Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Kintner a jeho přítelkyně Susan Watkinsová si konečně našli pár dní volna, aby odjeli na dovolenou. Zejména Susan byla v poslední době hodně vytížená a ještě těsně před odjezdem řeší problémy s filmovým štábem …Když Susan s Danielem dorazí na exotický ostrov, začnou si chvil volna užívat plnými doušky. Procházejí se po tržišti a těší se, že se druhý den budou potápět. Ráno je nádherné počasí a Davis, instruktor, dává rekreantům, účastníkům potápěčského kurzu, poslední pokyny. Daniel se Susan se pak plně věnují pozorování podmořského světa. Když se konečně vynoří nad hladinu, přesně v určený čas, zjistí ale, že jejich loď už není nablízku. Na obzoru sice zahlédnou dvě plavidla, žádné ale nereaguje na jejich mávání a volání a Daniel nedoporučuje, aby se k nim pokusili doplavat, aby příliš nemrhali silami. Výstroj, zejména láhve naplněné kyslíkem, je udržují nad vodou a oba mladí lidé začínají prožívat hrozivé hodiny uprostřed vodní hladiny, zcela bez pomoci a odkázáni jen jeden na druhého. Susan má žaludeční potíže a tak jí Daniel radí, aby se na chvilku natáhla na vodu a zdřímla si. Když se dívka probudí, nikde Daniela nevidí. Málem se jí zmocní panika, ale nakonec se oba opět setkají: když usnuli, rozdělily je vodní proudy, které jsou v těchto místech, jak se zdá, velmi silné. Po chvíli oba požahají medúzy a Susan kousne do lýtka nějaká ryba. Horší ale je, že kolem neustále plavou žraloci. Zatím se sice agresivně nechovají, ale jejich přítomnost je více než hrozivá. Tak pomalu plynou hodiny a přichází noc... (TV Prima)

(více)

Recenze (206)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je film o poriadne nepríjemnej situácii, v ktorej sa môže človek ocitnúť. Dvaja ľudia uprostred otvoreného oceánu. Bez lode, bez telefónu, bez vody a stravy... koľko to vydržia? Režisér Chris Kentis to natiahol na 79 minút. No v jeho podaní je to veru moc. Pretože sa vôbec nevenuje nejakému bližšiemu priblíženiu charakterov dvojice hrdinov. To by tomuto filmu dodalo aspoň akúsi hĺbku. Takto je to len zbytočne naťahovaná záležitosť, ktorá by sa dala rozpovedať za 25 minút. "Open Water" je dosť nudný filmík. ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Uprostred mora v pohodičke nájdeš koralový útes, ale v meste k mojej mame netrafíš.“ – „Musím mať motiváciu.“ Zastávam teóriu, že kvalitný žraločí krvák vznikne každé desaťročie. V 70. rokoch ČEĽUSTE, v 80. rokoch... no, vtedy vzniklo veľa žraločích hororov, ale nenapadá mi žiadny vyložene kvalitný (každá teória má diery)... v 90. rokoch Harlinova ZRADNÁ HLBOČINA. A v prvom desaťročí 21. storočia? OTVORENÉ MORE - dokumentárnym štýlom nakrútená voľná adaptácia udalosti, ktorá sa priamo takto asi/možno/zrejme/ktovie nestala, ale režisér (a scenárista a strihač a kameraman v jednej osobe) Chris Kentis naznačuje, že zabudnutie klientov uprostred mora nie je až taká nečastá vec, ako by sme si mysleli/priali. Nemám k dispozícii žiadne záznamy, takže mi nezostáva nič iné, ako mu veriť. No ako fanúšik hororov a niekto, kto sa žralokov veľmi bojí, mu to zhltnem aj s navijakom. Snímka je kratučká. To je vzhľadom na námet (dvaja turisti si objednajú potápanie uprostred mora, sú tam „zabudnutí“ a s prichádzajúcim večerom sa horizont kalí nacecanými ťažkými mračnami... začína sa blýskať... fúkať vietor... a neďaleko zašpliecha prvá plutva žraloka) logické. No už 79 minút „iba o tomto“ by bolo veľa, takže tvorcovia naťahujú čas dovolenkovými zábermi. Snímka si drží pôsobivú, realistickú atmosféru, na čom majú podiel nielen sympatickí ústrední hrdinovia (čo je dôležité, pretože v monotónnom prostredí s nimi strávime celý film), vynikajúca práca (so ŽIVÝMI) žralokmi a pochmúrna výprava (more a nízko visiaca daždivá obloha vyzerá podobne antiromanticky, ako v STROSKOTANCOVI). Miestami VEĽMI nepríjemný film, ktorý sa síce nejaký čas rozbieha, ale ku koncu mi fakt bolo až nepríjemné sa pozerať na to, čo sa okolo hrdinov vo vode a kúsok nad hladinou robí. Fuj. Fuj, fuj a ešte raz fuj. Nie dokonalé, ale mrazivé áno. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu jsem přemýšlel, zda-li by se z tématu nedalo vytěžit víc, a zda by se to vše nedalo natočit působivěji. Na nic jsem nepřišel, ale i tak dávám pouze 3*. Otevřené moře je dobře natočené drama podle skutečné události, které má díky použití digitální kamery dokumentární nádech. A až pojedu v červnu zase na jachtu, budu si zatraceně dávat pozor, aby mi při potápění neujeli. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Dobrá je postelová scéna, kdy nedojde na sex, páč je partnerka unavená (což byla chvilku reality show) a nám je jasná pointa celý situace, kdy to byla její poslední kopulační šance, o čemž samozřejmě nemá v tu chvíli ponětí. Zkuste si z toho, milá děvčata vzít příklad, nikdy nevíte, kdy je to naposled. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, ža autoři jsou zkušení potapěči, kteří vědí, jak v podobných situacích pracuje psychika. Podařilo se jim zprostředkovat pocit narůstající paniky a únavy obou hlavních postav, omylem zapomenutých na širém oceánu. Možná tu a tam byly ty skoky mezi hádkami a usmířením příliš rychlé, ale pak by zas film ztrácel tempo. Opravdu dobře je udělaný závěr - rezignace. Možná se z toho dalo vytěžit víc, takhle to zase dostává nádech realističnosti. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Vzhledem k tomu, že se natáčelo jen o víkendu a volných dnech, zabralo natáčení přes dva a půl roku. (KucC)
  • Herci Blanchard Ryanová a Daniel Travis museli strávit více než 120 hodin ve vodě, vzdálení na 20 mil od nejbližšího břehu a obklopení všemi možnými druhy vodní fauny, včetně skutečných žraloků. (hippyman)
  • Film byl inspirován skutečnou událostí amerického páru Toma a Elieen Lonergan. (KucC)

Reklama

Reklama