Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dva roky předtím, než se pocachtal ve vodách severního ledového oceánu, se Leo objevil v diametrálně odlišném filmu. Ve filmu o kterém jsem popravdě do poslední chvíle ani pořádně nevěděl. O feťácích jsme toho už spoustu a na Requiem for a Dream jen tak něco mít nebude, ale The Basketball Diaries je i tak velice dobrý a dost těžký film. Normálně bych asi napsal, že Leonardo DiCaprio tu předvádí životní herecký výkon, ale to bych asi kecal. Ne že by byl tady špatný, on je prostě jen perfektní úplně všude a i tady jeho herectví bere dech. A hodně mladej Mark Wahlberg mu dobře sekunduje. Film samotný krásně vykresluje všechen ten hnus a špínu okolo a docela bych i uvěřil, že realita je i daleko horší. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

DiCaprio byl tehdy snesitelnější než dnes.Točil nenápadné filmy a tento je jedním z nich. Určitě to není film, který vtiskne divákovi hlubokou myšlenku, a ačkoliv si na to hraje, není filmem, který má tak propracovanou vnitřní kostru, ale má celkem pevný obal, kterému celistvost dodává výborně hrající DiCaprio. Téma drog mě nikdy moc nezajímalo a celkem lidmi, kteří je berou pohrdám, ale rád se podívám na trosky, kteří si ten fet dopřávají, ačkoliv v tomto filmu nejde tolik o realistické podání, jako spíš o filmový, a tak trochu excesivní prožitek. 70% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů na téma "Drogy jsou špatné, áno?". Film je o tom, jak se pár týpků, co nosej boty značky Converse a hrajou basketbal, dostanou díky heráku do sraček. Prostě je to taková americká verze My děti ze stanice zoo. Jinak je zajímavý, že jak se řekne Leonardo DiCaprio, tak si automaticky vzpomenu na Titanic, kde dostal snad nejblbější roli v jeho dosavadní kariéře a vysloužil si díky tomu nálepku "hošánek z romantický sračky". Ale on má na svym kontě tolik zajímavejch rolí ve filmech z úplně jiný kategorie... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec Lenonardo DiCaprio zde byl naprosto přesný a naprosto mě udivuje, že už v takhle útlém věku byl naprosto fenomenálním hercem a postupem času se stále zdokonaluje. Naprosto boží splynutí s rolí, kdy jsem mu věřil každičkou grimasu tváře. Ostatní herci ho příjemně doplňovali. Zejména Mark Wahlberg zde byl velmi dobrý. Nad samotným příběhem jsem se poté rozplýval blahem. Je z něj cítit, že ho napsala sama ulice. Divák dokonale chápe motivace a jednání jednotlivých postav i jejich vývoj v průběhu času. Pokud tohle měl být snímek, kterým se Scott Kalvert poprvé uvedl do povědomí, tak je věčná škoda, že toho nestvořil více, protože v tomto filmu byly jeho jednotlivé složky v dokonalé symbióze, a to je dokonalá vizitka právě režiséra. Mimořádně silný příběh seznamující diváky s dobou, kdy bylo velmi snadné nasednout na vlak narkotik. Tento vlak obvykle jezdil bez zastávek a vyskočit zvládli jen ti nejsilnější kusy. Neskutečně rychle to celé uteklo. Snímek je napráskaný akcí a stále se něco děje. Když jsem viděl scénku, kde se objevil samotný autor knižní předlohy Jim Carrol (což jsem tehdy ještě nevěděl), tak jsem si řekl, že skoro až není možné, jaké skvělé typy lidí režisér obsadil, protože ten člověk měl naprosto typický vyfetovaný ksicht ala glum. Nezbývá mi tak nic jiného, než sem prásknout takových slabších 5 kousků, protože jsem se nenaudil ani 1 pikosekundu. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to nevypadá, že by šlo o nějakou přesnou sondu do života narkomanů, naopak jsem tam ten důvod, proč se "chlapci z předměstí" uchylují k drogám, moc nepostřehl. Závěrečná půlhodina je však opravdu silná a bohatě vám to vynahradí. DiCaprio byl už tenkrát Pan Herec a film by byl bez něj sotva poloviční. Potěšil rovněž mladý Mark Wahlberg. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Basketbalové scény byly natočeny na Forest Hills High School, bývalé střední škole Scotta Kalverta, která se nachází v Queensu v New Yorku. (Delock)
  • Údajně má být film natočen v zimě, jsou však viditelné zelené listy listnatých stromů. (bfa)
  • Autor autobiografické literární předlohy filmu Rváčův deník a předobraz hlavního hrdiny, básník a rocker Jim Carroll, si ve filmu zahrál cameo roli Frankieho Pinewatera, muže který ve feťáckém doupěti (přibližně 63. minuta filmu) zasvěceně vypráví Jimovi o své zkušenosti z kostela, která mu připomněla rituál přípravy heroinu. (Iggy)

Reklama

Reklama