Reklama

Reklama

Mr. Bean: Největší filmová katastrofa

  • Česko Bean (více)
Trailer

Obsahy(1)

Správní rada Královské národní galerie by se ráda zbavila neschopného kustoda Beana. Rozhodnou se ho vyslat do Spojených států jako experta, který má vypomáhat kolegům z Griersonovy galerie s přípravou velkolepé vernisáže. Svérázný chlapík způsobí pozdvižení v letadle, po přistání je zadržen jako terorista. Bean se tak poprvé setkává nejen s poručíkem Brutem, ale také kurátorem Griersonovy galerie Davidem Langleym, který jeho potrhlé chování přičítá genialitě. Langley Beana odveze k sobě domů a představí ho své rodině. Manželka nemá pro Beanovy kousky pochopení a dává Davidovi ultimátum. Buď dostane Beana z domu, nebo se ona po dobu jeho pobytu v Los Angeles odstěhuje. Ještě horší je to v galerii, kde Bean zůstane jen chvíli před slavným obrazem sám. Stačí jediné kýchnutí a obraz, jehož cena se pohybuje v desítkách milionů, je navždy zničen. Bean se přizná Langleymu, že není žádný doktor a obrazům vůbec nerozumí. Zoufalý kurátor se opije a Bean pochopí, co všechno způsobil. Rozhodne se vše napravit... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Náklady na výrobu byly v přepočtu zhruba 18 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 45,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 251,2 milionu (z toho 28,4 mil. v hrdinově domovské Velké Británii). (NIRO)
  • Rowan Atkinson (Mr. Bean) ke své postavě řekl: "V kritikách často čtu, že Bean je takový moderní Chaplin. To si ale vůbec nemyslím. A abych byl úplně upřímný: Chaplin mi nikdy nepřipadal legrační. Ze všech komiků na mě vždycky nejvíc působil Jacques Tati. Myslím, že Bean je svého druhu moderním monsieurem Hulotem - s tím rozdílem, že není tak milý, ale je to vyložený mizera." (NIRO)
  • Po závěrečných titulcích následuje drobná scéna, v níž Bean (Rowan Atkinson) promluví k divákům: „Ano, já také obvykle zůstávám až do konce. Teď už můžete jít, jestli chcete.“ (SONY_)
  • Když David (Peter MacNicol) a Bean (Rowan Atkinson) jedou z galerie, hraje píseň „Stuck in the Middle with You“, kterou nazpívala Susanna Hoffs. Předtím, než se jde David vykoupat, hraje „Yesterday“ od Wet Wet Wet. (SONY_)
  • Obraz, okolo kterého se točí celý film, se správně jmenuje „Aranžmá v šedé a černé č.1: Portrét umělcovy matky“, vytvořený Jamesem McNeillem Whistlerem v roce 1871. Pro obraz se vžil jednodušší název „Whistlerova matka“. Obraz je považovaný za jedno z nejvýznamnějších děl amerického umělce mimo USA. Současným majitelem je francouzské Musée d'Orsay v Paříži, protože ji koupil francouzský stát v roce 1891. (Tonula)
  • Natáčení probíhalo v Los Angeles a ve Velké Británii. (reich)
  • Producenti chtěli do role generála Newtona někoho méně známého, ale když se nabídl Burt Reynolds, nedokázali ho odmítnout. (Karlos80)
  • První film, který překročil tržby 100 milionů amerických dolarů před premiérou v USA. (Karlos80)

Reklama

Reklama