Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (736)

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Můj vůbec nejoblíbenější film. Vůbec bych to teda neřekla, že se zamiluju zrovna do filmu, kterej se vůbec neodehrává v předaleký galaxii, kde není žádnej blaster nebo lightsaber, a kde se bezprstej Brad Pitt dotýká obilí a kouká do oblohy nebo něco podobnýho. Ale tenhle film je někde úplně jinde. Totálně jinej level. Tohle je totiž film, kterej vám řekne v názvu, co se vlastně stane, a vy pak 153 minut koukáte na to, jak se to stane, a to jak se to stane, je fakt dost silnej zážitek. Tohle je film, kterej velmi pomalu a velmi jemně deglorifikuje (je to vůbec slovo?) postavu Jesseho Jamese skrz Roberta Forda. No a vy to cejtíte s tou postavou, kterou geniálně ztvárnil Casey Affleck, však kdo to taky nezažil, někoho totálně obdivovat, milovat, napodobovat, ve svých fantaziích ještě víc vylepšovat. A pak vlastně zjistit, že ten někdo, ten váš hrdina, je vlastně někdo úplně jinej, než ste si vysnili. Takže poučení je, nikdy se nepoznávejte se svými hrdiny a idoly! Jinak je ze strachu zabijete! Ale jako vážně, tohle je masterpiece, a doufám, že se jednoho dne dočká takovýho uznání, jaký si zaslouží. Protože takhle si přesně představuju dokonalej film. Bezchybná režie a scénář, fantasticky obsazený a zahraný postavy (Pitt, Affleck, Schneider, Renner, Rockwell, omg!), a ta hudba, a ta kamera! Nick Cave a Roger Deakins jsou prostě borci, a tady se koukáte na něco skvostného a do toho vám hraje něco skvostného a celý je to prostě tak perfektní, že se na to musím koukat každej rok, protože si ráda připomínám, jak je ta kinematografie a filmová řeč krásná a kolik emocí ve vás takovej jeden film dokáže vyvolat :') ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Neviem prečo, ale čím viac rozprávaš, tým viac husacej kože mi naskakuje.“ Preceňovaný? Podceňovaný? Mne sa páčil z rovnakého dôvodu, z akého sa ostatným nepáčil. A ostatní možno pochopia, že to, čo otravovalo a nudilo ich (kamoš vravel, že sa zrazu zobudil a išli záverečné titulky), sa mne páčilo. Ale vysoké hodnotenie určite neudeľujem za čudný scenár ani za herecké výkony (oveľa zaujímavejší, než Brad Pitt, je mrazivý Casey Affleck a jeho ukážkovo minimalistický, psychopatický výkon). Udeľujem ho kvôli odvahe, s akou sa producent Ridley Scott (!) vrhol na trojhodinový (!) western bez akcie (!!) a vlastne bez všetkého, čo divák čaká od westernu. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu u mě převládaly mrazivé, melancholické pocity. Bylo mi i trochu úzko. Působí to na člověka opravdu hodně, i když stopáž je přepálená a chvílema je to i nuda. Celé je to dělané skoro až formou jakéhosi dokumentu a pocity a nutkání jednotlivých postav film rozebírá opravdu do detailu. Obrazy odehrávající se v exteriérech jsou krásné, ale vidíte, že postavy tu přírodní nádheru nevnímají a jen si krejí záda. Brad Pitt rozdává nekonečnou porci charismatu a tu roli si fakt zasloužil. Casey Affleck mi byl hrozně protivnej. Toho Forda zahrál dobře, ale hned od začátku byl ztělesněním antipatie, hrozně protivnej. Mrazivou a pomalou atmosféru dokresluje minimalistická hudba. Říkám, ten film je dobrý, ale už se na něj nikdy nepodívám. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Již z charakteru názvu tohoto neobvyklého westernu je patrná aluze k hagiografii, ale zároveň i k jarmareční písni (která je prezentována přímo ve filmu v neodolatelném podání Nicka Cavea). Akt zrady přenesený z mýtického světa do westernového rámce. Střet dvou tak rozdílných rastrů - unaveného zralého muže světské slávy a mladíka, který po světské slávě touží. Souboj člověka-legendy a člověka s ambicemi stát se legendou. Variace prototypů Ábela a Kaina. Umělecká dekonstrukce mýtu. Artové přesahy (především příjezd vlaku temným lesem charakterizovaný jen světlem a závěr snímku). Pomalu plynoucí hluboký film s nádhernou minimalistickou hudbou Nicka Cavea & Warrena Ellise. Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Podobné filmy: 3:10 Vlak do Yumy, Nesmiřitelní, Až na krev ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak jestliže tohle mělo pomalé tempo, tak to bych asi radši ani nechtěl vidět onu 240 minutovou verzi, která jistě prohloubí náhled do duší onich dvou slavných pistolníků, ovšem já bych to asi nedal. Brad Pitt a Casey Affleck skvělí, kamera Rogera Deakinse parádní, jen jsem čekal vyšší hodnocení, ale tohle mu celkem sedí. Dlouho jsem film opomíjel a udělal jsem dobře, že jsem se těšil poměrně opatrně...7/10 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Jeremy Renner se původně ucházel o roli Roberta Forda, ale nakonec produkce dospěla k názoru, že je pro tuto postavu příliš starý. Místo toho od režiséra přijal roli Wooda Hitea. (Morien)
  • Při jedné z večeří zmiňuje Robert (Casey Affleck) podobnosti mezi sebou a Jessem (Brad Pitt). Zmíní také, že jsou oba vysocí 5 stop a 8 palců, avšak následně dodá, že seznam podobností byl z jeho 12 let. Mezitím museli určitě vyrůst, takže zmíněná podobnost už neodpovídala skutečnosti. (orkadimenza)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama