Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (478)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po takovém rozjezdovém Doktorovi No vnímám tenhle film jako první klasickou Bondovku kdy nepřemožitelný agent začíná používat technické vychytávky od pana Q. Poprvé se na scéně objevuje Blofeld i když zatím jenom jako ten muž v pozadí který tahá za nitky a špinavou práci za něj dělá někdo jiný. Taky tu máme už klasickou předtitulkovou scénu a další obvyklé propriety. Ano zub času se na tom podobně jako i na jiných starších Bondovkách podepsal, ale akce je pořád špičková a natočená v klasickém oldschool stylu. Přes perfektní přestřelku u cikánů přes nářezovou bitku ve vlaku až po explozivní finále. Jasně Bondgirl tu není úplně z kategorie těch výjimečných a mimo maskovaného Blofelda tu nemáme žádného jasně daného hlavního záporáka i když z Roberta Shawa a jeho namakanýho zabijáka Granta jde respekt každým coulem, ale všechny tyhle detaily necháme být. Už totiž nemám potřebu kverulovat u starých prověřených kousků který sice nejsou bezchybný, ale narozdíl od těch současných rádoby hitů obstojí i v dnešní době a přesně v tomhle duchu budou i moje ostatní komentáře k Bondovkám. Tohle je jedna z nichž u kterých jsem šel nakonec na ten plný počet a za mě osobně asi druhý nejoblíbenější film ze série s Connerym.95% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Perfektní bondovka s klasikými atributy krom "Protřepat, nemíchat" a Astona Martina DB5 - ti přijdou na řadu až o rok později. Bloefeld, pokud z něj vidíme jen ruku a bílého kocoura a slyšíme jeho hlas, je suveréně nejlepším hlavním záporákem. Navíc Terence Young je velice schopný akční režisér. Srdečné pozdravy vypadají velice moderně a svěže. Kamera se řídí heslem AKCE a střih heslem DYNAMIKA. Bravo! Nejvíce je to vidět na závěrečném pošťuchování Seana Conneryho s vrtulníkem. Rvačka ve vlaku je nádherně chlapácká a roztažených klínů mimo obraz by se jeden nedopočítal. I když jde o přízemnější bondovku, kde se nezachraňuje celý svět před hrozbou z oběžné dráhy, padouši a případní zrádci jsou představeni předem, tudíž se nemusíte bát, že by Bond uhnul od své čistokrevné zábavy s nadsázkou do špionážního thrilleru. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejlepší bondovka se Seanem Connerym. Respektive... Nejlepší bondovka vůbec. Výrazně jiná než ty zbylé a spíše klasický špionážní film. Sice nejvážnější, ale zároveň napínavá, s nadsázkou, dostatečně akční a místy docela i reálná. Třeba rvačka v kupé je typ fyzické akce, který bondovky standardně prostě nenabízejí (tedy až do příchodu Craiga). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bond č. 2 - Z literárního hrdiny je definitivně filmový tahák. Smělé činy, dravý špión, studená válka, osudové ženy. Žádná srdcovka z toho sice (pro mě) není, napětí mi prostě dnes s odstupem několika dekád skoro úplně schází, děj s několika hluchými místy také zrovna nechutná jak bych si představoval, přesto chápu, proč Bond zejména starší ročníky tak drží. Současná dobrodružství s Craigem táhnou snad všechny generace, ale to je tím, že dnes je prostě někde jinde. Conneryho charisma sahá do nejvyšších pater, potěší instinktivní souboj ve vlaku, nástup Q a jeho vynálezů, suché hlášky a kousavé narážky na image špióna. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další parádní Bondovka s Connerym. Tentokrát se děj přesunul do Evropy, konkrétně do Istanbulu. Bond se zde má setkat s údajnou ruskou zběhlou agentkou, která mu má předat šifrovací zařízení. Nic ale není tak jednoduché, jak se zdá. Za vším má totiž prsty ona záhadná organizace Spectre. Bond musí spolu se zařízením utéct před jejími zabijáky a zároveň se snaží chránit svou novou lásku. Těším se na další díly. Opět nechybí dobré hlášky. "Mají o jednu helikoptéru méně." :D ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Úvodní píseň s názvem From Russia with Love nazpíval Matt Munro. Hudbu složil John Barry. (Benjamin-L)
  • Dvě herečky v malých úlohách se objevily i v dalších bondovkách: Nadja Regin, která hraje Kerimovu přítelkyni, si zahrála ještě tanečnici v úvodu Goldfinger (1964) a Martine Beswick, jedna z rómských dívek, si zahrála Paulu v Thunderball (1965). (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama