Reklama

Reklama

Hříšný tanec

Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Frances Housemanová, přezdívaná Baby, tráví s rodiči léto v hotelu pro movitější hosty. Tady se dosud poslušná dcera seznámí nejen s divokým rytmem tance, který je konzervativními hosty považován za hříšný, ale také s tanečním instruktorem Johnnym Castlem. A když Johnnyho taneční partnerka Penny zjistí, že je v jiném stavu, a nemůže se zúčastnit vystoupení v sousedním hotelu, souhlasí Johnny, že místo ní zatančí s Baby. Začnou intenzivně trénovat a společné hodiny tance je natolik sblíží, že jejich vztah přeroste v lásku. Opravdovost citů však musí projít řadou těžkých zkoušek nejen na parketu, ale především v ovzduší konzervativní morálky, která jejich vztahu nepřeje. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (959)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když v roce 2009 opustil ve věku 57 let svět Patrick Swayze, stihl za sebou zanechat dostatek výrazných snímků. I přes existenci Ducha či původního Bodu zlomu od Kathryn Bigelow ovšem jeho nejvíce ikonickou rolí bezpochyby zůstal Johnny Castle z Hříšného tance. I proto, že většina dívek bezpochyby při sledování filmu toužili po tom být v kůži Baby a nechat se Johnnym chytit při zvedačce. S odstupem času se ovšem Hříšný tanec projevuje jako valentýnská stálice zcela právem. A film ani po 35 letech od premiéry nepřišel o neskutečnou energii, díky které dokáže plnohodnotně obstát i po téměř 4 dekád od premiéry a s nástupem každé další generace. Hříšný tanec splňuje přesně ty podmínky, které by měl hudební/taneční film mít. Parádní soundtrack a především energickou choreografii. Režisér Emile Ardolino se mohl spolehnout na choreografa Kennyho Ortegy (později zodpovědný za trilogii Muzikál ze střední) a i ten filmu dokázal dodat tu potřebnou energii, díky které prostě nestárne. Bez samotného Ardolina by ovšem jisté ikonické pasáže přeci jen vypadali tak trochu jinak. A Hříšný tanec by tak dost možná nebyl tím filmem, kterému je dnes snadné z jistých důvodů podlehnout. Překypující fajn atmosféra, která v sobě ovšem skrývá romanci dvou lidí z dvou odlišných sociálních poměrů, kdy se ze zakřiknuté Baby stane královna tanečního parketu. Swayze ani Jennifer Grey možná nepředvedli žádné oscarové výkony, v jejich výkonech byla ovšem cítit přirozenost, budování a především funkční chemie. Což je šokující především v momentě, kdy se člověk dozví, že se Swayze ani Grey ve skutečnosti při natáčení dvakrát nesnesli. Jednoduchá zápletka, která v sobě sice skrývá podzápletku o potratu či přísném otci, o tu fajn atmosféru ovšem film pořád nikdy vyloženě nepřijde. Hříšný tanec je tak esenciální feel-good podívaná, která je i přes svou banálnost a víceméně pohádkovost pořád neskutečně vtahující. A jakmile dojde na finále s Time of My Life (právem oceněnou Oscarem), propadnout sentimentu je více než těžké. Hříšný tanec možná nepatří mezi ty nejlepší romantické filmy všech dob, rozhodně ovšem patří mezi ty nejoblíbenější. A není se čemu divit. Film, který zároveň dokáže víceméně reflektovat dobu svého vzniku (i přes fakt, že se odehrává v 60. letech a dokáže i z toho lehce těžit) a přesto naplno obstát i po letech a získávat nové várky fanoušků. Neseďte v koutě a nechte se jednou za čas bezpochybnou energií téhle klasiky pohltit..... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že i když se mi podařilo celou tu dobu tenhle film nevidět, mám na něj díky všem jeho fanynkám takovou alergii, že větší mám snad jen na Luďka Sobotu. A to je co říct, protože na něj mám alergii jako hrom. Tuhle jsem ho potkal v Tescu, stál u pokladny, starý sešlý, smutřný, unavený, ta jeho kráva na něj syčela a štěkala, zaplať, dělej, hni sebou, Luděk jako trouba čuměl a dělal, platil. Až mi ho na jednu stranu bylo trochu líto. Pravá tvář komika. jaká je asi ta pravá hezouna Šwajze, po kterým šílely všechny, bléé, fujtajksl ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru špička. Proč tomu vyčítat přílišnou romantiku, cheesy hlášky nebo předvídatelnost? Neřekla bych, že zrovna o to v těchto filmech jde - o nečekané zvraty a absolutní originalitu. Dnes už kultovní soundtrack a velmi, velmi sympatická dvojice protagonistů. Jennifer Grey je jako Baby roztomilá, ne tuctově hezká a přesto přitažlivá a v této roli přirozená. Swayze skvěle kombinuje živelnost, rozervanost, floutkovství a "citlivost" (však kdyby jí neměl, byl by to na houby hlavní hrdina). Taneční čísla jsou výborně natočena, prostě tancuje se tam hodně a kouká se na to moc pěkně. Romantika jak řemen. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ježiš né! Kdyby to hodnotili amíci tak neřeknu, ale Vám se to vážně líbí, tahle přiblblá americká tancovačka z 80tých let? Vždyť je to jasná ukázka manipulace americké kinematografie s dívákem. Podstrčit divákům falešného morálně zdatného hrdinu (Patrick) a povrchní spravedlivou nanynku (Jennifer) . Klasický americký happy end a už nikdy víc. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak rozhodně je tohle velká klasika. Má to své kvality, herecké obsazení, výborné písně a určitou nostalgii. Mě to až tak moc nesedlo, ale to neznamená, že budu film odsuzovat. Je too prostě hezky nadprůměrná, stravitelná záležitost, která se dá pro mě jednou za delší čas sledovat. Mladičká Jennifer Grey a sympaták Patrik Swayze - výborná dvojice. Jak už jsem připomínal, skvělé písně, kapka nostalgie, zajímavý příběh. Romantické filmy a tak moc nemusím, dost těch prvků zde bylo. Škoda, že nebyl film dramatičtější, nebyl více vyladěn jako drama, to už bych přidal čtvrtou hvězdu, ale i tak to není vůbec špatný film. Hodnotím celkově na 66% = *** ()

Galerie (64)

Zajímavosti (85)

  • Ačkoli Jennifer Grey zdaleka netančila před kamerou poprvé, Patrick Swayze později tvrdil, že scény, v nichž Johnny učí Baby tančit základní taneční kroky, vůbec nebyly hrané; musel prý Jennifer učit doopravdy. (Bauer)
  • Při natáčení dvojité piruety potřeboval Patrick Swayze (Johnny Castle) víc než 25 pokusů, než byl sám se sebou spokojen. (vika.evil)

Související novinky

Nový Hříšný tanec na obzoru?

Nový Hříšný tanec na obzoru?

15.07.2020

Herečka Jennifer Grey se upsala novému – zatím nespecifikovanému – tanečnímu muzikálu pro studio Lionsgate. Detaily se zjevně zatím tají, podle mnohých spekulací by se však mohlo jednat o jakési… (více)

Za zvuků hudby... předěláváme

Za zvuků hudby... předěláváme

21.08.2009

Dost bylo válek na vzdálených planetách (doufám, že vás teaser na Avatara příliš nezklamal), pojďme si trochu zatančit a zazpívat ;-). Tento týden se vynořily tři hudební projekty, které stojí za… (více)

Reklama

Reklama