Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

sud 

všechny recenze uživatele

Když zjistím jaké válečné filmy se točily dříve a jaké se točí teď, vhání mi to slzy do očí. "6. batalion" patří mezi dno válečného žánru. Už hodně dlouho jsem neviděl takhle nepřesvědčivé herce, naprosto sterilní akci a naprosto ploché vyznění. A samozřejmě nemůžou chybět patriotistické atributy jako je srdceryvný závěr s vyvěšením vlajky. Ach jo. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mám docela ráda válečné filmy, málokterý mě zklamal... Ovšem "6. Batalionu" se to povedlo dokonale. Jak může být válečný film tak nezáživný, tak nudný? Vzhůru mě udrželo jen očekávání, kdy už se konečně začne něco dít. Když jsem se ke konci dočkala, žádné nadšení se nedostavilo. Hrdinové mi byli naprosto ukradení a sledovat tento druh filmů zcela bez emocí, bez zájmu, prostě není to pravé "ořechové". Zkrátka od válečných filmů čekám něco jiného než 100 minut plácání, 15 minut akce... a zbytek zaberou titulky. Zhruba před 10-11 lety jsem viděla TV snímek v USA/Maďarské koprodukci "Když utichly trumpety" - špína, krutost a válečné šílenství kapaly z každého záběru, pamatuji si ten film dodnes a ráda bych jej viděla znovu. O "6. Batalionu" si chci pamatovat jediné: abych se mu v budoucnu obloukem vyhnula. ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Preplácaný vojnový film, ktorý však má svoje kúzlo, no nevyužitý potenciál. 80 miliónov sa mi zdá priveľa, zato by každý schopnejší režisér natočil mega vojnový veľkofilm Ryanovho typu. Vo filme nie je veľa akcie, no vyslobodenie zajatcov stojí zato. Film je dosť ukecaný a na svoju dĺžku postráda viac dramatickosti. Miestami je až moc nudný, zopár scén je nepozerateľných, ale celkovo to nie je žiadna katastrofa. Ja som sa bavil na ako takej úrovni. Herecky sa mi nepozdáva, Josepha Fiennesa moc nemusím a Jamesa Franca takisto. Preobsadenie postáv by mi vôbec nevadilo. Vizuál je viac než dobrý, kamera a prostredie pekné. 60% ()

Pc 

všechny recenze uživatele

Mám rád válečné a tendle byl navíc taky pravdiví, řeknu vám že kdyby nebylo tohoto filmu tak o tomto ani nevim, když jsme to viděli poprvé tak jsme koukali a konec byl ještě ohromující, říkám si jestli nám nekecaj, ale po chvíli jsem si řek že asi ne protože tam byly (možná) autentické záběry, takže asi jo a navíc kam by se všichni ztratily, mam pravdu podle mě jo. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Vojenské snímky môžem, o to viac ak sú na základe skutočných udalostí! Nejde o žiaden popcornový blockbuster, skôr o priemer medzi podobnými filmami! Zaujímavých hereckých tvári (relatívne známych) je tuna dostatok, ale ich prevedenie je taktiež priemerné. Celému tomuto snímku niečo chýba(duša)! Aj keď ide o skutočnú udalosť pán John Dahl sa mal o to viac snažiť - rozpočet vyzerá dostačujúco, takže nechápem prečo tento snímok skončil iba u priemerného hodnotenia! Potenciál rozhodne má! (prevedenie na filmové plátna by som si vedel predstaviť v iných rukách..) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Joseph Fiennes kvůli roli majora Gibsona zhubl o 20 liber a po celých pět měsíců natáčení si udržoval váhu přísnou dietou a pravidelným cvičením. (Karlos80)
  • Natáčení probíhalo v Austrálii a Číně. (Terva)
  • Jedním ze zajatců v cabanatuanském zajateckém táboře byl i hluchý britský voják Edwin Rose, který celý útok a následnou vysvobozovací akci jednoduše zaspal. Když se ráno probudil a zjistil, že je celý tábor prázdný, dostál pověstnému „klidu Angličana“, oholil se, oblékl uniformu a vydal se poklidným krokem po silnici pryč. Všimli si ho Filipínci a doprovodili ho za americké linie. Ve filmu tato událost není zachycena. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama