Za tu odpornou ovčí masku, tahle pohádka má zvláštní morbidní kouzlo.(23.1.2008)

• Ded@M@tes

Pěkná pohádka to je, hodně lidem se líbí. Ale nejhorší ze všeho je ta maska, úplně každému se nelíbí. A určitě mne v mládí vyděsila. A proto si tato pohádka nezaslouží hezčí hodnocení. Už bych si ji asi rozhodně nikdy nepustil. ...Hodnocení 35 %...(29.11.2009)

Nosný námět Jana Vladislava se spolupodílel víc než vydatně na poměrně vydařeném úspěchu tohoto pohádkového dílka s hororově půvabnými rysy. Připomíná tak - řekl bych, že i docela nenásilně - staronovou skutečnost: že pohádky nejsou, jak se traduje, prvotně pro děti, ale naopak pro dospělé. Žánrově je ANIČKA posunuta výrazně směrem ke klasické lidové pohádce předminulého století s celou řadou bájeslovných-mytologických prvků. Odpovídá tomu jak podání tajemné tvrze-hrádku uprostřed lesů, tak prostředí podzemní říše víl i použité poměrně hojné symbolické prvky lískovými oříšky počínaje a pohárem zapomnění konče. Nad úroveň současné české pohádky ANIČKU dále povznáší herecké výkony, které bez výjimky nejenže zvládají herecké řemeslo, ale pohybují se i nad touto úrovní. Z celého děje, promítání je cítit chuť, se kterou se herečtí protagonisté podjali svých úloh. Zvlášť zajímavou roli - ve své filmografii zcela neobvyklou - tu hraje Jana Brejchová. Pohádkový děj má navíc svůj druhý alegorický plán, kterým je předlistopadová totalita symbolizovaná velmi volně právě již připomenutým pohárem zapomnění a na něj navazujícím problémem pamětii i dost průhledným symbolem ovčí hlavy. ANIČKA jak svou nechudokrevnou výpravou, tak slušně zvládnutým scénářem nesporně tvoří jedno z přechodových děl mezi pohádkovou tvorbou sedmdesátých a osmdesátých let na jedné a tvorbou současnou (pomathéovskou řekl by režisér Zdeněk Zelenka). V jednom má většina komentářů pravdu: není to pohádka pro děti, ale pro dospělé. Nejen děti se totiž bojí tak rády.(6.12.2008)

• ajuska

Jako dítě mě ta ovce příšerně děsila a vím, že jsem zdaleka nebyla jediná, nejspíš proto nemám dodnes tuhle pohádku ráda.(19.1.2006)

Probudit se s hlavou ovce je jedna z nejhorších nočních můr, která mě od doby, kdy jsem tuhle pohádku viděl poprvé pronásleduje. Brrr. A Honza Čenský je týpek. Když bojoval s drakama mohl jsem se smíchy umlátit.(13.4.2009)

Tahle pohádka se moc nepovedla. Krátce po jejím zhlédnutí jsem skoro zapomněla, o čem to bylo, ale ovčí hlava ve mě zůstala. To je docela síla.(24.10.2005)

Na tuhle pohádku mám hrozně krásný vzpomínky, ale byl jsem fakt hodně malej, takže nejspíš z nostalgie...(11.4.2006)

• formelin

Tohle je hrozná pohádka, a ta maska, bleee...(11.4.2007)

Pohádka s trochou tajemna, sympatický je tu Jan Čenský, škoda, že není častěji reprízovaná, rád bych si ji připomněl...(3.2.2007)

Absolutní guily pleasure a jedna z nejdrásavějších vzpomínek na oslavu 8. narozenin. Opět formelin nedělá dobře svou DVD práci.(18.3.2009)

• D.Moore

Podle hodnocení ostatních uživatelů soudím, že jim tahle "pohádka" taky přivodila nejednu noční můru. Ne, prosím, děti by se měly bát u hororů... když už.(31.1.2010)

• swamp

Ta ovčí hlava..(12.9.2006)

Jan Čenský je ohromně elegantní a přirozený herec a každou vteřinu, kdy je na plátně, si vychutnávám a když se k tomu připojí i jímavá hudba pana Vogela, je to nadprůměr! To je tak vše, co bych opravdu vyzdvihl. Jinak ústřední dívčí duo je nezajímavé, zato herci ve vedlejších rolích jsou perfektní... Přeučil mě ještě nezklamal a Gabriela Filippi jedním slovem kouzelná! Téměř mystická atmosféra je pak rušena otřesnými exteriéry, z nichž je jasně cítit televizní produkce. Kdykoli, když běží v televizi, se na tuhle pohádku rád podívám. Ovčí maska mě už tak neděsí jako kdysi. Malým dětem bych tuhle pohádku radši nepouštěl!(28.9.2006)

Vůbec by mě nenapadlo, že jsem tuto pohádku ještě nehodnotil. A to už tu otravuju dvacet měsíců:-) Pohádku si pamatuji velmi matně, dodnes ale nemohu zapomenout na tu ovčí masku, která mě asi bude děsit do konce mého života. Z hlediska hodnocení se tato pohádka řadí do lepšího průměru.(2.2.2010)

• Richie666

Lindě to tady sluší a ta maska je hodně deprimující, tak proč ne... Jenom škoda, že jsem jako malej ještě nehulil, pak by to určitě bylo ještě vtipnější.. :)))(5.10.2007)

Z téhle pohádky jsem mívala jako dítě noční můry.(24.12.2010)

Celá má třída se shodla na tom, že jí tato pohádka v dětství přivodila trauma a jen při vzpomínce na tuto takzvanou pohádku mě zamrazí. V České republice si asi myslí, že čím depresivnější, tím lepší. Tento horor by měl mít věkové omezení, dětem bych to rozhodně nepouštěla... // Edit po dvou letech: Po několika letech jsem měla možnost film opět zhlédnout. A zvyšuji hodnocení, neboť jsem shledala, že to skutečně není hloupá pohádka/horor, ale to, jak mě kdysi děsila, jí neodpustím.(8.10.2007)

• Phobia

Pohádku jsem viděla až jako dospělá, noční pomočování z ovčí masky se tedy nekonalo. Záporem však jsou až příliš televizní (laciné) kulisy interiérů a určitá přeplácanost příběhu - rozeznala jsem motivy hned několika pohádek. Podle úvodních minut jsem čekala, že to bude horší hovězina, ale nakonec z "Aničky s hazelnutama" vylezl snesitelný lehký podprůměr - skutečná úleva po příšerných minutách u americké verze "Perníkové chaloupky". 45%(10.5.2010)

• Sinecod...

Tohle bylo příliš děsivé na to, aby to byla pohádka. Nebo aby se mi to alespoň trochu líbilo. Brrr!(13.4.2009)

• Teya

Absolutní zrůdnost, nad kterou zůstává rozum stát, a na které je nepovedené snad úplně všechno - příšerní herci, trapné studiové kulisy a hlavně naprosto ohavná ovčí maska, ze které mám trauma snad ještě teď. Žádná pohádka, ale horor. Doufám že už to nikdy v životě neuvidím.(3.1.2011)

<< předchozí 1 2 3 4