Reklama

Reklama

Dívka Mattie Rossová odjíždí z rodné farmy, aby našla a pohřbila svého otce. Ten se před časem vydal do města, aby tam koupil koně. Domů se však živý nevrátil. Jeho společník Tom Chaney jej při cestě za obchodem zákeřně zastřelil a okradl. Mattie chce ve městě najít muže, který Chaneyho dopadne a zajistí, aby s ním bylo naloženo podle platných zákonů. Podaří se jí najmout zkušeného, i když poněkud svérázného Roostera Cogburna. Společně se vydávají do hor, kde se vrah nejspíše ukrývá... Western natočil zkušený hollywoodský tvůrce, režisér Henry Hathaway (Tři bengálští jezdci, Liška pouště, Na sever Aljašky, Synové Katie Elderové, Nevada Smith). Pod jeho režijním vedením Roostera Cogburna ztvárnil John Wayne, který za svůj herecký výkon získal Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Znám ho dobře. Vystřelil jsem po něm loni v srpnu." Tak tomu říkám známost. Možná i přátelství, protože po cizím člověku se obvykle nestřílí. Tak to vidím já a můj kámoš maršál Cogburn. Najdete ho zlitýho pod stolem a je to zábavnej týpek. Vychytralá Mattie byla oproti němu docela protivnej kluk. Ten zbytek jenom jezdil na koni, střílel a umíral, což byla trošku nuda. Za mě je to jen průměrnej western, jehož význam spočívá pouze ve skvělým remaku, bez kterýho bych Maršála v hlubinách internetu nehledal. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

To jsem si zas "pochutnal". Dětinská a naivní šaškárna, která uráží mou důstojnost. Přitroublé dialogy, kterých se měli zhostit raději retardovaní šimpanzi( myslím, že by to byl větší zážitek). Hudba? Na dechovkách s Pepíčkem Zímou bych si smlsnul více a toho Oscara měl tehdy dostat Dustin Hoffman, protože John Wayne zde podle mě nijak extra nezáří, ale to je můj subjektivní názor. Otřesný zážitek a velké zklamání. 10% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho jsem neviděl western s tak skvělým příběhem a výbornými dialogy. Drsně vtipná road movie pomystychtivé umanuté holky, stárnoucího šerifa-alkoholika a frajerského rangera, kteří si během dvou hodin přicházejí na chuť, zatímco neustále pasou po zmetcích ukrytých někde uvnitř indiánského teritoria. Je to napínavé, je to zábavné, je to (především na konci) drsné a nekompromisní a je to setsakra povedené. Oscar pro Waynea byl rozhodne zasloužený (jízda na koni s opakovačkou v jedné ruce a s revolverem v druhé, to je fakt NĚCO), ovšem nikdo z kolegů-herců za ním nezaostává ani o píď.__P.S. Scéna s věšením zločinců (pojatým jako představení pro velké i malé) na mě dýchla až peckinpahovskou nostalgií.__P.P.S. Na remake od bráchů Coenů se teď těším ještě víc. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,132,592Tržby Celosvetovo $-║ Tak John Wayne mal vždy svoje westernové čaro a tu to na staré kolená potvrdzuje, ufrflaná Kim Darby dobre sekunduje a dopĺňa Wayna, režijne a herecky šikovnejšie prevedenie, než remake od Coenovcov. /85%/ ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zápletka je vďaka nevýrazným zloduchom pomerne chabá, ale scenár to ľahko prebije výborne napísanými postavami a skvelými dialógmi (miestami by však neškodilo tie reči zľahka preškrtať). Pomalšie tempo mi nevadilo, finále je až prekvapivo napínavé a emocionálne. V čom ale film mimoriadne zostarol, sú herecké výkony. Vlastne museli byť zastaralé už v dobe vzniku, koncom 60. rokov už bolo toto teatrálne afektovanie dávno prežité. A tým myslím aj samotného Waynea, ktorý si síce postavu vychutnal, ale aj tak som mu pijana so zločineckou minulosťou neveril ani chvíľu. Jeffovi Bridgesovi verím trosku už od traileru, takže sa na coenovský update teším. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo od 5. září 1968 do prosince 1968. (ČSFD)
  • Oscar pro Johna Waynea za hlavní mužskou roli bývá označován jako notně sentimentální ocenění, udělené spíše za Wayneovu úspěšnou a dlouhou kariéru. Nejeden kritik jeho výkon v tomto filmu považuje za zcela teatrální. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama