou Andress, budiž sláva Danielle Bianchi) nevědomky vedoucí Bonda do pasti nalíčené Blofeldovou organizací SPECTRE, přesně podle plánu vymyšleného agentem SPECTRu číslo 5, geniálním šachistou Kronstenem (podle scénáře Čechoslovák:)) a prováděného pod dohledem nejošklivější ženské, která se kdy v bondovkách objevila, Rozou Klebovou z KGB (SPECTRE číslo 3). Její bota s otráveným vystřelovákem se stala takřka kultovním módním doplňkem:). Ale tím hlavním soupeřem, se kterým se Bond střetne skutečně tváří v tvář, není nikdo jiný než skvělý Robert Shaw coby drobet vyšinutý vrahoun Grant, jak jinak než ve službách SPECTRu. A ještě tu je Ali Kerim, možná ještě zajímavější postava než Žukovskij v Brosnanových bondovkách. A když se přidá ještě zázračný kufřík od pana Q, skládací sniper puška s tehdejší novinkou - IR zaměřovačem, sametová stužka kolem krku krásné Rusky a exkurze do života rumunských cikánů, je zaděláno na super film. From Russia With Love je prostě nadčasová klasika mezi bondovkami. Howgh!(24.1.2003)

Nejvíc se mi líbila proměna studené sovětské soudružky ve vášnivou kapitalistickou babu ;-)(19.2.2007)

"Bond. James Bond." "Martini s vodkou. Protřepat, nemíchat." Myslím, že tohle si pamatuje o Jamesi Bondovi snad každý. A taky to, že je tento agent vždy obklopen krásnými ženami, rychlými auty a supermoderními vynálezy. Pokud si odmyslíme poměrně jednotvárnou charakteristiku všech jeho soupeřů, lze konstatovat, že u každého jeho filmu jde o solidní akční podívanou, která rozhodně nezatíží mysl, ale ani diváka neunudí k smrti.(7.8.2002)

Na to, že trvá téměř hodinu, než se doopravdy začne něco dít, a že záporáci nevyrukují s megalomanským plánem na zničení půlky světa, je to pořád zajímavé po celou dobu, čemuž napomáhá svižná Youngova režie a chytrý jednoduchý scénář, který nenabídne příliš akčních sekvencí, ale za těch pár kousků uctivá poklona; především Bondova rvačka s Grantem ve vlaku je něco, co svojí fyzičností musel Bourne znovuobjevit až za 40 let.(14.1.2012)

Tak trochu North By Northwest mezi bondovkami (Bond obětí hry, kterou řídí jiní + přiznaná citace slavného náletu práškovacího letadla). Akčních scén není mnoho, ale patří k těm nejlepším, souboj v jedoucím vlaku je jenom o málo syrovější než bitky muže proti muži v bourneovkách. A do Taťány jsem se platonicky zamiloval už v raném mládí. Jedna z nejlepších. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, Legas, ]V[()Rt(10.6.2005)

Scénář: Richard Maibaum .. Proč mám pocit, že už jsem tohle hodnotil?? Myslím, že nejsem jediný, kdo postrádá nějaké hodnocení či komentář.. Ale zpět k pozdravu z Ruska. Bond, prostě (starý dobrý) Bond.. 70%.(5.5.2005)

2. bondovka - SPECTRE se na agenta OO7 nakrkla a připravila důmyslnou pomstu za Dr. No. Geniální šachista Kronsteen naplánuje důmyslný plán jak se zbavit "sexistického dinosaura" v čemž mu pomáhají takový poskoci jako Rosa Klebbová, Morzeny (Walter Gottel se později objevil jako generál Gogol - šéf KGB) a hlavně Rudý Grant. Vraždící stroj s vypracovanou muskulturou. Nádherná bond-girl, památná rvačka ve vlaku a skvělý scénář slibují skvělý zážitek. Ale to by tu nesmělo být tolik uňuděných scén - hlavně těch v cikánském táboře. Bylo skvělé, že za rok přišel Guy Hamilton, protože s Youngem by z Bonda zbyla maximálně trilogie.(26.7.2006)

Vlastně Bond měl psát srdečné pozdravy spíše z Turecka,ale to je jedno. V Dr.No si dali Bond a organizace SPECTRE prvni spíše oťukávající soubojíček na Jamajce . Zde už to oba soupeři rozjíždějí naplno a Bond dostane napomoc první "hračky" od Q. Soupeře má také zdátne, třeba kopající důchodkyni s otraveným bodákem v noze. Ovšem co mě zaujalo bylo kolik měl Bond holek za cca 2hodiny : "starý případ" , "2 cikánky" a Bondgirl - překrásnou Taťánu Romanovovou . To je i na Bonda fakt dobrý, težko tento rekord někdy vyrovnám.(26.12.2006)

Po famózním sukcesu Dr. NO přemýšlelo producentské duo Saltzman-Broccoli, kteráže knižní předloha by se nejlépe hodila jako pokračování triumfální pouti agenta 007 po stříbrném plátně. Pro Srdečné pozdravy z Ruska nakonec promluvil dosti nečekaný faktor... J. F. Kennedy prohlásil tuto knihu za jednu ze svých nejoblíbenějších, prodeje vzrostly a pánové od MGM měli vystaráno. A tak se půl roku po kubánské atomové krizi objevil v kinech film, v němž Rusko i západ stojí nevědomky na jedné straně barikády, zmanipulováni chytrým gambitem Čechoslováka Kronsteena a organizace SPECTRE v čele s tajemným Blofeldem (všimněte si, že v titulcích je u jeho jména otazník). Zápletka je tentokrát velmi slušně zamotaná, ale v důsledku vyznívá trochu "do ztracena" (či spíš do dalších dílů). Mýtus Jamese Bonda coby superagenta začíná nabývat tvar, na scéně se objevuje Q, víceúčelový kufřík a fotoaparát-záznamník, přesto se tenhle snímek odehrává ještě spíše v intencích klasické špiónky. Hodně dialogů, několik sympaticky odsýpajících akčních sekvencí (zejména pěstní souboj s Grantem v expresu stojí za to), ještě více lechtivých scének než v Dr. NO, krásná Bond girl s ruským akcentem... a trochu slabší Connery, který jen stínuje svému famóznímu výkonu z prvního filmu. Srdečné pozdravy z Ruska mají však jeden z nejlépe zapletených příběhů ze všech bondovek a samozřejmě čirou šedesátkovou atmosféru, pročež nemohu dát méně, než dostal Dr. No... vlastně, co bych nemohl, debut je debut. Terence Young prostě bondovky točit uměl. ___ Bond song: "From Russia with Love" (Matt Monro)(29.10.2004)

Velmi vydařená Bondovka!(4.9.2008)

Jednoznačné zlepšení. Více akce, více skvělého bondovského humoru, konečně se tu objevuje Q + naprosto geniální Connery.(14.7.2003)

Rozpočet $2miliónyTržby USA $24,796,765Tržby Celosvetovo $78,900,000(8.5.2009)

Nejlepší bondovka se Seanem Connerym. Respektive... Nejlepší bondovka vůbec. Výrazně jiná než ty zbylé. Sice nejvážnější, ale zároveň napínavá, s nadsázkou, dostatečně akční a místy docela i reálná. Třeba rvačka v kupé je typ fyzické akce, který bondovky standardně prostě nenabízejí (tedy až do příchodu Craiga).(17.11.2004)

V pořadí druhá bondovka, která je lepší než Dr. No. Zajímavý příběh, zajímavý záporáci (Martin Shaw je jako zabiják přímo ukázkový) a pěkná bondgirl, která se přemění ze sovětské soudružky na kapitalistku.(2.12.2007)

Geniální atmosféra. Terence Young + Sean Connery + 60. léta (+ východ Evropy, studená válka ...), to byl recept na nejlepšího Bonda! Rvačka Conneryho se Shawem je lahůdková.(6.1.2008)

Druhá bondovka. Docela dobrý film, takový standard 60. let, ale nic co by mne ohromilo.(6.1.2008)

Oproti Dr. No zlepseni skoro ve vsech smerech. Mame tu zajimavejsi a propracovanejsi pribeh, je tu vic akce, i kdyz i tady by ji mohlo bejt o neco vic, je tu Q a vynalezy a je tu bondgirl (nic proti Ursule, ale za bondgirl ji moc nepovazuju). Kde ale bohuzel neni zmena, to je zaporak. Tentokrat tu pro jistotu neni vubec, ma jen asi dva dialogy a videt ruku. Ale tady to aspon vynahrazuje baba a svalovec, ktery jsou jako zaporaci dostatecny. Navic, oproti Dr. No, tu je velkolepejs podanej zaver. No a Connery uz ma Bonda naucenyho, takze s naprostou samozrejmosti hazi hlasky a rozdava pesti. A to vse navic solidne odsejpa a celou dobu bavi. Lepsi 4*.(31.5.2009)

Druhá bondovka už obsahuje skoro všechny typické prvky - přibyl Q a jeho vynálezy, objevila se i titulní píseň (bohužel docela slabá), samozřejmostí je zajímavý příběh, vysoké tempo, suché hlášky, sličná (ruská) Bondgirl a dokonalý Sean Connery. Chybí snad jen hlavní padouch Blofeld (zatím pouze hladí svou kočku). Tenhle přes čtyřicet let starý biják mě pohltil víc než příliš nadsazené a ironické hi-tech pecky s Brosnanem.(13.3.2007)

<< předchozí 1 2 3 4 6 8 10