Reklama

Reklama

Generace X

  • USA The Chumscrubber (více)
Trailer

Obsahy(1)

Černá komedie o životě v typickém americkém satelitním městečku. Každý se stará sám o sebe a o nic jiného se nezajímá. Příběh začíná v okamžiku, kdy Dean Stiffle (Jamie Bell) najde mrtvé tělo svého přítele Troye. Ví, že nemá smysl nikomu nic říkat, protože by to stejně nikoho nezajímalo. Brzy se však ukáže, že Troy sebral peníze místním drogovým dealerům a ti jsou přesvědčeni, že Dean ví, kde jsou ukryty. Pokud jim skrýš neukáže, zabijí jeho mladšího bratra, kterého unesli. Spletli si však dítě… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (236)

sharky 

všechny recenze uživatele

65% Podivný mix mezi Zoufalými manželkami, teenagerským hororem a nezávislým filozofickým dílkem. Film je chvíli vážný, chvíli sarkastický, chvíli šílený, úplně mi ta žánrová nejednoznačnost nesedla, ale na druhou stranu jsem se nenudil a v pohodě to dokoukal až do vysmátého/dramatického konce. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Opět nestačím kroutit hlavou a valit bulvy nad tím, kde místní distributoři tohoto snímku vzali tento nepatřičný název, když v originále se jmenuje Chumscrubber a je odvozen od hrdiny počítačové hry, který hraje v tomto filmu jistou roli. Slovo generace vůbec nevystihuje podstatu tohoto snímku a i když se zde vyskytuje partička mladistvých fetujících vyvrhelů, tak to není hlavní pointou tohoto příběhu. Prostě si to zase nějací čeští chytrolíni vycucali z prstu a vůbec je nezajímalo, že název neodpovídá danému překladu a už vůbec néé danému ději. Jelikož v tomto filmu hraje hlavní roli předměstí jednoho nejmenovaného amerického města, které jsme mohli vidět již v mnoha podobných filmových počinech jako je Střihoruký Edward, Americká krása a v řadě dalších filmech. Příběhy z tohoto prostředí mi vyhovují a líbí se mi na nich ta přetvářka místních bizárních lidí, kteří se navenek usmívají, ale vevnitř se dusí svými leckdy až děsivými tajemstvími, které vyjdou na povrch a my jsme poté svědky někdy až tragických konců. Místní škola mi tak trochu připomíná jistou paralelu s nekonečným seriálem Beverly Hills 90210, kdy se rozmazlení zbohatličtí parchanti nudí a vymýšlejí různé bejkoviny. A i když nejsme svědky nějakého složitého děje a zápletky jsou vcelku předvídatelné, tak to do sebe krásně zapadá a já jsem se při tom nenudil ani minutu jako mnozí zdejší diskutéři, kteří od toho čekali nějaký umělecký prožitek. Také mně potěšila přítomnost kanadské herečky Carrie Ann Moss, kterou mám mezi oblíbenými a kvůli které jsem se na tento snímek kouknul. V tomto filmu se vystřídalo mnoho hollywoodských hvězd, ať už v menších či větších rolí. Jednou z těchto hvězd byl i Ralph Fiennes, který mně jako poblázněný starosta dosti pobavil svými delfínovými excesy. Také hudební doprovod mi byl velice sympatický a to zejména skladba Pure Morning od britské kapely Placebo, která se netají tím, že jsou velkými obdivovateli mé oblíbené kapely Depeche Mode, což dokázali svými dvěma coververzemi. Za předvídatelnou černou komedii u které jsem se poměrně slušně bavil dávám zasloužených 70%. ()

Reklama

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film, který vypráví o lhostejnosti dnešního světa za pomoci vyobrazení takového "normálního předměstí kdesi v USA". Většina postav mezi sebou komunikuje na oko vřele a chápavě, přesto však mnohým z nich jde jen o vlastní prospěch a jsou příliš zahleděni do svých problémů, aby dokázali vnímat vážnější situace, které se odehrávají v jejich bezprostředním okolí. Zobrazená přezíravost některých dospělých postav, stádovost a "slepá poslušnost" mladých je dokonalá... a mezi tím vším ční Jamie Bell, který se snaží vyrovnat se smrtí svého nejlepšího přítele. Se snímkem jsem měl ovšem dva problémy, které nakonec ubraly ve výsledném hodnocení jednu hvězdu. 1. Nedokázal jsem se ztotožnit ani s jednou z různorodých postav, což bych u takto prokresleného příběhu nečekal. 2. závěr, konkrétně osud hlavní osoby, mi přišel v rozporu s předchozím děním filmu. Jinak jde ovšem o velmi dobře napsané a zahrané drama (komedie je spíše matoucím zařazením), které stojí za to vidět. P.S.: Vyzdvihované kvality snímku (zobrazení přezíravosti a stádovosti) dle mého ještě mnohem lépe vyjádřil estonský snímek Klass, který sice pojednává o jiné problematice, ale zanechal ve mně hlubší dojem. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Pro mne 2. Americká krása ,ale z trochu jiného prostředí. Jamie Bell, Glen Close, Allison Janney a Ralph Fieness byli tak perfektně trhlí a neurotičtí ... Film je jako lidi = bez zájmu - nikoho nic nezajímá. Konec je dosti překvapující a vrhá světlo na lidi, co jsme potkali na začátku, úplně jinak. Lidi se za něčím celý život hrnou a pak stačí okamžik a zjistí, že to vůbec není důležité a smysl života se přesouvá na něco jiného. Thomas Curtis byl překvapení filmu - vůbec ho neznám (ten malý unesený kluk) ,ale vyčníval tam svým mladým hereckým výkonem nejvíc - sice tam všichni měli plnou hubu morálky a co semá dělat, ale jen ten kluk se musel sám bránit. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle asi bude ve mně nějakou dobu hlodat a pak se vrátím a hodnocení zvednu. Mám takovou soukromou skupinu filmů, z nichž se mi dělá fyzicky i pocitově nevolno, prostě mi zvedají kufr. Začalo to Americkou krásou, u něhož jsem se fakt málem pozvracel. A tohle tam šoupnu taky. Není to o kvalitě filmu, nebo ano, je to o kvalitě. Ty postavy jsou ve svém hnusu tak působivé, že prostě vyvolávají nevolnost. Pravda, zde to není tak expresivní a úderné, jako třeba právě u Americké krásy, ale je to tam. O filmu jsem nevěděl vůbec nic, šel jsem do něj jen kvůli Camille Belle (a okrajově upřímně - ona a Carrie-Anne Moss z vás servou hadry jen pouhou svou přítomností), ale herecké obsazení je prostě výborné. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2005 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)
  • Natáčení probíhalo převážně ve Valencii, Los Angeles a kalifornské Santa Claritě. (Terva)
  • Název filmu odkazuje na stejnojmennou videohru. (Terva)

Reklama

Reklama