Pumpaři od Zlaté podkovy
Krimi
Československo, 1978, 84 min
Otakar FukaHudba:
Jiří ŠustHrají:
Josef Vinklář, Jiří Bartoška, Miroslav Moravec, Jiří Krampol, Jaroslava Pohlová, Alena Pohlová, Václav Lohniský, Karolina Slunéčková, Brigita Hausnerová, Jan Přeučil, Míla Myslíková, Gabriela Osvaldová, Jiří Kodet, Jiří Lír, Jan Kuželka, Jan Schánilec, Jiří Pleskot, Adolf Filip, Jiří Bruder, Viktor Maurer, Antonín Hardt, Hana Packertová, Karel Bělohradský, Stanislav Litera, Zdena Burdová, Karel Hábl, Henrietta Kohoutová, Jiří Wimmer, Josef Šebek, Vladimír Hrubý, Lena Birková, Miroslav Homola, Milan Klacek, Václav Kotva, Růžena Lysenková, Yvona Odehnalová, Jožka Stoklasa, Josef Střecha, Marcela Vraná, Václav Syřiště, Jan Kreidl, Miroslav Kubišta, Jana Boušková, Eva Boušková, Alena ProcházkováObsah
I když se krade snad všude, málokdy se to vyplácí. Kriminální příběh o malé i větší hospodářské kriminalitě. Také nový zaměstnanec, který nastupuje k benzínovému čerpadlu, záhy obdrží rady starších a zkušenějších, jak snadno přijít k velkým penězům. Aneb prý zábavná rozprava o tom, jak rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví vlastně podvrací republiku. (oficiální text distributora)
Radek99
Typicky dobově tendenční kriminální film, tedy hodně slabý a planý pokus o detektivku, jelikož složka detektivní obloukem minula tenhle plytký snímek stejně jako charakterní herectví minulo jednotlivé herecky normalizované herce. Tahle agitka třídně uvědomělého režimu (plán pětiletky velel zřejmě natočit něco o hospodářské kriminalitě podrývající socialismus) nemůže být ničím víc, než čím doopravdy je, tedy ideově falešným a obsahově i řemeslně špatným filmem. To nezakryje ani charisma Jiřího Bartošky, ani pokusy o normalizovanou erotiku. Špatná ,,krimoška" špatného režiséra, jakým byl specialista na socialistické detektivky Otakar Fuka. Zapomenout. Nereprízovat...(22.12.2010)
Karlos80
Podvody byly jsou a budou a to nejen na pumpách..Hospodářská kriminalita, machinace kolem socialistického benzínu a nafty, kšefty s valutama (příklad 100 DM od tiráka velice solidních 800 Kčs), kdo v tom uměl chodit a měl kus štěstí, po převratu se z něj stal milionář a začal třeba podnikat s těmito původně špinavými penězi, takových případů je, kdo ne, šel bručet, ale i ten se později nějak uživil, s kontakty a tučným kontem to vždycky nějak šlo..Zelenou měli právě tihle pumpaři, zelináři, řezníci, veksláci, taxikáři, partajní/svazáčtí funkcionáři ap. Krampol, Vinklář, ti vždycky hráli takový hle vyčůránci a uměli to, nastrčený Bartoška který chtěl rychle na oko zbohatnout se teprve učil, páč něco z tu dobu obkoukal...:-) Stbáci nebyli ale vůbec blbí, moc dobře tito lidé sledovali a věděli o nich.. Závěrečná honička na naše poměry docela slušná..Normalizační příběh hodně poplatný době vzniku, stejně tak jako písně od Karla Gotta, podobný případ byl zaznamenán například v Havl. Brodě také někdy v 70 letech.(15.2.2009)
sud
Není to až tak moc kriminálka a už vůbec ne komedie (chvílemi pro zasmání kvůli hláškám pánů Vinkláře a Krampola), ale je to docela realistická sonda, jak to skutečně vypadalo a jak kvetly podvody u benzínových pump v socalistickém Československu. Škoda velmi pomalého tempa. Skvělý Jiří Bartoška. 60%.(19.2.2006)
petaspur
Plat zaměstnance u čerpací stanice nikdy výrazně nepřevyšoval celostátní průměr. Čerpadláři od Zlaté podkovy se však prohánějí v nedostupných vozidlech vyrobených rukou zotročovaného dělníka v kapitalistické cizině, bydlí v neskromných domech s lehce nadstandartním vybavením (jakým je kupříkladu atomový kryt) a v každé kapse jim šustí podezřele velké množství bankovek různých měn. Rozdíl mezi jejich příjmy a výdaji je příliš markantní na to, aby nebylo naplněno některé z ustanovení trestního zákona č. 140/1961 Sb. a bystré oči spravedlnosti již jistě z povzdálí shromažďují důkazy, díky kterým si budou muset chlapci zvykat na poněkud skromnější ubytování i stravu. Tento snímek není žádným zázrakem, ale poměrně reálným pohledem na dobu, kdy bylo všechno všech a zároveň ničí.(25.1.2010)
cheyene
Neurazí, nenadchne, koukatelná detektivka.(21.12.2010)
WANDRWALL
Už jsem tenhle film viděl mockrát a stejně si ho zase pustím, aby mi dělal kulisu při jiné činnosti. Připomíná mi to různá pracoviště, která byla v osmdesátých letech velic žádaná a lidi tam šli jen proto, že tam budou brát víc, než kdyby studovali, protože chtěli žít a to ne podle norem, které jim společnost nastavila...Dneska nikdo nic nikomu nenastavuje, korupce je běžnou součástí života, ale tehdy se takové slovo prakticky nepoužívalo, když už tak rozkrádaní socialistického majetku... O čem je taky tenhle filmový kus - o strachu ze stárnutí, o strachu z nedostatku peněz, a touze mladého mít ten majetek co má šéf, který ale už řeší něco jiného než mladej...(11.9.2011)
Crocuta
Velmi zábavné a reálné podání zlodějských praktik nejen pumpařů v době nedávno minulé(13.8.2007)
Kimon
Tak to prostě bylo za těch "zlatých" socialistických časů. Žádná agitka, jen pouhopouhá úsměvná kriminální komedie o těch "vyčůraných" a podvodnických časech. Já ty časy prožíval a cítil kolem sebe samé podobné podvody. Zelináři, uzenáři, vedoucí prodejen, závozníci, pumpaři, náměstci, ředitelé, a mnoho, mnoho dalších .... ti všichni podváděli a přihrávali si "malou domů", aby si mohli stavět domečky, vilky, vily a "hrady", chaty, či kupovat zahraniční vozy v Tuzexu. Ti inteligentnější jezdili za ty nakeťasené prachy na dovolené, ... to tak moc nebylo do očí. Skutečnost to byla smutná, ale jako úsměvná komedie je to však výborné. Zvláště po těch uplynulých letech. Označení krimi je opravdu nepřesné. Pravděpodobně si autoři v době vzniku nedovolili označit něco podobného jako komedii, aby náhodou neskončili také v kriminále, stejně jako ten náš pumpař. PS: Myslíte, že těch tehdejších "drobných podvůdků" bylo hodně a byly nepřijatelné? Dnes je toho přece ale daleko víc a v nesrovnatelně větším měřítku. Ty dnešní korupce (nejenom v politice) přece jenom přesahují nezměrně více ty tehdejší "drobné malilinkaté" podvůdky. Z tohoto hlediska vidím tehdejší dobu za přijatelnější. To ovšem neznamená, že bych si přál návrat "starých časů". Tehdy se jednalo o "drobnosti", dnes se jedná o moc a mnohem větší majetek. Přečtěte si noviny, sledujte zprávy a posuďte sami, máte-li s čím srovnávat. Člověk prostě zůstane jen tím obyčejným hrabivým tvorem, ať je jakákoliv doba. Čest vyjimkám. Nevidím důvod tento film zatracovat jen proto, že vznikl za hluboké totality.(6.10.2009)
YURAyura
Porad lepsi nez pozdejsi dily Majora Zemana, ktereho to puvodne melo byt soucasti. Klidek, bony budou...(4.1.2006)
Chrysopras
Pozitivem je poodhalení/připomenutí fungování reálného socialismu, jinak je to podprůměrná záležitost.(5.11.2008)
stration
Velice chabá komunistická jakože detektivka.(29.12.2008)
Krustyburg
Někteří z vás to neradí uslyší, ale stále aktuální, stále aktuální.. dobré 2*, Vinklář se jako vždy vyjímá(23.12.2010)
cariada
Dalo by se to nazvat Bony a klid 70. let. Nebot je to o partě pumpařů co kradou jak se dá a žíjou si nad poměry. Což samozřejmě v té době nemohlo lidem uniknout. Tenkrát byla práce u pumpy zlatý důl. Film je zajímavou sondou do života zlatokopů, kteří si žili nad poměry. Ani VB na ně nemohla. Nejlepší postava je asi Jiří Krampol se svým mercedesem a věčně zpívajícím Kájou.(21.8.2008)
Danny F.
Jojo kšefty:-) Solidní film. 60%(12.10.2009)
wosho
Na spoustě tehdejším kriminálek je pozoruhodné hlavně to, jak málo stačilo socialistickému člověku ke štěstí (pár jednodoralovek). Film zavání malinkou rudou masáží (ukazuje proč nic nefunguje a čí je to vina-samozřejmně, že né strany). Film dnes spíše pobaví pamětníky, jenž mají právě toto rádi, ale časem za pár desítek let tito Pumpaři a stovky podobných filmů zapadnou na odpadiště filmových dějin.(16.8.2007)
BoPo
Komunisti, pumpári a policajti. Znie to ako začiatok trápneho vtipu. Je to však opis tohto filmu. Bartoška ešte nestihol navštíviť kvalitného zubára a členovia strany boli stále v kurze. Odpad nehrozí, pretože existujú ďaleko horšie filmy z tohto obdobia.(23.12.2010)
Jiří K.
Je to tak, krimi je natočené podle skutečných událostí v 70.letech v Praze. Filmový štáb se "vrátil na místo činu", tzn. tam, kde se podvody s pohonými hmotami skutečně prováděly - tj. na benzínovou pumpu na Strakonické ulici u Barandova mostu (směr Zbraslav).(7.9.2004)
darwin
Výborná socialistická detektivka demaskující machinace kolem benzínu a nafty. Zralé herecké výkony "poker face" Vinkláře a Krampola jsou páteří filmu. Ostatní herci v čele se "soudruhem podporučíkem" Bartoškou hrají taktéž dobře a vytvářejí tak spolu povedený film, který po více než 30 letech od svého vzniku slouží také jako svědectví doby.(14.10.2010)
BoredSeal
Zvláštní film. Krimi to není, spíš taková sonda do odvětví kriminální činnosti, kterou bylo možné se přiživit. Na majora Zemana to nemá ani náhodou. Mohl to být lepší film, víme, že obsazení herci jsou v jiných filmech výborní, ale dostal ho do rukou trapný režisér, který neumí nijak navodit tempo nebo drama, hudba je naprosto mizerná a písničky od Gotta se mi k tématu moc nehodí. Těch pár WTF věcí typu Vinklářův poměr se dvojicí prostitutek určitě pochází z pera scénáristy, který možná napsal zajímavější film než ho režisér nakonec natočil. Je to celkem nuda.(4.2.2011)
pfa
[3/1O](2.4.2007)