Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak chcete vidieť skvelý film o drogách pozrite si Trainspotting, ak chcete vidieť depresívny film o drogách pozrite Requiem za sen. No a ak chcete film o basketbale odporúčam Bílí muži neumějí skákat. Basketbalový deník Vám len poskytne dôkaz, že DiCaprio bol hercom prvej ligy už za mlada a že Mark Wahlberg sa na neho neúspešne hrá už od mlada. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film plný basketu, fetu a výborné muziky. Těch bografií, ve kterých se na drogách závislý člověk se svými démony vypořádá a stane se z něj uznávaná osobnost už tu několik bylo. Basketball Diaries je však výjimečný strhujícím výkonem Leonarda DiCapria ai plastičností, se kterou dokázal Kaivert svět feťáků podat. V vedlejších rolích stojí za povšimnutí Mark Wahlberg nebo Juliette Lewis, která výtečně ztvárnila závislou šlapku. 85% ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

DiCaprio zde potvrdil, že má vskutku výjimečný herecký talent. Snímek Rvačův (Basketbalový) deník se věnuje problematice drog a s nimi souvisejícími problémy a destrukcí lidské osobnosti v různých oblastech života. Příběh je založen na skutečném příběhu, což dodává na poutavosti a ačkoliv filmy o drogách už mne nebaví tolik jako dřív (je jich zkrátka nějak moc), zde musím přihodit i čtvrtou hvězdičku, nejen skrz herecké výkony, ale právě kvůli skutečným událostem, které se staly předlohou pro vznik tohoto počinu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů na téma "Drogy jsou špatné, áno?". Film je o tom, jak se pár týpků, co nosej boty značky Converse a hrajou basketbal, dostanou díky heráku do sraček. Prostě je to taková americká verze My děti ze stanice zoo. Jinak je zajímavý, že jak se řekne Leonardo DiCaprio, tak si automaticky vzpomenu na Titanic, kde dostal snad nejblbější roli v jeho dosavadní kariéře a vysloužil si díky tomu nálepku "hošánek z romantický sračky". Ale on má na svym kontě tolik zajímavejch rolí ve filmech z úplně jiný kategorie... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, že když se Leonardo DiCaprio začal transformovat z místního floutka na nejlepšího amerického herce současnosti, ukázal nám, jak dokáže zahrát feťáka. Pravda je, že jeho role před Titanicem jsem neznal, ale každým filmem mě momentálně neuvěřitelně překvapuje. Jednak si pamatuju film Co žere Gilberta Grapea, kde si zahrál postiženýho a teď nezapomenu ani na tenhle film, kde se málem ufetuje k smrti. Ono to tak skoro vypadá, že Leo byl předurčenej k tomu, aby z něj byl velkej herec. To jenom já jsem si udělal Titanicem, Celebritama a možná i Pláží obrázek, že z něj je obrovskej cucák. On na to tak i vypadal a možná ve skutečnosti byl. Nicméně se mu obrovský talent upřít prostě nedá. Jinak jsem se opět setkal s filmem o drogách, kde se objeví muzika od The Doors. Tady v tom případě spolu s nejlepší scénou filmu, kde jsem se nedokázal nesmát. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde otec Jima (Leonardo DiCaprio) bije přes zadek, jej skutečně bije. Ve scéně, kdy chlapci na útesu vystrkují zadky na turisty plující na řece, je možné vidět, že jeho pozadí je stále červené. (bfa)
  • Scéna na začátku filmu, poté, co byl Jim zbit Otcem. Kluci jsou čelem ke dveřím, kde zůstávají ve svých školních uniformách, ale když se dostanou na druhou stranu dveří, jsou oblečeni do normálního oblečení. (bfa)
  • Poté, co kluci skáčou do řeky má Jim na pravé straně čela ránu. Poté, co si vezme drogy z lékárničky, má ji na levé straně. (bfa)

Reklama

Reklama