Reklama

Reklama

Hop nebo trop

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 2
Komedie / Rodinný / Dobrodružný
Česko, (2004–2008), 10 h 3 min (Minutáž: 72–79 min)

Hudba:

Jan Kolář

Hrají:

Ivana Chýlková, Martha Issová, Pavel Řezníček, Roman Zach, Marek Taclík, Adrian Jastraban, Ladislav Ondřej, Klára Oltová, Václav Knop, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(8)

Obsahy(1)

Komediální seriál začíná jednoho všedního rána v sychravé zimní Praze. Rozvedené Báře Duškové se nechce do práce a jejím dětem do školy. Určitě netuší, že zanedlouho je čeká poněkud dobrodružný zájezd na hory s kolegou z podniku a s partou jeho povedených přátel. Večer na horské chalupě ovšem vezme nečekaný obrat. Ale co hlavně, jedním výletem to všechno neskončí. Směšným držkopádem při přeskoku kozy prostě začal celé rodině nový život. Je to hop nebo trop: vždycky se dá přece začít znovu a na lásku není nikdy pozdě... Celá minisérie chce být především diváckou podívanou. Těží z obliby komedií, jako byl například triptych režisérky Poledňákové, autorova komedie Sněženky a machři, v klasické literatuře "Tři muži ve člunu" anebo ze současného čtení jmenujeme oblíbenou vodáckou knížku "Jak utopit Ofélii." Lyže, kola, voda či koně, to jsou všechno buď milé vzpomínky anebo aspoň hezké nerealizované sny, a proto věříme, že divák tudy s námi půjde rád. Realizace podobného záměru v podmínkách České televize byla ovšem tvrdým oříškem. Sledovat dialogy kamarádů, jejich slovní duely při jízdě na kánoích, na kolech nebo v sedle koní a zachytit přitom atmosféru hor, řeky nebo třeba noční bouřky - to vše bylo produkčně i režijně velmi náročné. Naděje vložili proto tvůrci v technologii DV, která právě umožňuje sledovat herce v mezních situacích. Jenom tak bylo například dostupné natáčení na dvě i více kamer a přizpůsobení se mimořádným situacím, jako byly například povodně, které zastihly štáb při natáčení na Horní Vltavě. K realizačním lahůdkám patřily scény jako slaňování Vyšehradské skály, utonutí na nočním splavu, kroupy nebo seskok padákem.

Seznam jednotlivých epizod:

I. řada  1. Na lyžích
2. Na vodě
3. Na kolech
4. Na koních

II. řada  1. Memoriál
2. Pelech
3. Ženy do větru
4. Tři vdovy (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (36)

  • Herci v zákulisí seriál nazývali „Top nebo hrob“. Při natáčení totiž zažili povodně, roční přerušení, hory bez sněhu, dvacetistupňový mráz při koupeli v ledové díře a další nepříjemnosti. (raininface)
  • V jedné scéně druhé řady seriálu se Alice Bendová stejně jako v první řadě měla svléknout. Točila ale již šest týdnů po porodu, takže se zrovna necítila fit a hlavně se prý zařekla, že už nikdy svá prsa neukáže. Pro nahou scénu režisér použil dublérku. [Zdroj: Super.cz] (hippyman)
  • Filmování probíhalo také na Vyšehradě, Rožmberku, v Kovářově u Českého Krumlova, Malšíně. (M.B)
  • V roce 2005 byl seriál nominován na televizní cenu ELSA. Pořad jako takový v kategorii původní televizní dramatická tvorba, v kategorii režie Jiří Chlumský, v kategorii scénář Eva a Ivo Pelantovi, v kategorii herečka Ivana Chýlková a v kategorii herec Pavel Řezníček. (Elisebah)
  • Pro natáčení na horách (1. díl) měl štáb v lyžařském středisku Vítkovice pro sebe celý jeden vlek. Pouštěl se pouze pro potřeby natáčení. Řada scén se ale točila během normálního provozu. (Elisebah)
  • První díl seriálu "Na horách" byl původně napsán jako nízkorozpočtový film. (Elisebah)
  • Interiérové scény ve stanech se točily uvnitř stodoly ve vesnici Hruštice poblíž Lipna. Rekvizitáři kvůli počasí postavili stany zkrátka pod střechu. (Elisebah)
  • Oba přechody jezu, tedy do hospody a posléze i z hospody (ve scéně, kdy zahyne Ivan) nebyly točeny na Vltavě, ale na Lužnici. (Elisebah)
  • Něterá místa v blízkém okolí statku U dvou koček byla použita i ve čtvrtém díle při skocích koní přes překážky. (Elisebah)
  • Herec Tomáš Karger vystupuje se skupinou historického šermu a má za sebou řadu televizních pohádek. Na koni jezdí taky dobře a byl proto vybrán na roli "koňáka" George. (Elisebah)
  • Ve všech dílech seriálu se objevuje postava německého turisty. Je to architekt Jan Tobola. Tvůrci v první realizovaném dílu Na Vodě cítila, že by scéna, kdy se Andrea na voru opaluje "nahoře bez", potřebovala nějak ozvláštnit, a tak vymysleli onu bezejmenou postavu. Nakonec prolíná všemi epizodami. (Elisebah)
  • Než se v 2. dílu vydají Radek s Ivanem hledat Lenku, táboří všichni na tzv. Soumaráku. Tam se posléze všichni vrátí. Kvůli vzedmuté hladině povodní se scéna místo druhý den ráno točila až za rok. (Elisebah)
  • Pro scénu na toaletách u vleku, kdy se Pavla pokouší probrat Loosera z opilosti, musely být ony toalety dostavěny. Pod vlekem ve skutečnosti nic takového nebylo. (Elisebah)
  • Z pokojů v prvním patře horské boudy scházeli herci v podstatě rovnou do studie na Kavčích horách. Pokoje v chatě pro natáčení šly využít, ovšem menší jídelna na dlouho pronajmout nikoli. (Elisebah)
  • Usedlost ve třetím dílu seriálu, Statek u dvou koček, slouží ve skutečnosti agroturistice. (Elisebah)
  • Ve čtvrtém díle se původně počítalo, že Ivana Chýlková bude coby Bára jezdit na koni s ostatními. Po prvním pokusu se ale herečka ujistila, že to opravdu nepůjde. Scénář se musel upravit. (Elisebah)
  • Pro scénu sražení kánoí ze střechy Avie v druhém dílu se musel najít vhodný železniční podjezd, nakonec u obce Rybník. Kvůli natáčení jezdili místní objížďkou. Natočení scény si vyžádalo několik povolení, včetně statického. Při prvním "jetí" byly kánoe ze střechy Avie úspěšně sraženy, ale nerozbily se. V další scéně už byly naříznuté. (Elisebah)
  • V posledním dílu se parta zastaví v hospodě. Na hospodském štítu je nápis "Ležák Chlumského". Podobný fórek je i v díle druhém. Když jde Looser k Ivanovi a žádá ho o azyl, na zvonku Ivanova bytu je vizitka Chlumský. (Elisebah)
  • První čtyři příběhy Hop nebo Trop měly premiéru v prvních čtyřech nedělích v lednu 2005. (Elisebah)
  • V roce 2005 byl seriál nominovám na televizní cenu ELSA. Pořad jako takový v kategorii původní televizní tvorba, v kategorii režie, Jiří Chlumský, v kategorii scénář Eva a Ivo Pelantovi, v kategorii herečka Ivana Chýlková a v kategorii herec Pavel Řezníček. (Elisebah)

Reklama

Reklama