Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (851)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Film se zabývá vyhrocenou situací ve Rwandě roku 1994, kdy na sebe střety mezi příslušníky Hutu a Tutsi vzaly podobu gigantických jatek. Výsledkem bylo 800 000 mrtvých lidí. Zářivým středobodem lidskosti se stal hotelový manager Paul Rusesabagina, který ukryl ve svém hotelu řadu vyděšených lidí. Čelíc ignoraci západního světa a nucen uplácet policii za poslední zbytky ochrany, kterou už záštita OSN neposkytuje, dokázal zachránit 1268 životů. Bezmála dvě hodiny dokáže Hotel Rwanda tlačit na divákovo podvědomí, aniž by si vybíral vrcholy a propady. Příběh je snímán energicky a naturalisticky, přestože krvavé a konfliktní scény nechává na pozadí. Nervy tečou. Smrt a ztráta blízkých visí ve vzduchu až do samého konce, situace se přelévá z jednoho emotivně strhujícího momentu do druhého ("Slib mi, že skočíš", Paulova rodina mířící v nákladním voze přímo do chřtánu Hutuů, těla na silnici, Paul hroutící se při pohledu na krev na svém oblečení...). Don Cheadle je v hlavní roli fantastický, dobré výkony podávají i všichni ostatní. Pokud mám vybrat jediný moment, který nejlépe prezentuje celý film a zanechává pocit nezapomenutelna, je jím jednoznačně scéna, kdy Paul přijímá dav uprchlíků do svého hotelu - zahraniční šťastlivci odjíždějí v autobusech, nebe brečí vodu a přímočarý útok na emoce umocňují dětské chorály písně Million Voices. To je chvíle, která jednoznačně převyšuje filmový rámec a ve své přízračnosti nechává všechno ostatní daleko za sebou... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Silný emocionální zážitek, navíc s dost ožehavým tématem. Don Cheadle zahrál bezchybně a i Sophie Okonedo, která mi sice nebyla sympatická, ale v její situaci jsem s ní více než sympatizoval. Hutu a Tutsii – jeden velký problém, který odneslo smrtí spoustu nevinných lidí. Taky cením dialogy, které byly občas dost kruté, ale na druhou stranu hlavně pravdivé a bezcitné – tak jako je spousta lidí, kteří zažívají problémy pouze na dálku a ne osobně. 10/10* ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama, které navíc může těžit z faktu, že bylo natočeno podle skutečné události a také z toho, že se to všechno odehrálo vlastně nedávno, v roce 1994. Příběh je poutavý, poukazuje na nezájem "vyspělé" společnosti o trápení jiných lidí, obsahuje určitou dávku autentičnosti, dále je tu dobrá hudba a skvělý výkon hlavního představitele Dona Cheadleho. Jenže...připadám si trochu trapně, zemřelo tu cca 800 tisíc lidí, ale prostě jsem čekal, že ve mně film vyvolá větší emoce a bude vyjeven trochu víc naturalisticky. Hodnotím solidními 4* a určitě doporučuju. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ani som necakal, ze to bude az tak silne emotivny film. Naozaj som sa pocas filmu zamyslal nad nasimi kazdodennymi problemami, ktore su pre porovnanie s tymto filmom prechadzkou ruzovou zahradou. Obdivoval som manazera hotela Paula, ako tvrdo bojoval za zachranu akehokolvek zivota ludi, ktori boli v jeho hoteli. Pritom to nie je vymysleny film o nejakom hrdinovi, ktoremu by som drzal palce, ale kruty pribeh podla skutocnosti, pri ktorom som ani nechcel verit, ze sa to stalo v podstate nedavno (1993) a ze tam ludi zabijali len preto, ze mali väcsi nos alebo hlavu. Jeden z novinarov, ktory zachytil na kameru brutalny masaker povedal: "Vo svete si to ludia pozru v spravach, pomyslia si: ,,Boze, to je hrozne, ale budu vecerat dalej". Mozno aj preto je dobre takyto film natocit. Film mal tri nominacie na Oscara v kategorii herec v hlavnej ulohe Don Cheadle, herecka vo vedlajsej ulohe Sophie Okonedo a za scenar. Avsak v hereckych kategoriach mali väcsie stastie Jamie Foxx za hlavnu ulohu v hudobnej drame RAY (2004) alebo Cate Blanchett za dramu LETEC (2004) od Martina Scorseseho... 18.09.2008 _______ Don Cheadle - (Paul Rusesabagina) +++ Sophie Okonedo - (Tatiana Rusesabagina) +++ Desmond Dube - (Dube) +++ Hakeem Kae-Kazim - (George Rutaganda) +++ Nick Nolte - (Plukovník Oliver) +++ Joaquin Phoenix - (Novinár Jack Daglish) +++ Jean Reno - (Tillens) +++ Hudba: Afro Celt Sound System, Rupert Gregson-Williams, Andrea Guerra +++ Nemecka Cinema - 75% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Keir Pearson, Terry George .. Co na tomhle díle kritizovat? Samozřejmě něco by se našlo, ale už ze samotné podstaty je to velice nevděčné. Režisér a spoluautor scénáře Terry George se chopil látky s obrovským citem pro autentičnost a vykreslil cestu Paula Rusesabagina, jeho rodiny a přátel za záchranou před armádou fanatiků dopouštějící se genocidy na vlastních lidech, jenž Belgičané v době kolonizace rozdělily dle mírného rozdílu ve vzhledu na dvě skupiny, které se v současnosti nenávidí. Co film skutečně táhne, vedle poutavého životního příběhu, je Don Cheadle. Jeho herecký výkon je parádní a zastiňuje všechny ostatní, byť většina hraje velice nadprůměrně. Velkým kladem je také příjemná délka snímku, jenž stačí na vykreslení všeho podstatného a díky svižnému sledu událostí se nemá divák šanci začít nudit, ba naopak, příběh s každou minutou nabírá na intenzitě a také citovém prožitku. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • V úvodu filmu (čas 1:34) je možné v odraze auta vidět kameru. (ash99)
  • Společnost politických filmů udělila Hotelu Rwanda své ocenění v kategorii Lidských práv. (imro)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama