Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Alibi na vodě navazuje postavami kriminalistů Tůmy a Líbala na předchozí dva filmy režiséra Vladimíra Čecha 105% alibi a Kde alibi nestačí, v nichž alibi podezřelých hrálo hlavní roli. Děj třetího záhadného případu je zasazen do atraktivního prostředí filmařů a manekýnek. Režisér Konrád chce natočit pátrání policistů v novém kriminálním filmu experimentální dokumentární metodou. Na opuštěném hausbótu na přehradě nechá „zmizet“ svou hrdinku a tajně natáčí práci policie. Pokus však skončí tragicky, dívka je skutečně zavražděna. Všichni podezřelí mají alibi, zde doslova „na vodě“. Řešení případu je však velmi vtipné a originální. Kromě Karla Högera a Josefa Beka v rolích vyšetřovatelů se ve filmu setkáme i s Oldřichem Novým v roli fotoreportéra, Otomarem Krejčou jako režisérem Konrádem, dále s Jaroslavem Vojtou, Svatoplukem Benešem a Josefem Beyvlem. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Deverant 

všechny recenze uživatele

Nestačil jsem se divit, kolik ironie, zamířené ne ani tak na dobové detektivky, jako na dobu jako takovou Alibi na vodě skrývá. Věty jako "Obléká jen západní zboží a posmívá se našim skvělým výrobkům.", stylizace do amerických detektivek (Tůma s Líbalem popíjejí Johnie Walkera, za oknem poblikává neon), komentáře doby z úst čachráře s valutami. Vrcholně výsměšný je pak závěr a hlášení příslušníka do vysílačky:"Skupina dětských chuligánů zautočila na náš vůz...Je vedena dvěma dospělými příživníky...". ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Není to tak dobré jako předchozí film, ale pořád je to nadprůměrná detektivka se spoustou podezřelých, spoustou zajímavých nápadů a také humorem. Ten tentokrát není tak zjevný, ale pod povrchem je přítomen až překvapivě často. Ať v obsahu nebo ve formě. A častěji než by se mohlo zdát si v nenápadné ironii utahuje dokonce i ze socíku a doby, ve které se odehrává. Höger s Bekem už jsou dokonale sehraní a jejich vzájermné špičkování je stejně zábavné jako jejich rozplétání složitého propletence vztahů a zdánlivě neprůstřelných alibi. Zatímco Krejča si drží styl až do závěrečné klonfrontace, Olřich Nový, po celý film výborný, se tím posledním přehnaným výstupem poněkud shodil. Nic to však nemění na tom, že z českých filmových krimi "sérií" patří 3x Alibi k těm nejlepším. ()

Reklama

Timonthy 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z dílů alibi. Účast Oldřicha Nového to jen zvyšuje, i když v dost diskutabilní roli, kterou ale podle mě zvládl výborně. Kromě velkého množství slavných herců je super, že je tento díl prošpikován bezva hláškami:,,My víme všechno." , ,,Tak to odpusťte, že zdržuju." :D ,,Člověče kam to píšeš...", ,,Nemáte oheň?" ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Na mě ten film vůbec nefungoval. Ani jako detektivka, ani jako film o filmu, ani atraktivní prostředí filmařů. Manekýnky už vůbec ne. Pár dobrých hlášek jsem sice zaznamenala, ale moc jsem se u nich nebavila. Možná mi vadila dvojice detektivů, protože ani pana Högera , ani pana Beka nemám zrovna v oblibě. Oldřich Nový mě nepřesvědčil, ta role mu podle mě nesedla. Zaujal mě jen pan Krejča. Přiznávám, že mě film nudil a nedokázala jsem udržet pozornost. Chtěla jsem vydržet až do konce a ten byl pro mě vysvobození. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Film o filme a fotke, ale nie úplne a bezvýhradne. Oldřich Nový nikdy nemiloval boľševický režim v Česko-Slovensku a verný princípom si aj tu s chuťou zahral módneho fotografa, žijúceho vo svete atraktívnych modeliek a nelegálnych kšeftov s ich obnaženými fotografiami. Filmový režisér sa tiež odstriháva od režimu. Je schopný balamutiť políciu a podvodne navliecť zmiznutie krásky. Popri tom si na tajnáša nakrúti reálne policajné postupy v snahe začleniť ich do filmu. Drobné podnikanie prekvitá i v prenajímaní hausbótov na milostné víkendové hry tých, čo nechcú byť príliš na očiach a predsa v romantickom prostredí. Cinemá verité alias film pravda. No popri tejto, vo filme opakovane vyslovenej irónii, ide stále je to popritom skvelá konverzačná kriminálka. Kriminalisti nie sú stvrdnutý v upäto-vážnej vyšetrovateľskej póze, ale sú schopní vtipkovať a uťahovať si aj zo seba. Alibi na vode si s radosťou opakovane pozriem vždy, keď naň náhodne naďabím pri prepínaní televíznych kanálov. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Keď si kriminalisti Tůma s Líbalom na hausbóte idú zrekapitulovať, čo sa asi v deň vraždy skutočne stalo, rozložia si lehátko a zapnú magnetofón. Magnetofón a páska bez problémov fungujú, hoci predtým boli potopené vo vode spolu s hausbótom na dno priehrady. (Gareth_Jones)
  • Když vyšetřovatelé poprvé přijdou ke zmizelému hausbótu, téměř nefouká (vidíme poměrně klidnou hladinu a plachetnice v pozadí neudrží napnuté plachty). Vzápětí se Tůma (Karel Höger) vyptává naproti v restauraci a podle plachetnic je vidět, že fouká mnohem víc. Podobně když hausbót hledají ve člunu, fouká hodně. Když ale po prohledání přehrady připlují zpět k molu, opět nefouká. (Jarek572)
  • Poté, co se vyšetřovatelé poprvé vyptávají rybáře Lebedy (Jaroslav Vojta) na loďce pod zámkem Orlík a odplouvají, můžeme v pozadí vidět nachystaný prám, kterým později vytahují hausbót na hladinu. (Jarek572)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno