Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další z těch děl, které má silné a velmi vtipné chvilky, ale celkově je slabší. Dozvídáme se o Járovi Cimrmanovi a jeho výpravách do Afriky, kde také jeden rok pracoval jako přednosta stanice, dovídáme se o jeho obdivu k Josefu Václavu Sládkovi, kterému pomohl se závěrem jeho nejznámější básně. A vsuvka jmelí, kterou herci používají, když zapomenou text a nápověda usne hlubokým spánkem. Něco jiného je, když se zapomene i na slova o jmelí. Hra samotná se věnuje české výpravě do Afiky, mezi domorodce, lidožravce, navíc albíny. Výpravu vede Dr. Emil Žába (dobrý Zdeněk Svěrák), v doprovodu duchovního Cyrila Metroděje (dobrý Petr Brukner), mecenáše, který utíká před rodinou, barona Ludwiga von Úvaly u Prahy (Jaroslav Weigel) a strojník vzducholodě Bohuslav Puchmajer (Genadij Rumlena). Náčelníkem lidožravců je Líná Huba (dobrý Jan kašpar), který má vždy za zadkem Uku (Marek Šimon) a Leleho (Robert Bárta) a vyznačují se neobyčejně velkou dávkou úskočnosti proti členům výpravy. A zase kousavý humor a příjemná zábava, i když už ne tak jako předešlé kousky. Inscence je z roku 2004. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Doktore Žábo, já jsem znal jednoho inženýra Pulce... nejste vy jeho otec?" Skvělá přednáška i hra. Nemám, co bych dodal. Možná nemá tolik ikonických hlášek, ale je to plné Cimrmanova humoru. "Ano, víra! To je to slovo, které se jako déšť snáší na vyprahlou půdu našich duší. - Cyrile, prosím tě, mlč, nebo se doopravdy naserou." [Viděno naživo] (80 %) ()

Reklama

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Upřímně tato hra je možná slabší, co se týče všech her, ale já osobně ji miluji. Přiznám se, že v tomto případně mi snad až na Barona a Lidožravce sedí opačné obsazení. Smoljak, Čepelka, Hraběta (zde to mám tak 50:50, protože i Rumlena je skvělý) a hlavně Pavel Vondruška. Ale já jsem rád, že i toto obsazení je zaznamenané, a že diváci, tady nejsou mrtví, jako na většině video záznamů DJC. Jen se bojím, jestli tuto hru kvůli některým hláškám v dnešní době někdo neodsoudí :) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Cestovatelé, co se vydají do Afriky, tak musí být připraveni na velký rasismus. Černí tam bílé nechtějí. A přece další a další cestovatelé i z Česka míří do Afriky. Afrika je ale širokánský pojem. Každá země má svou kulturu, své dějiny, a to jaksi tahle hra nebere na vědomí. Slabší hra, škoda, původně jsem si myslel, že dám aspoň čtyři hvězdičky, ale není to možné. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Jak k nálezu došlo... Při velkých záplavách v roce 1997 byl zatopen i archiv ochotnického divadla v Železném Brodě. Při jeho sušení a třídění, místní učitel dějepisu Václav Kadavý, jednoho dne – ke svému velkému překvapení – objevil Afriku.“ Potom scénka na tému „házej!“. To by probudilo i vola! A pak sáhl Hrom do police... Tiež sa dozviete, že JC bol priekopníkom internetu (ako vznikla www, počítačová myš a prvý dôkaz zavírenia a dôkaz použitia – či skôr požitia zavináča). Český národ je prosíravý. (a nielen český)! Hádanka: „Co to je?“ Tásemnice se rozhlíží, jestli venku neprší.“ ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)
  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)
  • Miloň Čepelka v této hře nikdy rád nehrál (hrál roli Cyrila Metoděje), a proto se brzy role v této hře vzdal. (mnaucz)

Reklama

Reklama