Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

Webb 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh o slabé čáře, která se dá snadno překročit při úniku z běžného stereotypního života - věčně hrát basketbal a která vede ke koupi drog, kterou když překročíme, bude již těžké se navrátit. Dávkování se zvyšuje, peníze dochází a DiCaprio výborně zahrál silný absťák při dobývání se do domu. [7,5/10] ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Klasický film o smažkách s jasnou teen-age cílovkou. Kromě hereckého výkonu LDC, který se dnes už dá zařadit mezi jeho pozitivně nestandardní, nemám bohužel potřebu označit tento filmek za něčím nadprůměrný. V pětadevadesátým možná jo, ale po Trainspottingu, Requiem za sen a konenckonců třeba i dobrém Willovi ani náhodou. 69% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Proč nedostal DiCaprio ještě Oscara? A to jsem nikdy nebyl nikterak velký fanda božského Lea, ale prostě ten kluk umí. Zahrál už spoustu divných rolí a myslím že ve všech uspěl. Rváčův deník jen potvrzuje jeho velikost, která časem přišla. Nejedná se o moc optimistický film, ale určitě stojí za pozornost. 80% ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to nevypadá, že by šlo o nějakou přesnou sondu do života narkomanů, naopak jsem tam ten důvod, proč se "chlapci z předměstí" uchylují k drogám, moc nepostřehl. Závěrečná půlhodina je však opravdu silná a bohatě vám to vynahradí. DiCaprio byl už tenkrát Pan Herec a film by byl bez něj sotva poloviční. Potěšil rovněž mladý Mark Wahlberg. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Tohle je vážně Leo ve 20/21 letech? Vypadá skutečně jako malej kluk.. ne jako ti dnešní frajeři, kterým je 28 hrají 16ti leté kluky s takovou maskulinní postavou, které je stěží možné uvěřit. Já jsem chvíli i pochybovala o tom, jestli Leo není sjetej doopravdy, protože to bylo neskutečné, jak přesvědčivý byl! Nemohla jsem z toho, když poprvé nasadil svůj proslulý zamračený a hluboký výraz. Tohle bude jen a jen óda na Leonadra DiCapria! Je famózní! Tenhle film by nebyl tím, čím je teď, nebýt jeho. Každopádně vývoj příběhu se mi nelíbil, nebavilo mě dívat se neustále na zdrogované lidi a může to být smutné, výchovné a poetické jak chce. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Scéna na začátku filmu, poté, co byl Jim zbit Otcem. Kluci jsou čelem ke dveřím, kde zůstávají ve svých školních uniformách, ale když se dostanou na druhou stranu dveří, jsou oblečeni do normálního oblečení. (bfa)
  • Poté, co kluci skáčou do řeky má Jim na pravé straně čela ránu. Poté, co si vezme drogy z lékárničky, má ji na levé straně. (bfa)
  • Předobraz hlavního hrdiny filmu Jim Carroll zemřel v roce 2009 na infarkt ve věku 60 let. (Investman)

Reklama

Reklama