Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco. Český kriminální film.  Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (Martin Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (Rudolf Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (Alena Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně zajímavá krimi, postavena na pravdivém základu, kdy se v koncentračních táborech Třetí říše tiskly falešné librové bankovky, jejichž nasazení v původně plánovaném rozsahu by pro Británii znamenalo obrovské ekonomické problémy. Martin Růžek hraje opravdu přesvědčivě, plán je prostý, ale funkční, ovšem vsadil na špatné parťáky. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Docela slušná kriminálka, která mne na začátku vůbec nechytla a hudba mě značně rozčilovala, ale to dost brzy přešlo a jsem ráda, že jsem to celé nevypnula. Zajímavé téma, režie poplatná době, téměř dramatický konec. Pan Růžek byl ve své roli magický a silně nesympatický, tedy přesně takový, jaký měl Josef Lachman podle scénáře být. Celkově velice zajímavé obsazení. Zkrátka bohatství v jakékoli podobě dohání lidi ke krádežím a vraždám. Vždy to tak bylo a vždy to tak bohužel i bude. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film o chlapíkovi, který sešel na konci války kvůli penězům ze správné cesty a po odpykání trestu se znovu vrací na místo svého prohřešku. Zakopané peníze jsou pořád na svém místě a čekají. Tak se je rozhodne vykopat a zbohatnout. Těžko však užívat bohatství v zemi, kde všechno patří všem a mává se mávátky vstříc radostným zítřkům. Vykopat peníze a utéct za kopečky není tak organizačně snadné, a tak se to zamotává a zamotává....Film je zručně natočený, jenže doba si žádala jednoduché a průhledné charaktery hrdinů, aby se dělničtí diváci necítili v kině rozpolceni, a jasně poznali, kdo je ten třídní nepřítel. Touhle schematičností je film dost poznamenaný, trochu mi to zkazilo celkový dojem. Takže tak 65% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Detektivka z padesátých let, které nelze nic vytknout. Chvílemi spíše psychologický film. Od Růžka se nečeká, že bude klaďas. Od Deyla se spíše čeká, že bude nezodpovědný opilec. Od policajtů se čeká, že budou socialisticky geniální a od Miloše Kopeckého, že bude kurevník a vekslák. No a tak se taky stalo. Vše vyšlo na výbornou. Alenu Vránovou jsem ale nepoznal. Film nese poselství. Žiješ-li člověče v padesátých letech v komunismu, po ničem netuž, nikam nesměřuj, měj strach. To se vyplácí a hezky to ztvárnil Vladimír Ráž. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka téměř noirovského charakteru, skoro vše se odehrává na stavbě přehrady ve špinavém a potemnělém prostředí, kde jako řidič nákladního auta začíná pracovat bývalý vězeň Lachman (úžasnej Martin Růžek) a chce vykopat anglické libry, které si po válce kousek od stavby ukryl v zemi v kufru a vzít roha za kopečky. Jenže má kufr zaminovaný a potřebuje zkušeného minaře, kterého najde v alkoholu holdujícím Rokosovi (Rudolf Deyl) a ten mu kufr po chvíli váhání odminuje. Jenomže to nechce zadarmo a začne Lachmana vydírat a chtít stále víc peněz. Lachman v něm začne vidět velké nebezpečí a musí rychle jednat...Lachmanovu dceru hraje rázná Alena Vránová a jejího připosraného manžela Vladimír Ráž. Všechno perfektně zahrané charaktery. Snad jen vyšetřující kriminalisté jsou trochu křečovití a jejich metody méně přesvědčivé. Každopádně je ale Konec cesty kvalitně natočený snímek a zároveň poslední režijní počin Miroslava Cikána, kterému navrch přidává bezvadná kamera Václava Huňky a dramatická a na svou dobu novátorská hudba Štěpána Luckého. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na rôznych miestach v Prahe a takisto pri vodnej nádrži Fláje. (dyfur)
  • Sachsenhausenské padělky byly ve skutečnosti téměř nerozpoznatelné. Filmově zpracována je tato tématika ve snímku Ďáblova dílna (2007). (Šandík)
  • Josef Lachman (Martin Růžek) jezdí na stavbě přehrady s nákladním vozem Tatra 111 S2. (Robbi)

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama