Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

Styxos 

všechny recenze uživatele

Bídníci mě ultimátně položili do kolen - toto není film, to je herecký koncert, kterému vévodí výkony úchvatného Liama Neesona a Geoffreyho Rushe a hudba hudebního mága Basila Poledourise. Celý příběh pak krásně ukazuje, jak to vypadá, když jsou ti zlí vlastně dobří a ti dobří zase zlí. Více takových úžasných filmů, více takových filmových skvostů :) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace knih jsou velmi často poměrně problematická záležitost. Zpravidla proto, že i dobré knihy dostanou strašně na frak. Bídníci s Valjeanem Neesonem jsou učebnicovou ukázkou takové brutality. Ač on sám, Fantina - Uma Thurman (kterou popravdě nějak zvlášť nemusím), Marius i Cosette jsou ve svých rolích poměrně přesvědčiví, celkově to je hodně nepovedená adaptace. Do poloviny to ještě jde a člověk si u odchylek od knihy říká - no jo, muselo se to osekat, aby diváci nezemřeli vyčerpáním, od poloviny se film přestává tvářit jako adaptace knihy a začíná nepokrytě být dílem někoho, kdo někdy slyšel, že existují jacísi Bídníci a velmi přibližně tuší, o čem to tak má být. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Les Misérables od Victora Huga je jednou z mojich srdcoviek. Tento príbeh je tak výborný, že snáď nikdy neomrzí. O to viac som aj náročnejší pri hodnotení každú adaptáciu tohto veľdiela. Myslím, že tento film bol spracovaný relatívne kvalitne, keď vezmem do úvahy aj rok jeho vzniku. Výprava, kulisy a kostýmy sa skutočne vydarili. Prekvapilo ma, že to bolo celé točené v Česku, takže za to palec hore! Liama Nessona moc nemusím, ale Jeana zahral dobre. Avšak Geoffrey Rush v podobe Javerta ma až tak nebavil. Čo sa týka reprodukcie diela, tak tu bolo viacero odchyliek a "skratiek", ktoré tomu až tak neprospeli, ale samozrejme tá ústredná kostra diela bola našťastie zachovaná. Každopádne, dobré spracovanie, aj keď tomu predsa len chýbala nejaká umelecká invencia v prevedení. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne spracovaný román, kde hlavnú postavu Valjeana výborne stvárnil skvelý Liam Neeson. Jeho snaha žiť normálny život po tom, čo z neho vláda urobila zločinca a trestanca pre ukradnutý bochník chleba a zobrali mu 19 rokov života, stále stroskotala na tom, že vždy natrafil na toho policajta Javerta - a to je jediné čo mi liezlo neskutočne na nervy počas celého filmu - ten policajt. Hrozne mi šiel na nervy.. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Mám rád tohle zpracování. Je srozumitelné široké vrstvě diváctva a klasiku představuje ve stravitelné podobě. Scénář odsýpá, postavy se chovají pochopitelně, divák je schopen se s nimi ztotožnit a rozumět jejich motivace a buď jim fandit, nebo je nesnášet. Fandíme samozřejmě Valjeanovi, nesnášíme Javerta - ale oba jsou tak skvěle zahraní, že je to o to lepší. Nejvíc mě vždycky dostanou dvě scény - scéna od soudu, kde se Valjean zachová jako pravý chlap, nenechá za sebe trpět ty chudáky a přizná se k tomu, kdo je zač; a scéna závěrečná mezi Valjeanem a Javertem, ve které... ne, to se neříká samozřejmě. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Při natáčení v Žatci došlo k omylu při přípravě scény s výbuchem. Nečekaně velká detonace rozbila všechna okna v ulici. (jenik71)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Victora Huga. (Terva)
  • Ve scéně, kdy se bojuje o rakev jednoho z revolucionářů, je možné v záběru vidět, že natáčení probíhalo před pražským hradem. Místo katedrály sv. Víta však vidíme Notre Dame. V dalších střizích a záběrech ale vidíme opět skutečný chrám sv. Víta. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama