Reklama

Reklama

Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí. Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo. Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům – přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová). Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

K legendárnemu Wyattovi Earpovi v podaní Burta Lancastera som si v tomto filme nevytvoril žiadny vzťah. Kevin Costner ho zahral podstatne lepšie. Napätie a westernovú atmosféru filmu prerušovali limonádkové scény Wyatta a jeho hazardnej hráčky. Záverečná prestrelka, ku ktorej sa viaže názov filmu, nie je nijak výnimočná. Tak prečo 4 hviezdy? Doc Holliday! V tomto filme kultová postava, jedna z najlepších vôbec. Práve pre jeho charakter, hlášky, imidž a samozrejme výkon Kirka Douglasa sa na tento film nedá zabudnúť. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,750,000Tržby Celosvetovo $-║ John Sturges ešte ako by sa hľadal v štýle vykreslovania filmu, jeho veľký western prišiel až počinom Sedem statočných ale aj tak tento O.K. Corral má celkom pútaví dej, dobré obsadenie, kameru aj strih. Zatiaľ jednoznačne najlepší western z témou Wyatt Earp/ O.K. Corral je Tombstone! /75%/ ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

Velice povedené zpracování klasického příběhu, který se stal neodmyslitelnou součástí americké mytologie, jenž si pro sebe takřka ukradl elegantní Kirk Douglas jako karbaník a opilec Doc Holliday. Pohybuje se s grácií, vybroušené hlášky hází jako bonbóny a charisma by mu mohli dnešní herci jen závidět a ač Lancaster nehraje špatně, Earpa představuje jako klasického ikonického westernového šerifa s neochvějným smyslem pro spravedlnost a hrdost, přesto z toho vychází jako pouhá vedlejší postava, co funguje jako přihravač na smeč Douglasovým bonmotům. Stáří filmu na jeho kvalitu nemá vliv, naopak uzrál jako víno a řadí se tak do skupiny westernů, co by měl každý fanoušek vidět. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Westernový příběh Přestřelka u ohrady O.K. patří bezesporu mezi nejlepší westernové příběhy, které ve Spojených státech kdy vznikly. Žádný slaďák "ala John Wayne", ale pravý, nefalšovaný drsný příběh o spravedlnosti, zákonu či zlu a podlosti, ale také i o špetce lásky. Samozřejmě snesitelně zidealizovaný. Je to westernový příběh, který by neměl chybět ve filmotéce každého milovníka filmového divokého západu. Režisér John Sturges se nedržel starý zkostnatělých způsobů práce s herci a čb materiálem, ale přistoupil k dílu nadčasově. O tři roky později to ostatně znovu dokázal v režisérském křesle při natáčení nejúspěšnějšího westernu všech dob "Sedm statečných" (1960). Pro srovnání: v uvozovkách "pouhých" pět let zpět od vzniku tohoto snímku, vznikl western s názvem Vysoké nebe (1952). Dalo by se říct, že pět let není až tak velký rozdíl, aby to bylo nějak znát na rozdílu z hlediska porovnání kvality hereckých výkonů v obou snímcích, ale pokud máte možnost srovnat kvalitu hereckého podání u obou těchto westernů, když nehledím na rozdíl film černobílý - barevný, jeví se těch pět let dobou obrovského posunu ve filmové tvorbě amerických westernů a přesvědčivého podání jednotlivých herců. Řekl bych dokonce, že přestože vznikl snímek Přestřelka u ohrady O.K. v roce 1957, kvalitativně se vyrovnává snímkům o deset i více let mladším. Jsem tedy přesvědčen, že tento western si "barevné vidění" v tehdejších počátcích barevného filmování v USA dozajisté zasloužil. A přirozeně ten nejlepší a nejmodernější filmový materiál. Předpokládám, že při pozdější digitalizaci filmu bylo navíc provedeno i digitální "vyčištění" obrazu. Bravo. Škoda, že zůstalo tenkrát jen u Oscarových nominací. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pre mna sa z toho vyklul najlepsi western o prestrelke u O.K. Corrale. Burt Lancaster ako cestny Wyatt Earp je charizmaticky a Kirk Douglas ma nikdy doteraz tak nebavil ako v ulohe Doca Hollidaya. Takisto ma potesilo, ze zaverecna prestrelka netrva zlomky sekund ako je zvykom vo westernoch od Sergia Leoneho ale niekolko minut. (To ze v skutocnosti ta prestrelka trvala iba par sekund mi je u prdele). Akcne sceny su pôsobive. Dialogy vtipne. Proste som sa nenudil ani na chvilu. Postupne zistujem, ze predtym ako westerny so svojou rozvlacnou stylizaciou ovladol Leone, tak boli vtipne a zabavne s dostatkom dlhych akcnych scen. 8/10. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (24)

  • Film bol veľkým hitom a zarobil 4,7 milióna dolárov pri prvom uvedení a 6 miliónov dolárov pri opätovnom uvedení. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama