Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

  • USA The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Letopisy Narnie vypráví příběh sourozenců Lucinky, Edmunda, Zuzany a Petra, kterým se během hry na schovávanou ve venkovském sídle excentrického profesora podaří pomocí magické skříně dostat do jiného světa. Narnie, v níž se ocitnou, se ukáže být okouzlující a mírumilovnou zemí obydlenou mluvícími zvířaty, skřítky, fauny, kentaury a obry, která je však díky prokletí zlé Bílé čarodějnice Jadisy odsouzena k věčné zimě. Děti se pod vedením vznešeného a tajemného panovníka, lva Aslana, odhodlají mocné čarodějnici postavit. Musí její ledové kouzlo zlomit a tím navždy osvobodit říši. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (860)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina filmu bola neskutočne naťahovaná, nebotyčná nuda a ten zvyšok predvídateľná nuda. Jediný sympatický a hrajúci herec bol ten faun (update - haha, a čo sa nám medzitým z Jamesa McAvoya vykľulo!). Ostatní sa ani nesnažili (Jima Broadbenta nerátam, ten nedostal priestor). Bohužiaľ, nemám rada detské filmy a už vôbec nie detské filmy, kde sa deti nesprávajú ako deti - tých je podľa mňa väčšina, ale Narnia im všetkým kraľuje. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Veľká, veľká detská fantasy od kamarata Tolkiena C.S. Lewina. A mňa bavila. Pekne efekty, výborná hudba od Harryho Gregson-Williamsa, výprava a umenie Richarda Taylora, ktorý nám už predviedol čo dokáže v Lord of the Rings. Jeden z tých lepších dobrodružných fantasy filmov. Obľúbený soundtrack: Evacuating London, To Aslan's Camp, Battle, Only the Beginning of the Adventure. 85% - 4* ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Pověst mixu Harryho Pottera a Pána prstenů je absolutně nesmyslná. Cílová trefa do dětského diváka v kombinaci s řádně fungujícím světem fantasy funguje leda tak v hodně širokých motivech. Andrew Adamson možná umí sedět u počítače a společně se svým týmem tvořit animovaná dobrodružství jednoho zlobra, jenomže základ nové fantasy ságy se mu nepodařilo položit ani omylem. Adamson se opírá pouze o výpravu (v mnoha případech dosti lacinou) a absolutně kašle na nějaké budování životnosti celé Narnie jakožto světa, který by si měl diváka připoutat. Maximálně zdlouhavá první půle se snaží být vykompenzována akčněji vygradovanější druhou, jenomže jakýkoliv drajv vychází vniveč díky nulově nabývanému hrdinství dětských postav, ze kterých se stávají zachránci Narnie víceméně díky pár střihům mezi několika odfláknutými dialogy. Navíc Adamsonovi chybí cit pro detaily – jak moc jsem si přál, aby kamera při prvním Petrově vytasení meče pomalu zabrala lesknoucí se kov v celé jeho kráse. Kameraman se naprosto nepochopitelně krotil, čímž se velkolepost závěrečné bitvy vytrácí úplně do ztracena a celek je tak neúměrně dlouhou pohádkou, kterou bych si vychutnal leda tak poté, co bych na dortu sfouknul maximálně osmou svíčku ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Tak abych pravdu řekla ,docela se mi to líbilo rozhodně více než dvojka. Hned jako první musím zdůraznit překrásnou hudbu Harry Gregsona Williamse která se stala jednou z mích nejoblíbenějších sountracků a úžasně démonická je zde Tilda Swinton coby královna Jadis.Je to milá fantasy pohádka ale s velice chatrným dějem (knihy jsem nečetla) ovšem s fantasy typu Harry Potter se to v žádném případě nemůže rovnat. Chtěla jsem původně dát tři hvězdičky ale když vidím jaké to má slabé hodnocení tak přihodím, slabší čtyři. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Přesně si pamatuju, do jaké chvíle mě bavila knížka, když jsem jí jako malá četla. Do chvíle, kdy Lucinka navštíví fauna v jeho domě. A přesně si pamatuju, že film mě bavil do té samé chvíle. To si ještě totiž udržuje punc pěkné pohádky s krásnou zasněženou atmosférou, než přijdou na řadu CGI mluvící zvířata (nesnáším je) a rozbředlý děj. Dorazil mě militantní Santa a jeho vražedné dárky, které rozdával s taťkovským širokým úsměvem. Obě starší děcka jsou nesympatický, hlavně ten nejstarší Mirek Dušín. Plus jedině za Tildu Swinton - lepší královnu nemohli najít. Princ Kaspian ovšem posunul Narnii ještě níž, takže tohle by tím pádem ještě nemělo být nejhorší. ()

Galerie (242)

Zajímavosti (49)

  • Latexové uši pro kentaury se odlévaly ve stejných dílnách, kde ještě nedávno získávali tvar hobití nohy pro Pána prstenů (2001, 2002, 2003). (duklak2)
  • Busta, které se děti v profesorově domě nemají dotýkat, představuje tvůrce "Božské komedie", italského středověkého básníka Danta Alighieriho. (imro)
  • První díl "Letopisů Narnie" ("Čarodějův synovec") vyšel v roce 1955, až jako šestý z celé heptalogie. Lewis nepsal příběhy v pořadí, do jakého byly později uspořádány. První knihou, která spatřila světlo světa, je právě "Lev, čarodějnice a skříň" - bylo to v roce 1950. (Arrietty)

Související novinky

Mattel chystá hromadu projektů

Mattel chystá hromadu projektů

27.07.2023

Vzhledem k fenomenálnímu úspěchu Barbie v kinech asi nikoho nepřekvapí, nebo by alespoň v dnešní době nemělo, že už si mateřská společnost Mattel vysnila celou řadu dalších filmů. Ano, jen pár dní… (více)

Režisérka Barbie chystá Narnii

Režisérka Barbie chystá Narnii

04.07.2023

Tak se zdá, že režisérka Greta Gerwig (Malé ženy) hodlá vyměnit kariérní dráhu oceňované indie filmařky a v budoucnu se natrvalo přesunout ke tvorbě velkých studiových filmů. A vzhledem k tržebním… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Netflix chystá novou Narnii

Netflix chystá novou Narnii

04.10.2018

Letopisy Narnie už se jednoho filmového zpracování dočkaly v podobě ne příliš úspěšné trilogie. Milovanou fantasy spisovatele C. S. Lewise nicméně nyní čekají nové adaptace, které chystá streamovací… (více)

Reklama

Reklama