Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

choze 

všechny recenze uživatele

Tohle průměrné televizní dramátko, které se jen díky propožárnickým náladám ve Státech probojovalo na filmové plátno, kde rozhodně nemá co dělat, jsem sledoval asi na pětkrát, protože mě po každých patnácti minutách začínalo nudit k smrti. Proboha, vždyť to nudilo i mé rodiče a že ti skousnou lecjakou televizní slátaninu! Jedna věc je, že po vynikajícím a nepřekonatelném OHNI Rona Howarda nevidím důvod, proč točit další filmy o požárnících, protože každý další už může být jen slabší. Zápletka OKRSKU 49 je zcela triviální, přímočará a od začátku až do konce předvídatelná. Nedovíte se nic nového, nic vás nepřekvapí a až na pár úsměvných situací (nováčkova zpověď) ani nepobaví. Není to napínavé ani dojemné, i když snaha o patos tu rozhodně byla a díky použité hudbě vyznívá tak směšně, jak je to jen možné a ještě trochu víc. Obsazení se povedlo a Travolta si svou roli vyloženě užívá, ale můj oblíbenec Joaquin Phoenix mě svým nevýrazným výkonem hodně zklamal a můj další favorit Robert Patrick zase vyfasoval blbou roli mrzoutského mazáka. Před čím ale musím smeknout je, jak nudně a doslova anti-dramaticky dokázal režisér Jay Russell natočit veškeré akční scény. Je mi jasné, že tady nešlo o akci ani v třetí, natož v první řadě, ale takhle zabít veškeré napětí a drama, které poskytuje boj o záchranu člověka v hořící budově, to se opravdu hned tak nevidí. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film sa vyhol záberom na americké vlajky a celú dobu sa dalo dívať na skutočných hrdinov a ich nezištnú motiváciu. Ústredná humanistická téma o živote požiarnikov v J.Russellovom filmovom prevedení skutočne chytí za srdce, dojme a upriami pozornosť na hŕstku ľudí, ktorá si zaslúži ospevné ódy za ich senzačné reálne výkony v hasičskom zbore. Okrsok 49 chcel zviditeľniť prácu hasičov, ich rodinný život, akcie, osudy a tento účel splnil. Téma krásna, celkový filmový zážitok lepší priemer. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Ako človek, ktorý je z hasičskej rodiny (a aj sám som sa tomu určitý čas venoval) môžem vyhlásiť, že toto je zatiaľ najrealistickejší film o požiarnikoch. Oproti takému Backdraftu je v tomto smere o niekoľko tried lepší. Škoda slabšieho deja, ktorý je navyše dosť nešťastne rozsekaný na flashbacky. Príbeh nie je natoľko silný, aby vás dokázal vtiahnuť, ide len o čriepky života jedného obyčajného človeka, kde nechýbajú napínavé momenty, no prevládajú skôr tie nudnejšie. Tvorcom však išlo hlavne o to, aby vzdali hold ľuďom, ktorí si zvolili toto neľahké povolanie, a to sa im podarilo veľmi dobre. ***1/2 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $74,541,707Tržby Celosvetovo $100,572,044║ Zručne natočená dráma, kde nechýbajú emócie, napätie, akcia a hlavne výborne zahrané úlohy, v prvom rade to dosť tiahne Joaquin Phoenix ale i na prekvapenie John Travolta sa dá v celku zniesť. Samozrejme že sa to nezaobíde bez sentimentu. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Dokonalá pocta požiarnikom. Najdete tu všetko. Od nástupu na stanicu, prvý víjazd, zaznamovanie s kolegami, rande a potom tie drsnejšie veci ako záchrana obete z horiacej budovy, vyslobodenie obete (najlepšia scéna, kde nič nieje za kúdol dymu vidieť, vy napínate oči, kamera je na milisekundy sem tam zrýchľovaná a spomaľovaná, prestrihávané zábermi tušiacej obete, je to proste totálne napínavé), smrť priateľa, brutálne zmrzačenie priateľa až nakoniec vlasné uviaznutie. John Travolta je konečne v nejakej výraznejšej úlohe, podobne aj Robert "T-1000" Patrick. Sám Phoenix je asi na najlepšom vzostupe svojej kariéry. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Martin O'Malley, který hraje starostu, je ve skutečnosti starostou města Baltimore. (KucC)
  • Joaquin Phoenix měl neskutečný strach z výšek a před natáčením filmu by se neodvážil ani sklouznout po požární tyči. Prošel výcvikem a vše se pro něj změnilo. Během natáčení pak vysel ve výšce odpovídající 20patrové budově. (KucC)
  • Ve scéně, kde je Jack Morrison (Joaquin Phoenix) v hořící továrně a propadá se s ním podlaha, upadne mu helma. Když se však propadne, následuje střih, kdy mu kape na čelo voda, a helmu opět má a nasazuje si ji. (Cundroklepac)

Reklama

Reklama