Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dva roky předtím, než se pocachtal ve vodách severního ledového oceánu, se Leo objevil v diametrálně odlišném filmu. Ve filmu o kterém jsem popravdě do poslední chvíle ani pořádně nevěděl. O feťácích jsme toho už spoustu a na Requiem for a Dream jen tak něco mít nebude, ale The Basketball Diaries je i tak velice dobrý a dost těžký film. Normálně bych asi napsal, že Leonardo DiCaprio tu předvádí životní herecký výkon, ale to bych asi kecal. Ne že by byl tady špatný, on je prostě jen perfektní úplně všude a i tady jeho herectví bere dech. A hodně mladej Mark Wahlberg mu dobře sekunduje. Film samotný krásně vykresluje všechen ten hnus a špínu okolo a docela bych i uvěřil, že realita je i daleko horší. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh o chalanovi z ulice, ktorý si vďaka drogám siahne až na samé dno. Možno to niekomu bude znieť ako klišé príbeh, ale téma "drogy" by mala byť v kurze a stále pripomínaná. A v tomto filme je rozobraná excelentným spôsobom. Páči sa mi aj odkaz: "Nikdy nie je neskoro odraziť sa od dna a začať od začiatku. Len treba chcieť." Priznám sa, Leovu kariéru pred Titanicom som veľmi nesledoval, ale asi to bola chyba. On bol totiž vždy skvelý herec, aj v začiatkoch jeho kariéry. Vlastne mu jeho talent predurčil jeho skvostnú hereckú kariéru už od detstva, je to zrejmé aj v tomto filme. Rolu feťáka zvládol bravúrne, normálne som nechápal. Vždy som si myslel, že v tomto smere je najlepší J. Depp, ale Leo sa mu minimálne vyrovnal. To je podľa mňa rozdiel medzi ním a napr. takým Osmentom, ktorý ako dieťa bol tiež excelentný a natočil skvelé filmy, ale v poslednom čase nemám dojem, žeby jeho kariéra stúpala smerom nahor. Naproti tomu Leo stále stúpa a ešte dlho stúpať bude. Bravoooo. 85/100 ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh o slabé čáře, která se dá snadno překročit při úniku z běžného stereotypního života - věčně hrát basketbal a která vede ke koupi drog, kterou když překročíme, bude již těžké se navrátit. Dávkování se zvyšuje, peníze dochází a DiCaprio výborně zahrál silný absťák při dobývání se do domu. [7,5/10] ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejsilnějších zážitků za poslední dobu. Skutečný příběh o partě kluků, kteří nejdříve hráli basket, flákali se, občas přičichli k ředidlu a nakonec skončili na samém dně, jako ten největší lidský odpad je přímo učebnicový příklad, jak začít se svinstvem jménem drogy. Leonardo DiCaprio i přes svůj tehdy nízký věk předvádí vynikající výkon a v současnosti patří mezi nejlepší herce. Další kdo stojí za zmínku je DiCapriovo "parťák" Mark Wahlberg, který si zde odehrál jednu ze svých prvních rolí. Scott Kalvert si tímto snímkem odbyl svůj debut a zároveň se divím, že od té doby natočil pouhý jeden snímek. Pokud chcete videť, co znamená dostat se na samé dno, tak Rváčův deník je skvělá volba........ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

DiCaprio zde potvrdil, že má vskutku výjimečný herecký talent. Snímek Rvačův (Basketbalový) deník se věnuje problematice drog a s nimi souvisejícími problémy a destrukcí lidské osobnosti v různých oblastech života. Příběh je založen na skutečném příběhu, což dodává na poutavosti a ačkoliv filmy o drogách už mne nebaví tolik jako dřív (je jich zkrátka nějak moc), zde musím přihodit i čtvrtou hvězdičku, nejen skrz herecké výkony, ale právě kvůli skutečným událostem, které se staly předlohou pro vznik tohoto počinu. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Krev střeleného studenta v učebně během dalších výstřelů zmizí. (bfa)
  • Scéna, kde otec Jima (Leonardo DiCaprio) bije přes zadek, jej skutečně bije. Ve scéně, kdy chlapci na útesu vystrkují zadky na turisty plující na řece, je možné vidět, že jeho pozadí je stále červené. (bfa)

Reklama

Reklama