Reklama

Reklama

Komedie s hořkým podtextem o jednom soudním případu, který prověřil lidské charaktery, má všechny klady autorského talentu Z. Svěráka. S humorem a s porozuměním vypráví příběh bývalého učitele na okresním městě Moutelíka (Vlastimil Brodský), který se dostal před soud kvůli pohlavku, uštědřenému synovi z prominentní maloměstské rodiny. Proces dostane začínající právnička (Z. Bydžovská), která pozná v Moutelíkovi charakterního člověka a pomůže mu znovu získat lidskou důstojnost, i když po právnické stránce je proces neúspěšný… (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Brodského postava mi velmi připomínala jeho roli ve filmu "Mapa zámořských objevů", také učitel - dobrák - problémy se žáky...Ze začátku jsem si až říkal, jestli se nejedná o pokračování.  Asi v každé třídě se našel nějaký takový grázl, který dokázal zneužívat dobráckého přístupu svých učitelů, a do budoucna se to také asi nezmění. Za celý film se v podstatě nehneme ze soudní síně, což ale vůbec nevadí, protože na atmosféře to nijak neubírá. Je to taková zajímavá sonda do morálky společnosti 80. let, otázkou je, co tím asi chtěli soudruzi tehdá říct? Že by se v socialistické mládeži vyskytovali nějaké pochybné existence? No to snad ne?! ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Standardně brilantní Svěrákův scénář podpořený kvalitními hereckými výkony (Brodský klasika, ale vyzdvihl bych Hanzlíka). Rozjezd je dost pomalý (klidně by to šlo tak o čtvrt hodiny pokrátit), ale postupně se to zlepšuje. Trochu divná hudba. 70 % - - - Zbydžovská jako archetypální "nerd" v ukázkově šeredných nulových brýlích (galerie) podává velice životný výkon, ale představa, jak by v této roli mohla zapůsobit herečka, na níž lze zrakem spočinout zálibněji, nebo aspoň kdyby ty brýle byly méně rekvizitní, zejména při vědomí toho množství detailních záběrů, mne naplňuje pocitem zmaru... ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, zase tak kvalitní podívaná to nebyla, ale na slušné 4* to je. Divák fandí profesorovi ve výborném podání Vlastimila Brodského, zírá na krapet vyšinutou právničku Zuzany Bydžovské a přemýšlí, jak by se zachoval na místě svědků Jaromíra Hanzlíka a Martina Zounara (popř. by rád nakopal do řitě ctěný soud a fracka s jeho otcem). Takže takové nenudící morální zamyšlení. Jen ten žánr "komedie" mi příjde trochu zcestný; kromě černohumorného oznámení o první zkušenosti u soudu jak žalovaného, tak obhájkyně, jsem nenašel nic čemu by se dalo zasmát. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Moc se mi v této televizní inscenaci líbil Vlastimil Brodský. Role na něj byla přímo ušitá od Zdeňka Svěráka. Je zde také vidět, že Svěrákovi není učitelská profese daleká a již tehdá byly něšvary se studentama a zvláště s těma z prominentních rodin. Jen mě trochu zamrzel ten konec, ale i takhle to dopadá.... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Minimalističnost (zde zřejmě vynucená financemi) vždy vyžaduje výborné výkony herců, což zde naštěstí zafungovalo. Zcela symbolicky se i do tohoto příběhu o lidské důstojnosti vplétá pletichářská nit protekcionismu a korupce. Obávám se, že dokud se tato nit bude naší společností proplétat, není se na co těšit. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Během natáčení pana Brodského málem přejel projíždějící autobus. Incident je dokonce zachycen ve filmu. (Haniczka)
  • Frázi „Nepozdravil jsem pana učitele, protože už nás neučí“ nepoužil Zdeněk Svěrák naposled. Stejná věta zazněla i ve filmu Vratné lahve (2006). (Panfilmex)

Reklama

Reklama