Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

T2 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku je to veľmi vydarený film aj čo sa týka trikovej stránky, kde pri tvorbe makiet a bombardovania vodných nádrží si dali fakt moc záležať. Ale v prvom rade to je hlavne po príbehovej stránke veľmi pútavé a koncepčné podanie príbehu cez podrobné vysvetlenie plánu zostrojenia útoku od samotného tvorcu novej "skackajúcej" bomby až po samotné uskutočnenie náletu bol dobrý ťah, k tomu nechýbajú aj nejaké tie prim odfrky a rovnako tak vypäté situácie. /90%/ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film je o legendární akci 617. britské speciální bombardovací peruti RAF ,,Bořičů přehrad'. Peruti velel až do své předčasné smrti Guy Gibson (VC, DSO, DFC), který byl od počátku u celého projektu skákacích pum a velel i samotnému náletu. První 2/3 filmu sledujeme nápad a vývoj nového typu pumy i počáteční neúspěchy. V poslední třetině pak sledujeme samotný nálet letky těžkých čtyřmotorových bombardérů RAF Avro Lancaster na přehrady v Porůří. Osobně jsem navštívil přehradu Edersee i tamní muzeum. Musím smeknout před odvahou mladých osádek. Když stojíte uprostřed hráze, koukáte přes jezero na až tak ne moc vzdálené kopce na druhé straně, uvědomíte si jak málo měli bombometčíci času na sestup na správnou výšku, ustálení rychlosti a odhoz barelové pumy. To vše v noci a za palby flaků rozmístěných na hrázi. Z fotek v muzeu jsem viděl, že škody ze záplav byly značné. Přílivová vlna (u této přehrady) zasáhla řeku Fulda, která protékala průmyslovým Kasselem, který zčásti zaplavila. Mimochodem v muzeu vám pustí posledních 25 min. tohoto snímku na šílené VHS kopii a v němčině. Když jsem slyšel filmového Gibsona jak po předstartovní kontrole říká : ,,Alles in Ordung'' - kroutili se mi palce u nohou :-)) Ačkoliv dnes triky působí lehce úsměvně, na svou dobu se jednalo o perfektně zpracované efekty. Samotný nálet je napínavý a zpracován podle skutečných událostí. Film je nejen poctou hochům od této peruti, ale i vědcům, bez nichž by řada válečných úspěchů vůbec nevznikla. Filmaři měli tu výhodu že v roce 1955 se dalo natáčet s veškerou technikou, která bojovala ve válce (což je velký problém dnešních filmařů, kteří si vypomáhají ledacčímž...). Tato slavná peruť si do konce války připsala další celou řadu úspešných speciálních akcí, které by také stály za zfilmování. Jednou z nich je např. nálet na bitevní loď Tirpitz ze základen v Rusku. Koho problematika ,,Dambusters' zajímá doporučuji přečíst autobiografii Guye Gibsona - Nepřátelské pobřeží před námi. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Michael Anderson /Mec Gideonuv, Orka Zabijak/ natocil tento film evidentne ako reakciu na tzv. Operaciu Chastise z II. svetovej vojny, kedy dna 16 - 17. maja 1943 znicili Spojenci 3 nemecke priehrady v Poryni-Poruri. A tento film reaguje na tie udalosti z roku 1943. Tempo je vyborne, uz od zaciatku film divaka doslova vtiahne do diania, k tomu este silna tema ako sa nicia priehrady nacistickeho Nemecka. Nechyba podrobne opisanie planu znicenia, planovanie a samozrejme prve pokusy na necisto. Dialogy su vyborne, vladne hlavne Michael Cervenyhrob, ale vsimol som si aj Roberta Shawa. Jeden z chlapskych filmov, na nejake genderove hovna sa v tomto pripade mozem vysrat : 100 % ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak už tě mám, Lucasi! Takhle jsi přišel na nápad, jak sestřelit Hvězdu Smrti. No, ale zase musím uznat, že měl dobrý vkus a vykradl vynikající film, který v některých momentech působí téměř dokumentárně. Byť, s odstupem let od konce války, se mi zdá plán na protržení rýnských přehrad, vzhledem ke ztrátám na životech civilistů, morálně pochybený. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený a skoro zapomenutý válečný snímek s výbornou hereckou dvojicí. Není to typický válečný film a chybí zde ohromná výprava a skvělé letecké souboje ale o to více budete obdivovat herecké výkony. Zvláště Michael Redgrave jako vědec vyvíjející bombu na zničení německých přehrad je výborný sympaťák a okamžitě si diváka získá stejně jako Laurence Naismith jako velitel pilotů je nezapomenutelný. Trochu zamrzí když už se konečně dostane na ničení přehrad tak akce už je zastaralá a hlavně se zde opakuje to samé dokola. Ale to nic nemění na faktu, že se jedná o velice povedený a zábavný válečný snímek. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Letounů mělo být původně dvacet, ale jeden posádka poškodila při simulaci náletů v Británii. (Jirka_Šč)
  • Ďáblové v oblacích se stali inspirací pro George Lucase a jeho Hvězdné války. Z filmu si "vypůjčil" nejen některé letecké formace, ale dokonce i dialogy a řadu dalších scén. (Rodriguez)
  • Bomby ukázané ve filmu mají špatný tvar, protože ty s dobrým tvarem byly tehdy ještě tajné. (Kulmon)

Reklama

Reklama