Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (735)

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Můj vůbec nejoblíbenější film. Vůbec bych to teda neřekla, že se zamiluju zrovna do filmu, kterej se vůbec neodehrává v předaleký galaxii, kde není žádnej blaster nebo lightsaber, a kde se bezprstej Brad Pitt dotýká obilí a kouká do oblohy nebo něco podobnýho. Ale tenhle film je někde úplně jinde. Totálně jinej level. Tohle je totiž film, kterej vám řekne v názvu, co se vlastně stane, a vy pak 153 minut koukáte na to, jak se to stane, a to jak se to stane, je fakt dost silnej zážitek. Tohle je film, kterej velmi pomalu a velmi jemně deglorifikuje (je to vůbec slovo?) postavu Jesseho Jamese skrz Roberta Forda. No a vy to cejtíte s tou postavou, kterou geniálně ztvárnil Casey Affleck, však kdo to taky nezažil, někoho totálně obdivovat, milovat, napodobovat, ve svých fantaziích ještě víc vylepšovat. A pak vlastně zjistit, že ten někdo, ten váš hrdina, je vlastně někdo úplně jinej, než ste si vysnili. Takže poučení je, nikdy se nepoznávejte se svými hrdiny a idoly! Jinak je ze strachu zabijete! Ale jako vážně, tohle je masterpiece, a doufám, že se jednoho dne dočká takovýho uznání, jaký si zaslouží. Protože takhle si přesně představuju dokonalej film. Bezchybná režie a scénář, fantasticky obsazený a zahraný postavy (Pitt, Affleck, Schneider, Renner, Rockwell, omg!), a ta hudba, a ta kamera! Nick Cave a Roger Deakins jsou prostě borci, a tady se koukáte na něco skvostného a do toho vám hraje něco skvostného a celý je to prostě tak perfektní, že se na to musím koukat každej rok, protože si ráda připomínám, jak je ta kinematografie a filmová řeč krásná a kolik emocí ve vás takovej jeden film dokáže vyvolat :') ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Co mi u tohohle snímku s opravdu dlouhým názvem, který nehodlám přepisovat, protože by to jen zabíralo místo a nikdo by to pak nechtěl číst líbilo především, bylo to jak svoji postavu ztvárnil Brad Pitt. Zase jednou totiž dokázal, že krom toho jak vypadá tak taky umí. Jeho Jesse James je toho dalším silným důkazem. A není k tomu ani třeba žádného expresivního projevu, naopak když tenhle psanec na někoho ve filmu upře zrak, budete rádi že nejste na jeho místě. Samozřejmě by ale Pitt tolik nevyniknul bez sekudnování ostatních herců, jenomže on má tu nejzajímavější roli a také s ní podle toho naložil. Úplně mi ale nesednul režijní styl Dominica Andrewa, snažícího se vše vykreslit tak moc poeticky až to někdy hodně ubírá filmu na tempu. Očividně to není takový filmový básník jako třeba Mallick. Ale zase kdo ví jak bude vypadat jeho další film, který si určitě nenechám ujít. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Spěchat není třeba, tohle rozhodně není jen o čekání na jednu střelu do týlu. Ale co si budeme nalhávat, výsledek je na diváckou vstřícnost náročný. Vše je pochmurné, vizuálně nádherně stylizované do otevřené krajiny, herci jsou fajn, jejich charaktery netriviální, stopáž se dá zvládnout. Scénárista a režisér Andrew Dominik nicméně ještě nepřesvědčil, protože jeho mladší stylové dítko Zabít tiše nutí hodně sledovat hodinky a zívat. Takže uvidíme příště. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

"Zabití Jesseho Jamese..." není film pro každého. Formou vyprávění i délkou stopáže zásadně odkazuje k filmům Terrence Malicka (Tenká červená linie, Nový svět). Ale pokud přistoupíte na pravidla hry, otevřou se vám dveře do nevídaného 'nového světa'. Fascinující kamera, podmanivá hudba... scéna příjezdu vlaku, ve které světlo pomalu prostupuje houštinou, je dokonalou ukázkou "moving picture". Scénář je do puntíku vypiplané dítko; snad jedině prostřední část je až příliš zdlouhavá. Ale posledních 30 minut smete ze stolu veškeré výhrady - od hypnotizující scény zabití Jesseho Jamese až po epilog, který bravurně slovy opsal Adrian: "V smrti druheho nachadzas smutok, odcudzenost a vlastnu samotu, ktora je ti najobjektivnejsim sudcom." Brad Pitt sálá neuvěřitelným charismatem, ale až téměř rouhačsky musím poznamenat, že celý film si pro sebe krade Casey Affleck - až doteď jaksi pozapomenutý ve stínu svého staršího bratra. Jeho Robert Ford je slizký, odporný, ale přitom nesmírně pochopitelný - kousek Roberta Forda si v sobě nese snad každý z nás, pokrytecké by bylo si to nepřiznat. Neboť každý máme své idoly a toužíme se hřát v jejich přízni, ačkoli bychom zároveň chtěli překročit jejich stín. Mladší z bratrů Afflecků je pro mě objevem roku a příslibem ještě mnoha zajímavých hereckých výkonů. Jen se obávám, že deglorifikace Jesseho se asi nikdy úplně nepovede, ostatně ani jiných "desperátů" - Robinem Hoodem počínaje a Al Caponem konče. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Asistovaná sebevražda Jesseho Jamese zmanipulovaným Robertem Fordem. Správně nasměrovanou reakcí na obdiv a servilitu lze u druhých vybudovat zášť a u sebe věčnou slávu, ví to i Mozart a jeho Salieri z Divokého západu.. Deakinsova kamera evokující dobové fotografie, se svým nasvícením prostřednictvím plápolajících ohňů či petrolejových lamp a tónovaná paletou hnědých a černých barev, toť čirý divácký požitek. A.Dominik vymačkává z jednoho herce vedle druhého to nejlepší a obrazovou poetizaci starého amerického západu používá jen jako líbivou kamufláž dekonstrukce mýtů kolem jeho hrdinů, brodících se v bahně amorality, slabosti a hanby. Vytknul bych knižní jazyk, potažmo voiceover spjatý s Hansenovou novelou či malickovský nepoměr délky a dění, ale s ním to máte jako u projížďky s Jesse Jamesem, když on je ten vpředu. Pokud jste si vědomi věcí, co mohou přijít, budete se cítit komfortněji.. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Ľudia v salóne si spievajú pieseň "A Bird in a Gilded Cage", ktorá bola napísaná v roku 1900, no dej filmu sa odohráva v roku 1892. (Fejpof)
  • Brad Pitt (Jesse James) v souvislosti s filmem vzpomínal na roli, jakou zbraně hráli v jeho dětství a mládí: "Když jsem vyrůstal, zbraně patřily ke každodennímu životu a táta mě často bral s sebou, když šel střílet. Když jsem byl ve školce, měl jsem vzduchovku a svou první brokovnici jsem dostal v první třídě. Ve druhé jsem si konečně mohl poprvé vystřelit z kalibru dvaadvacet. Naštěstí mi ale táta zároveň s tím vštípil pocit zodpovědnosti, takže jsem zbraně nikdy nevnímal jako nějaké hračky. Dneska už mě tyhle věci ale moc neberou." (NIRO)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama