Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblíbená pohádka režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně je přímo stvořená pro vánoční čas. Hned v úvodu nás zavede na samotná nebesa: je časně ráno, v předvečer Štědrého dne, a všichni se chystají na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Maria (K. Issová) se svatou Veronikou (V. Žilková) pečou vánoční cukroví, andělské sbory nacvičují Gloria a Ježíšek zlobí úplně stejně jako ostatní malí kluci. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy - Petronel (I. Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh (J. Bartoška). Ten mu dá důležitý úkol - zastat zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Jenže Petronel začne příchozí soudit přísněji než samotný Pán Bůh. A když si později troufne dokonce kárat samotného Pána Boha - trest na sebe nenechá dlouho čekat! Je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den propadne peklu. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš (J. Dvořák), který se náramně dobře baví na Petronelův účet. Společně putují zasněženým krajem a pokouší se najít svého hříšníka, kterému by Petronel napravil hlavu. Cesta je zavede na nejbližší hrad. Tam je pánem mladý hrabě (D. Švehlík), který veškerý čas tráví zábavou a pitím. Jeho správce (O. Navrátil) ho za vydatné pomoci ostatních bezostyšně okrádá. Je tu i půvabná a skromná služtička Dorotka (Z. Kajnarová)... Jenže – Petronel je pěkný popleta – nejenže nikoho nenapraví, ale vlastní hloupostí uvrhne nevinné lidi do neštěstí. Naštěstí ale nakonec přijde k rozumu a pochopí, že nic není tak jednoduché, jak se zdá. A pak musí napravit všechno, co způsobil... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo milé překvapení. S českými pohádkami to jde delší dobu od desíti k pěti, ale jak je vidět, tak se začíná svítat na lepší časy. Scénář je na pohádku opravdu dost dobrý stejně jako debutující režisér Jiří Strach. Film je plný humoru a vynikajících hlášek, o které se stará převážně duo Trojan-Dvořák. Ostatní herecké osazenstvo je ovšem taky vynikající a některé epizodní roličky potěší. Škoda jen, že ke konci už tato pohádka ztrácí dech a není tak vtipná jako doposud. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach má prsty ve dvou porevolučních pohádkách, které za něco stály. V první si zahrál (Lotrando a Zubejda), druhou režíroval. Půvabné, vtipné, křesťansky nekřesťanské. Kvality celovečerních pohádkových klasik zdaleka nedosahuje a nad tím rozpočtem by jeden brečel, ale pod inscenační optikou a vzhledem k dlouhodobé pohádkové mizérii budu tentokrát blahosklonný. Třeba mi to jednou někdo přičte k dobru. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,A PROČ JSOU TADY VŠICHNI TAKOVÍ ZLÍ?“ … ,,ZLÍ? ZNÁTE LIDI“…“ /// O tom, jak to dopadá, když se TI NAHOŘE snažej porozumět lidem. to prej všichni chcem peníze, ti starší mladý maso a pracháči žít o žebrácký holi… Nenucenej ftip. Slovní hrátky (hříčky? Ne, to bych neřekl…), anděl je trouba, čert chytrej a Bartoška je Bůh. Co role to perla. Z novodobejch českejch (vlastně veškerejch) pohádek to nejlepší. Ale i já TO dokázal vocenit (vohodnit) až po čase. Což je vostuda (moje!). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju Božku Němcovou – teda spíš ty její pohádky. 2.) Miluju pohádky (a mladý maso). /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

T2 

všechny recenze uživatele

V celku podarené na dnešnú dobu, keď poväčšinou vznikajú len nevýrazné gýčové rozprávky, tu ma chytil hlavne pekný vizuál s prostredia neba, kde obrázky vypadajú ako farbistá maľovanka. Herecké výkony Ivana Trojana, Zuzany Kajnárovej a Jiří Dvořáka v pohode, škoda že trošku viac nevyčnievajú zo zaužívaného štandartu, jedine čo my tam chýba je to pravé skutočné čaro starých filmov, v dnešnej dobe tie príbehy nedokážu tak podať aby učarovali lepšou atmosférou a preto dávam to nižšie hodnotenie. ║Rozpočet -miliónovTržby Česká republika $502,606 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Anděla Páně předcházela pověst velmi kvalitní pohádky, která se zařadí vedle starých osvědčených pohádkových klasik. Po shlédnutí musím konstatovat, že česká pohádková tvorba klesla opravdu hodně hluboko, protože Anděl Páně představuje jen lepší televizní průměr a na filmové plátno by ve skutečnosti nepatřil. Jde o pohádku se zjevně omezeným rozpočtem a se scénářem, který by potřeboval ještě dopracovat, protože obsahuje nikoliv zanedbatelná hluchá místa. Jsou to přesně ty momenty, jako když hlavní hrdinové putují zpátky do zámku poté, co je kouzlo přeneslo z vězení do vzdálené končiny. To si to tak šlapou, šlapou a nic se neděje, protože scénárista i režisér si evidentně dali šlofíka. Zuzana Kainarová je herecky nevýrazná a pár dalších kazů by se našlo, jenže je tu jedno zásadní ALE. Ivan Trojan v hlavní roli dokázal vyždímat z téhle šance maximum a jeho anděl Petronel je jednoduše neodolatelný. Navíc je hodně doplňován svým protikladem čertem Uriášem rovněž výborně ztvárněném Jiřím Dvořákem. Tahle dvojka přidává pohádce dobrých 30 %. Potěšilo mě také, že jsem konečně viděl živého Ježíška, kterého mi rodiče dlouhá léta zapírali. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (27)

  • Tehdy na plátnech debutující (ovšem televizně už zkušený) režisér Jiří Strach v čase premiéry filmu okomentoval své hlavní herecké spolupracovníky:
    - Ivan Trojan (Petronel): "Nedával jsem mu svobodu typu 'vymysli si celou tu scénu sám' jako někteří jiní režiséři, co stavějí na improvizaci, naopak jsem mu velmi přesně říkal, jak bude vypadat aranžmá scény, jaký rytmus by v té scéně měl být, a on to nejen velmi přesně naplnil, ale ještě dokázal v rámci tohoto svázaného zadání přijít se spoustou dalších nápadů. Nabízel úžasné mikrosituace a mně už stačilo jenom vybírat: 'Tohle je bezvadný, tohle už je moc, tohle už jsi v jednom záběru dělal, zkus vymyslet něco jinýho...' A on to vždycky vymyslel! Lucka Konášová sice na začátku mluvila o tom, že postavu Petronela psala s představou Louise de Funèse, ale já ho tam pořád moc neviděl. A ani Ivan to tak nepojal, protože on je ještě lepší než Funès. Na pětníku dokáže hned tři věci: pobavit, dojmout a ještě mít v očích pravdu. Takových herců moc není."
    - Jiří Dvořák (Uriáš): "Hrál u mě hlavní roli v televizních filmech Vůně vanilky a Vyvraždění rodiny Greenů, takže vím, jak moc dobrý herec to je. Navíc velmi dobře pochopil, že Uriáš je sice jednou z hlavních postav, ale že pořád musí zůstat především Petronelovým nahrávačem. Jako poťouchlý pokladač banánových slupek, který dokáže v pravou chvíli pomoct, se v žádném okamžiku necpe dopředu a paradoxně právě díky tomu si všimneš, jak je skvělej. Naprosto přesně pochopil, kde je jeho místo."
    - Jiří Bartoška (Pánbůh): "Jen tři lidi u nás můžou hrát Pánaboha: Václav Havel, Václav Klaus nebo Jiří Bartoška. Havel už ve filmu hrál, Klaus teď nemá čas, tak to zbylo na Barťáka. Ne, vážně, Jirka je obecně vnímanej jako doyen českého herectva. Jednak dím, co všechno odehrál, a jednak tím, že si ve Varech třepe rukou s největšíma americkýma hvězdama. Nemohl a ani jsem nechtěl volit jinak."
    - Zuzana Kajnarová (Dorotka): "Původně jsem měl vybranou jinou Dorotku - Lenku Zahradnickou -, jenomže natáčení jsme museli o rok odložit, vzali ji na DAMU a z 1. ročníku mi ji nechtěli pustit, musel jsem proto hledat jinde. Ze všech hereckých škol jsem si nechal svolat dívky, které by mohly připadat v úvahu. Bylo jich sice kolem osmdesáti, ale vybírat prakticky nebylo z čeho. Školy berou samé šedivé myši, stavěné na velké umění, ale 'princeznu' mezi nima nenajdeš. Produkce mi sice pořád strkala pod ruku fotku Zuzky Kajnarové, ale byla to taková divná černobíla fotka, ze které sálal šílený sex-appeal, tak jsem ji vždycky zavrhnul. Oni mě ale naštěstí moc neposlouchali a Zuzku mi přivedli ukázat naživo. Uviděl jsem ji, deset minut si s ní povídal a měl jasno: Tohle je Dorotka. A bez kamerových zkoušek."
    - Oldřich Navrátil (správce): "Můj táta z Bylo nás pět, tak jsem musel stárnoucímu fotrovi dohodit nějaký živobytí, ne? Olda mi hrál spolu s Dášou Veškrnovou v mém vůbec prvním školním filmu Klekání zvoníme. Měl malou roli, ale pomohl mi. Spousta lidí ne. Navíc jsem věděl, co dokáže s očima, že z nich může koukat pedantství a jistá faleš až zákeřnost, a přesně tohle správce potřeboval."
    - David Švehlík (hrabě): "Ze všech stran jsem o něm slyšel, jak je šikovnej, ale sám jsem ho nikdy neviděl. Jeho obsazení jsem risknul, rozhodl jsem se pro něj ještě dřív, než jsme se poznali. Musel jsem o něj ale bojovat s Karlem Smyczkem, který v tu dobu chystal Dobrou čtvrť. Karel chtěl, aby v ní měl David jako tělocvikář vlasy nakrátko, ale já jsem ho zapřísahal, ať ho nestříhá, že potřebuju pana hraběte s dlouhými vlasy. Obě natáčení navíc časově kolidovala, takže jsme museli svést bitvu o termíny. Karla jsem nakonec uprosil, on roztočil Dobrou čtvrť s vlasatým Davidem a já mu po pár dnech řekl, že natáčení Anděla musíme kvůli penězům o rok odložit..."
    - Klára Issová (Panna Marie): "Klárku jsem viděl jako patnáctiletou v jejím vůbec prvním představení na konzervatoři. Zpravidla to bývá tak, že studenti z vyšších ročníků hrají hlavní role a prváci tam jen tak proběhnou, ale když vyběhla na pódium ona, ostatní mě přestali zajímat. Koukal jsem jako u vytržení na ty její velké oči a bylo mi jasné, že tuhle holku bude kamera milovat. Když jsem s ní točil pro televizi Genije vlasti, připadala mi úžasná, čistá a krásná jako Panna Marie. Říkal jsem si, že kdyby dneska žil Leonardo da Vinci, tak jedině ona by mu mohla stát modelem. No a pak si představ, že uteče pár let, přistane si na stole scénář, ty v něm čteš a najednou narazíš na postavu Panny Marie! copak jsem mohl obsadit někoho jiného Klárka pro mě byla dokonce natolik nepostradatelná, že bych kvůli ní i odkládal natáčení."
    - Josef Somr (rychtář): "Můj nejobsazovanější herec, pracovali jsme spolu už počtvrté. Mně je s ním tak dobře, že se to nedá ani popsat. Pepíček je naprosto přesnej herec, dokonalej profík a ohromně fajn chlap. Nikdy si nestěžuje, nikdy se nevzteká, nikdy se nenaštve... ohromná učebnice pokory." (NIRO)
  • Do českých kin na film zavítalo 188 138 diváků, kteří v pokladnách nechali 12,9 milionu korun. (NIRO)
  • V jednu chvíli si malý Ježíšek (Jakub Konáš) utře obličej ručníkem a zanechá na něm svůj otisk. To samé se podle legendy stalo před Ježíšovým ukřižováním, kdy mu svatá Veronika podala roušku, aby si otřel krví zbrocenou tvář. Jeho obličej se pak do látky otiskl. (Franta)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Zemřel herec Jiří Pecha

Zemřel herec Jiří Pecha

28.02.2019

Svět opustil další známý český herec. Ve věku 74 let zemřel Jiří Pecha, nejlepší kamarád a častý herecký partner Bolka Polívky. Asi nejvíc jej proslavila role anděla ve filmu Dědictví aneb… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama