Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Mrazivě chladný horor. I po více než 30 letech má atmosféru, ze které budete unešeni. K hudbě nemám co dodat. Ta se perfektně hodí a vzbuzuje strach. Animace je bezchybná a Holý s Bohdanovou verše přednesli tak, že lépe to snad ani nešlo. O hodnocení jsem ani chvilku nepochyboval. Snímek si nic jiného, než pět hvězd nezaslouží. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice podařené. Zvláště zde musí každý oceznit přesnou hudbu skladatele Fišera. Je hrůzostrašná, tak něžně romantická. Animace je přesná. Geniální ukáka čs. animované školy, kdy někdy méně, znamená více-to co chybí nám dnes. A přednes veršů Bohdanové a Holého je svědectvím jejich talentů. Skrátka Svatební košile od režiséra Kábrta je polozapomenutý drahokam nejen našeho animovaného filmu. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karel Jaromír Erben bol významný český spisovateľ a básnik. Mňa najviac zaujal horrorovo ladenými romantickými baladami. "Kytice z pověstí národních". Jednou z nich je aj báseň "Svatební košile". Záhrobný príbeh lásky medzi krásnou, mladou dievčinou, ktorá privolá po rokoch svojho milého späť domov z vojny. Lenže namiesto švárneho mládenca sa vráti len chladný, mŕtvy prízrak. Odvedie ju na miesto, na ktorom sa má konať ich svadba. Na cintorín v ďalekej cudzej zemi, kde je i on sám pochovaný. Túto desivú literárnu predlohu skvele spracoval, v roku 1978, režisér Josef Kábrt. Natočil úžasný, animovaný, krátkometrážny, poetický horror. ***** ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Druhý film od Josefa Kábrta, který jsem viděl po "Tragédie vodníkova" a znovu jsem trochu zklamaný. Jako ilustrátor je fajn, má krásnou poetickou kresbu, ale jako osobitý tvůrce mi prostě nesedí, nepřipadne mi, že něco přidává k básni. Síla a strašidelnost tohoto filmu je díky dokonalé Erbenově básni. Chvilku jsem byl v očekávání, když Kábrt přišel se dvěma nápady "odtržení tváře ženicha" a "animací duchů", bohužel originální nápad nedotáhne do konce a po chvilce zase sklouzne k obyčejnému ilustrování textu. Moc mě nebavilo to sledovat a přemýšlel jsem proč to bylo natočeno, možná jako animák pro děti a mládež, aby se seznámily s básní a pak je to nalákalo si ji i přečíst. Jako dítě jsem to neviděl, ale věřím, že by to pro mě bylo dost strašidelné. Jak říkám, pěkně udělaná ilustrace k básni. Čekal bych ale nějakou přidanou hodnotu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasická Erbenova balada o vině (dívka vydírá Pannu Marii, aby jí vrátila milého z ciziny, a nebo aby si vzala její život) a trestu (někdy smrt není to nejhorší, co nás může potkat ...co takhle doživotní noční můry...). Báseň v plné délce a v nádherných romanticko-dekadentních obrazech J.Kábrta (člověk by asi dnes toužil po úplné animaci) je doprovázena pochmurnou hudbou jednoho z našich nejlepších skladatelů filmové hudby (hned za Z.Liškou) a podmanivými hlasy herců s velkým H. Co více si přát? Tenhle záhrobní příběh je báječným gotickým horrorem. Snad se někdy dočká i důstojného zfilmování s živými herci (poskakující Roden, připomínající pouťovou opičku na gumě, byl všechno jen ne děsivý). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama