Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že True Grit od bratrů Coenů je vlastně remake jsem zjistil, až když jsem v televizi objevil tento western. Říkal jsem si, že v rámci porovnání určitě neuškodí, když se do něj pustím. Navíc v něm hraje John Wayne a tak jsem nepochyboval, že bych udělal špatně. Ve výsledku ale nevím, jestli jsem dobře udělal nebo ne. Hlavní postava Mattie je v českém dabingu tak brutálně vlezlá a protivná, že jsem doufal, že jí tam někdo z drsnejch rančerů zpacifikuje a bude pokoj. Jelikož se ale jedná o pomstu na slovo vzatou, dalo se předpokládat, že o zpacifikování tady řeč rozhodně nebude. John Wayne to tam obstřeloval obstojně, ale Mattie mu do toho pořád tak kecala, že mi z toho udělali spíš parodii, než adekvátní filmový zážitek. V porovnání s jinými westerny té doby na mě působí Maršál až moc dětinsky a lacině. Remake tak vnímám o mnoho lépe. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vůbec neváhám s hodnocením a dávám plný počet. Maršál je klasický americký western, kterému dominuje pravděpodobně největší legenda divokého západu - John Wayne. Žádné role mu nesedí tak jako ty, při nichž jede na koni, má klobouk, nebojácně střílí od pasu a odvážně se vydává prériemi, městečkami či nádhernou severo-americkou přírodou, která je v Maršálovi středem pozornosti kameramana velmi často, což divácké oko potěší. Příběh nepředstavuje nějaké zvláštní nóvum, ovšem je řemeslně dobře pojatý a zpracovaný. Jedinou slabinu vidím v nepěkné herečce Mattie. Kdyby ji hrála nějaká hezčí, tak by mi ani drzost této postavy nelezla tolik na nervy, jak tomu v tomto případě občas bylo. Celkový dojem je ovšem čistokrevných 5*. ()

Reklama

Yardak 

všechny recenze uživatele

Slavný western, za který John Wayne dostal konečně Oscara. Hrát ožralýho kovboje mu prostě sedlo:o)). Kim Darby mi přišla v některých scénách extrémně otravná, ale asi tak byla napsaná ta role:). Finálová přestřelka je hodně zapamatovatelná, ale ve filmu jsou i slabší (nudnější) pasáže, přesto ještě za slabší 4 hvězdy. Remake od bratrů Coenů mě bavil o trochu víc! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,132,592Tržby Celosvetovo $-║ Tak John Wayne mal vždy svoje westernové čaro a tu to na staré kolená potvrdzuje, ufrflaná Kim Darby dobre sekunduje a dopĺňa Wayna, režijne a herecky šikovnejšie prevedenie, než remake od Coenovcov. /85%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Fat old man... to bohužel neplatí jen o bohatýrském korpusu Johna Waynea, ale i o bohatýrském korpusu téhle nostalgické westernové podívané, která viděna současnýma očima doplácí na proklatě těžkou zadnici. Navzdory několika pěkným místům je to jen taková plakátově sytá koňská estráda pro penzisty, která zejména po starozákonně potemnělém remaku Coenů vypadá jako hodně muzeální exemplář. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Charlese Portise. (Hans.)
  • Celosvětová premíéra proběhla 11. června 1969 v Los Angeles (Kalifornie). (ČSFD)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama