Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to výborný film už proto, že je na podkladě skutečné události z 2.světové války. Kolik vynikajících námětů ještě musí být uloženo ve válečných archivech, kolik hrdinů je zapomenuto nebo opomenuto a mezi ně patří vědci-bojovníci, kteří svými vynálezy, inteligenci a úžasnými schopnostmi pomohli vyhrát válku. Jsem ráda, že jednomu z nich se to podařilo, byť překážky a úsilí byly nepředstavitelné ! Velmi dobrý film, bez lásky a bez podstatných žen, bez zbytečné romantiky a přece tam láska byla ... láska k pejskovi - k dušičce, která vás vítá jako nikdo jiný na světě. Myslím, že si film zaslouží plným právem 4*. (Jenže pejsek měl zůstat naživu. Ale to už prozrazuji něco, co jsem původně nechtěla...sorry!) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Stále ještě film Ďáblové v oblacích se už už snaží překlopit sebe sama do žánru hraného dokumentu. Téma bombardování přehrad v Porúří Anderson uchopil od strategického záměru, k nápadu, jak jej technicky provést, vývoje technického řešení až k samotné bojové akci. Předloha nejspíše čerpala z dokumentace, historických záznamů a dost možná i výpovědí zúčastněných osob. Film si dává záležet, abychom pochopili inovativnost technického řešení, princip speciální bomby, i všech přístrojů, jež slouží k jejímu přesnému shozu. Rozkrývá potíže nočních náletů i omezenosti zdrojů na výzkum ve válečné ekonomice. +++++ Slouží tak v podstatě pouze vzdělávacím účelům a jako pocta úsilí skupině lidí, jež přispěla ke zničení přehrad. Všechny postavy mají ve filmu jediný cíl, což hercům nedává mnoho prostoru k předvedení svého umění, snad s výjimkou Redgraveova zapáleného vědce. Herci působí, že dostali pokyn: "V této scéně se projekt nachází ve stavu A, což postavě X působí emoci E1," jež se pro jistotu ještě označuje v dialogu. Rozhovory krom vysvětlování a "podkreslení nálady" nemají jinou fuknci. Výsledkem je film rutinní, sterilní, neemotivní, byť informačně přesný. Snad by mu opravdu více slušel dokumentární šat s několika vloženými hranými scénami. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Mattym, že Bořiči přehrad či snad lépe Bořiči hrází by byl výstižnější překlad originálního názvu filmu Dam Busters. Téma skákavých bomb a ničení hrází je napínavé, ale film je v mnoha místech zdlouhavý a potřeboval by být pořádně sestříhán a zkrácen. Nominaci na Oscara za Speciální efekty nechápu, třeba střelba v noci vypadá jako rozmazané světlušky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_NMfBKrdErY - a jako bonus lze doporučit i tohle: http://www.youtube.com/watch?v=qKHc-U2FNHk ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak už tě mám, Lucasi! Takhle jsi přišel na nápad, jak sestřelit Hvězdu Smrti. No, ale zase musím uznat, že měl dobrý vkus a vykradl vynikající film, který v některých momentech působí téměř dokumentárně. Byť, s odstupem let od konce války, se mi zdá plán na protržení rýnských přehrad, vzhledem ke ztrátám na životech civilistů, morálně pochybený. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný válečný film, který divákovi umožní nahlédnout do 2. světové války úplně jinak, očima letců RAF a jejich pečlivě připravovanou akci v Německu (zničení přehrady). Richard Todd jako pilot a Michael Redgrave v roli vědce se mi moc líbili, oba byli báječní.. Příběh je to strhující a finále fantastické, ode mne je to dnes večer bez připomínek.. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Deset procent celkového rozpočtu na film stálo 150 hodin letového času bombardéru Lancaster. V roce 1954 stál bombardér pro filmové účely 130 liber na hodinu. (KIT.HL)
  • Největší britský kasovní úspěch roku 1955. (KIT.HL)

Reklama

Reklama