Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (853)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17,5miliónovTržby USA $23,530,892Tržby Celosvetovo $33,882,243║ Tak krutý pohľad do života ľudstva a v takom detailnom prevedení sa moc často nevidí, niečo my tam trošku chýba aby som mohol dať plné hodnotenie, možno my vadí to prílišné tlačenie na city ... ale v každom prípade je to niečo tak silné vo svojej podstate! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Snímky jako Hotel Rwanda (a podobně třeba Schindlerův seznam, i když to srovnávání není nejšťastnější) nejdou hodnotit pouze jako filmy a vlastně se těžce hodnotí vůbec. Člověk se zkrátka nemůže oprostit od toho, že jde o události, které se opravdu staly, a hodnotit jen jednotlivé složky filmu nebo film sám o sobě. Ale kdybych se o to měl pokusit, vyšel by i tak Hotel Rwanda jako nadprůměrný snímek, který nezneužívá tématu k citovému vydírání a snaží se udržet odstup a líčit postavy i události co možná nejpřirozeněji. A za to si tvůrci zaslouží uznání... ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

97% - Neskutečně autentický film o lidech, lidskosti, politice, o hodnotách, o lásce, a to vše uprostřed jedné z největších genocid 20.století. Když píšu autentický, myslím tím, že se mi dostal pod kůži, aniž by mě jakkoli citově vydíral, aniž by si pomáhal ve vykreslování válečných hrůz efektními filmovými řežbami - díky tomu je paradoxně válečný konflikt pro diváka mnohem opravdovější. Hotel Rwanda má zároveň velkou myšlenku a poselství, jež mi, jako spokojenému alibistovi, beroucímu večerní zprávy jako druhořadou zábavu, zrovna nelichotí. Skvostný film, s fenomenálními hereckými výkony, u něhož jsem nemohl uvěřit, co vše se vejde do tak krátké minutáže. Obsahově silný, filmařsky elegantní! Bravo... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda ukazuje rwandskou genocidu prostřednictvím obyčejných lidí. Nesnaží se lacině šokovat, ani dojímat. Těch několik drsných scén, které navozují mrazivou atmosféru, získává svou sílu pouze z kontrastu mezi sebou samými a zbytkem snímku. Vyprávění je veskrze niterné, a soustředí se zejména na pohled z hotelu Mille Collines, kvůli tomu stojí těžiště na postavách a logicky tedy i hereckých výkonech nejexponovanějších postav. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdyby to šlo, dal bych i šest *. Anebo milion. Za každou oběť jednu. Dokoukal jsem to před minutou a ještě mám mokré oči. Nejděsivější na celém filmu je to, že TOHLE se skutečně stalo. A skoro nikdo v "civilizovaném" světě nehnul ani prstem, aby to změnil. Kde jsme to sakra všichni v tu dobu byli? Co jsme to tehdy řešili za "důležité" věci??? To mi už asi nikdo neodpoví... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Scenárista Keir Pearson během psaní předlohy filmu zavolal na rwandskou ambasádu v USA. Žena, která zvedla telefon, byla skutečná přeživší z hotelu Milles Collines. (Zdroj: ČSFD)
  • Herec Don Cheadle vzpomínal na dojem, jaký v něm vyvolal skutečný Paul Rusesabagina: "Nejdřív se vám zdá, že je takový odtažitý a seriózní, ale to je jen tím, že je vždycky pečlivě upravený, v saku a kravatě, a působí dojmem, že pečlivě váží každé slovo, jenže za chvíli vám dojde, že je to tím, že si to sám musí překládat. Když ho slyšíte mluvit rodným jazykem nebo francouzsky, je to jako smršť, protože je v pohodě a nemusí o tom přemýšlet. Jdete s ním na večeři, a vidíte, s jakou chutí jí, pije a žertuje. Hrozně rád vypráví vtipy a baví se. Nečekal jsem, že bude takový. Čekal jsem, že třeba bude vážný a uzavřený v nějaké ulitě, ale on je naopak extrovert, který strašně miluje život. Dává to smysl, už proto, že má prostě radost, že přežil." (NIRO)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama