Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (194)

kratina 

všechny recenze uživatele

Copak drakovi Mrakovi, tomu taky, ale pusu na čenich bych nejradši dal Ivance Andrlové (mlask!). Aneb těžký život draka dobráka, hvězdopravec, co má příšernou tlamu (jako ten drak) a korunovace uhlíře Patočky na krále z čiré vyčůranosti králem Janem, u jehož některých replik jsem pana Císlera podezíral, že je neměl ve scénáři, ale přidal si je tam sám, holomek! :-) ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

"Jak se to řekne, když je král blbec?" "Že se trošičku pomýlil." "Správně. Jsem blbec!" - Tahle pohádka je o tom, co se stane, když se všichni dívají, ale nikdo neposlouchá. O tom, že lidé někdy věří víc svým vlastním představám a strachům než tomu, co vidí a slyší. A že jednu věc v různém kontextu můžeme vnímat úplně odlišně. Král ze začátku věnuje Lidušce červenou stuhu "pro krásu" , ale když stuhu později vidí na drakovi, nepozná ji a považuje ji za zlé znamení... Pro tuhle pohádku mám slabost. Tuším, že její "technické parametry" - loutka draka, kostýmy, herecké výkony atd. - někdy trochu pokulhávají, ale mají i spoustu hvězdných momentů a mně ve většině případů vyhovují - jako by tahle pohádka byla natočena přímo pro mě. Viděla jsem ji už asi dvacetkrát a nikdy se u ní nenudím. Přispívá k tomu asi jednak geniální scénář, jednak to, že je ze zlínského studia, natočená na východomoravských kopcích a neokoukaném zámku Milotice. A co vyhovuje mé české duši - dá se citovat! "Přece se nebudeš bát - vždyť jsi po mě! No jo, jsi po mně. Vždyť já mám vlastně taky strach." - "A nevobkreslovat!" - "Nezakázal jsem vám snad, abyste mi nosili zprávy o povodních, o požárech, o vdavkách naší kuchařky a jiné hrůzy?!" - "Morcechadry, darmošlape zatracená... Bohatá je ta naše řeč. A krásná!" ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná pohádka, které je milá svým "originálním" pojetím, kdy drak není zlý a není potřeba jej zabít. Díky hereckému obsazení je to navíc docela vtipné a Ivana Andrlová se do role hodí opět výtečně (mimo jiné to byla jedna z našich nejkrásnějších princezen). Animace draka sice v dnešní době může působit směšně, ale na pohádku je dostatečná a osobně beru mnohem raději tenhle způsob, než další "dokonalý" digitální výtvor. Velmi pěkné tři hvězdy. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Veselá pohádka se skvělými herci snad ve všech rolích (snad kromě potulného muzikanta a princezny, která je sice krásná, ale ti dva mi prostě nesedí), kde exceluje cholerický Jiří Císler. Velmi kvituji natáčení v exteriérech a překrásném prostředí zámku Milotice. Kdo kritizuje příšerně animovaného draka, měl by si uvědomit, pro koho je pohádka určena. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ozdobou této pohádky je bezesporu Ivana Andrlová, ale jinak mě tento příběh zrovna moc nezaujal. Jasně, máme tu hodného draka – který dnešní děcka už spíš rozesměje, ale jinak se mi to pod kůži moc „nezarylo“. Zvlášť, když jsem to viděl po tolika letech a popravdě jsem se u sledování tak trochu nudil. Je tu několik humorných situací, Jiří Císler podal svůj osobitý výkon, ale to je tak všechno. Prostě klasický průměr, nic víc… ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • V pohádce namluvil Gustav Bubník Jana Šťastného, Miroslav Moravec Štefana Kvietika a Petr Svoboda Maroše Kramára. (pávek)
  • Hlas tehdy 16 letého Jana Šťastného, představitele prince, musel být pro jeho silný moravský přízvuk předabován. (Kamas)

Reklama

Reklama