Reklama

Reklama

Afrika aneb Češi mezi lidožravci

(divadelní záznam)
  • Česko Afrika

Obsahy(1)

V pořadí objevů čtrnáctá Cimrmanova hra nás zavede do nitra kontinentu téměř nedotčeného civilizací. Čeští cestovatelé se tu setkají s podivným kmenem lidojedů a málem skončí na jejich jídelním lístku. Příslušníci tohoto kmene jsou zvláštní ve dvou směrech: svým vzhledem a svou neobyčejnou učenlivostí. Tyto vlastnosti umožnily Cimrmanovi vyřešit jazykové a inscenační problémy s elegancí, jakou mu ostatní světoví dramatikové mohou jen závidět. Kdyby takové téma zpracoval dejme tomu G. B. Shaw, strávili by diváci v hledišti 5 až 7 hodin. Cimrman tu vystačil (nepočítáme-li úvodní vědecký seminář) s pouhou hodinou. Poprvé v historii Divadla Járy Cimrmana vystupuje na jevišti i živé zvíře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Cestovatelé, co se vydají do Afriky, tak musí být připraveni na velký rasismus. Černí tam bílé nechtějí. A přece další a další cestovatelé i z Česka míří do Afriky. Afrika je ale širokánský pojem. Každá země má svou kulturu, své dějiny, a to jaksi tahle hra nebere na vědomí. Slabší hra, škoda, původně jsem si myslel, že dám aspoň čtyři hvězdičky, ale není to možné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je fakt, ze tohle je drobet slabsi, ale jen misty. Uvodni prednaska je tradicne perfektni, obzvlast ukazka ze hry pro indiany a zachrana v podobe Jmeli. Co se tyce hry, tak nez se dostanou do Afriky, je to skvely. Jenze pak je bohuzel prilis velka pozornost na kanibaly, ktery delaj kraval a vyrvavaj a misty je to spis otravny. Nicmene i tady se sem tam najde nakej skvelej vtip. Dost mozna nejslabsi hra DJC ale o fous to na tech 5* precejen bude. ()

Reklama

fantomas19 

všechny recenze uživatele

1.) Seminár o pobyte a činnosti Jaroslava Cimrmana v Afrike, o hre pre Indiánov, o priateľstve Járy Cimrmana s básnikom Sládkom, o snahe vytvoriť v Afrike Malé Čechy, prvú kolóniu Čechov. 2.) Hra Afrika o stretnutí Čechov s ľudožrútmi v Afrike. Doktor Emil Žába (Zdeněk Svěrák) sa modernou 12valcovou vzducholoďou vydáva do Afriky, brat otec Cyril Metoděj (Petr Brukner) sa snaží byť pre ľudžrútov učiteľom češtiny i katechétom, mecenáš výpravy barón Ludwig von Úvaly u Prahy (Jaroslav Weigel) túži po dobrodružstve a kapitán Bohuslav Puchmajer (Genadij Rumlena) skepticky dopĺňa výpravu. Brífingy a konfrontácia s miestnymi ľudožrútmi albínmi prinesie výprave skvelé zážitky. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Tak za mě je tohle zatím nejlepší Cimrman (asi hned vedle Dlouhého, Širokého a Krátkozrakého). Na SKVĚLEJ seminář navazuje neméně skvělá hra okořeněná scénami se jmelím. Některý vtípky s těma lidožroutama jsou sice slabší, ale jiné jsou zase nezapomenutelné (obzvláště ty s otcem bratrem Cyrilem Metodějem). ()

Marcos 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský humor ve hře Afrika není pro všechny,je ryze český,pohrává si se slovy a využívá zcela krásu češtiny. Pointy vtipů nejsou nízké,žádné tlačení na pilu a naprosto originální styl. Afrika není z repertoáru DJC tím nejlepším,ale přesto jsem se výborně bavil. Při téhle hře jsem si znovu uvědomil genialitu autorů a opět jsem byl hrdým čechem. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Hlas muže, který se během úvodního semináře ptá, zda je možné, aby se porouchalo všech dvanáct válců vzducholodi, patří režiséru Smoljakovi. (MatyM)
  • Turecký zpěv, který můžeme slyšet při cestě do Afriky, nazpíval Petr Brukner. (mnaucz)

Reklama

Reklama