Reklama

Reklama

Vděčné téma o Plaváčkovi, jemuž u kolébky věští sudičky za manželku princeznu, královu dceru, se v roce 1986 dočkalo zpracování s představiteli české populární hudby. Zpěvák S. Hložek, populární hvězda tehdejší generace teenagerů, se zhostil role Plaváčka, v níž se uchází o ruku krásné princezny v podání I. Bartošové. Aby se však se svou milovanou mohl oženit, musí navštívit děda Vševěda a princeznině otci od něho donést tři zlaté vlasy… I další role si zahrály a zazpívaly mnohé známé tváře populární hudby jako např. M. Rottrová, P. Bobek, M. Drobný, K. Černoch, V. Neckář nebo L. Kozderková. Příběh vznikl na motivy známé pohádky "Tři zlaté vlasy děda Vševěda" K. J. Erbena. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ještě než začala Bartoška pravidelně vystupovat v telenovele Blesk a Aha!, mihla se v několika filmech, kde vždycky někoho uhnala k provedení oddacího rituálu na MNV, ať už šlo o páření upírů, nebo tady - v příběhu o týpkovi, který neví, že koš děravější než pirátské plachty opravdu nemůže plavat. No nevadí, alespoň víme, jak se dřív řešila otázka regulace porodnosti. A taky že si s adopcí hlavu příliš nelámali. Herců tu moc nenajdete, všechno to jsou pěvci 80. let, kteří hrají asi jako členové školního neochotnického klubu. Navíc hudba, na níž TV film stojí, je většinou naprosto příšerná, jen s čestnou výjimkou písniček, které zpívá Pavel Bobek, nejsympatičtější postava. Jinak je to celé taková slabota a unylá pitomost, až je s podivem, že se v ní chtěla nudná mainstreamová elita 80. let ztrapnit (krom Bobka samozřejmě!). Vyřešit problém nedostatku zpívajících herců nasazením zpívajících neherců je srovnatelný s řešením, že tonoucímu hodíme na pomoc pláštěnku, aby nebyl příliš mokrý. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Kompletně zpívaná pohádka trvající přes hodinu a čtvrt? Odvážný projekt, který se docela zdařil, ale děti určitě nenadchl. U tohohle nemůže malé dítě vydržet ani půl hodinu. Pro dospělého je to ale celkem slušná příležitost jak si jinou cestou připomenout pohádku o Plaváčkovi. Z průměrné šedi vybočuje role Josífka Zímy, jehož Děda Vševěda hraje všemi možnými zlatými barvami. Hudba: Pavel Skalický ()

Reklama

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Bacha, spoilery, ale zase co můžete v pohádce čekat jinýho, než výhru dobra nad zlem, co? Tady však světoznámá star, co všichni znají jménem, Plaváček s tváří Standy Hložka furt někam chodí, aby si nakonec došel pro status nejnudnější postavy z jakékoliv pohádky. Krom chůze totiž nevyvine jedinou akci z vlastní vůle a vše za něj musí řešit chudák kmotřička sudička v podání úžasné Laďky Kozderkové. Normálně padouchům nefandím, ale Bobkův král mi jako charakter přišel mnohem zajímavější, neboť se třikrát neúspěšně snaží Plaváčka oddělat a přitom neví, že má co dočinění s českým Terminátorem (tuhle mojí tezi podporuje i věta z písničky "Já se vrátím") a hypnotizérem, který dokáže přinutit princeznu, aby se do něj hned zamilovala. Chudák král ho pak pošle pro tři zlaté vlasy, protože netuší, že Plaváček má nejen nahackovanou nesmrtelnost, ale i přesné znalosti bydliště své sudičky a k tomu ještě z prdele kliku, neboť Děd vševěd, od kterého má ty vlasy čornout, je její syn. To jiní princové musí chudáci skolit draky, nebo porazit černokněžníka, ale Plaváček (mimochodem, dost debilní jméno, když jste starý a Plaváček podle sudičky "Dlouhý život bude mít, každou cestou může jít", takže potom bude pro prdel) ne, ten to má na stříbrném podnose naservírováno a na konci chudák král radši jede převážet lidi, protože s tímhle cápkem se nemůže měřit. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční zpracování Tří zlatých vlasů děda Vševěda, které je podle mne mnohem lepší než její starší poetické zpracování z roku 1963. Na televizní poměry se jedná o velice zdařilou pohádku, která je postavená na libozvučných a malebných textech písní. Za celou dobu jsem nepostřehl ani jedno promluvené slovo. Veškeré dialogy a monology jsou zpívané. I proto se v pohádce objevuje plejáda tehdejších známých zpěváků a zpěvaček jako Pavel Bobek (král), Marie Rottrová (královna), Iveta Bartošová (princezna), Plaváček (Stanislav Hložek), děd Vševěd (Josef Zíma a Pavel Vítek) atd. Ze všech těchto herců mi nejvíce vynikla postava krále. Pavel Bobek tuto zápornou roli velice dobře zazpíval, navíc texty mu byly dokonale napsané. Jen jeho herecké výstupy byly lehce toporné. Což defacto všech zúčastněných. Jestli se mi ale někdo nelíbil, tak mladá Bartošová. Tady je to ještě takové mladé pískle, obzvláště vedle Rottrové, které jsou parádně vidět kozy v průsvitném výstřihu. To byl podle mě nejkrásnější kostým i přes ty otřesně nabírané rukávy. [1283. hodnocení, 65. komentář, 47%] ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Občas skouknu. Dnes mi tedy velmi zaujal ten řetěz, co má král Bobek na krku. Je to takový podobný možná těm, co měli mafiáni v následných devadesátkách :-) ...Ano ty kostýmy... je asi vidět doba vzniku pohádky (osmdesátky). A někomu to vadí tak moc, že tady napíše "kostými", čímž u mne přebije tu jejich výraznost. A dost. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Průhonicích a na Konopišti. (rakovnik)
  • První sudičku si zahrála Linda Finková, vlastním jménem Ludmila Nopová, později Ludmila Genzerová, manželka populárního baviče, jejíž doménou je zpěv a muzikálové herectví, díky čemuž je na televizních obrazovkách jen skutečně výjimečně. (=woody=)

Reklama

Reklama