Reklama

Reklama

Vrcholně poetický umělecký western? To si pište. A jaký. V případě tohoto snímku rozhodně nebyly dvě nominace na Oscara uděleny zbůhdarma. Právě naopak, film režiséra Andrewa Dominika patří mezi nejpozoruhodnější snímky tohoto žánru za posledních deset let. A rozhodně nejen proto, že v něm hlavní roli největšího desperáta Divokého západu sehrála mezinárodní superhvězda Brad Pitt a ve vedlejší roli se až neskutečně blýsknul Casey Affleck, bratr staršího, zatím známějšího Bena. Jaký vlastně byl lupič Jesse James? A proč došlo k tomu, že se devatenáctiletý idealista Robert Ford, Jesseho přítel a člen jeho gangu, postavil proti muži, jehož od dětství zbožňoval? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (735)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Neskutecnej vopruz, ze sem mel co delat, abych to dokoukal. Vypravet o jedny z nejvetsich postav divokyho zapadu a dat do filmu jedno mizerny prepadeni vlaku na uvod, to fakt nemohli tvurci myslet vazne. Ve filmu se totiz celejch tech silenejch 160 minut jen keca, absolutne nic se nedeje a dej by se klidne vesel do pulhodinovyho kratasu, navic kolikrat jsou ty dialogy dost stupidni, chybi tu jakakoliv silnejsi scena, neni tu zadna sympaticka postava nebo nekdo, komu by clovek fandil, takze mi v podstate bylo uplne jedno, co se s kym stane a to jediny zajimavy je prokecly uz nazvem filmu. Navic sem ani moc nepochopil, kdy se z nejvetsiho obdivovatele Jesseho - Roberta Forda, kterej se tvari, jak kdyz by mu nejradsi vykouril, stal jeho vrah. Pulku filmu ho neskutecne obdivuje a najednou prask a je najmutej nakejma flojdama a chce ho zabit. Navic se toho i pres tu desnou hromadu kecu clovek moc o postavach nedozvi. Brad Pitt se vetsinou tvari zadumane a kdyby clovek nevedel, kdo ze to je ten Jesse James, tak by to z jeho chovani moc nepochopil. Nicmene kdyz se tu a tam nasere, tak je paradni. Co se tyce Afflecka, ten vypada jak uchylak a hovadko od pohledu a tvari se tak celou dobu filmu. Aspon, ze je film celkem slusne natocenej, i kdyz takovy ty divne zamlzeny zabery se po case okoukaj. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla mňamka, u které mi ty tři hodiny rychle utekly... Z Brada šel tentokrát opravdu místy stach a navození situací, kdy si nikdo nebyl jist jím a on si nebyl jist ostatními z bandy (a vlastně z rodiny) bylo provedeno fantasticky... Ať měl schopnost tušit dopředu věci jakoukoliv - z nervózního chování Charlieho a Roberta by i blbec vytušil, že kují nějakou habďůru a ty jejich nervózní úsměvy by jim nevěřil... Ano tohle je jiný western. Pomalý s důrazem na krásné záběry, s důrazem na detail... na ve větru se vlnící klasy ovsa, povlávající záclony v oknech farmy i lom světla od reflektoru nočního expresu ženoucího se lesem k zátarasu z pražců... S důrazem na jednotlivé postavy příběhu, kde každý dostal opravdu velký díl prostoru... K tomu všem fantastická hudba Nicka Cave a Warrena Ellise (hned jsem je poznal, ani jsem se moc nemusel přesvědčovat v titulcích) parádní minimalistická melodie něco jako v Proposition nebo The Road. Já tento příběh vždycky znal od skupiny Greenhorns, kde se zpívá : ,,Roberd Ford v nočních tmách, připlíží se jako vrah a von vám Jesse Jamese odpraví...'' Proto jsem stále čekal na tmu a ta poprava nebo snad sebevražda dopoledne mne překvapila :-). --- Tohle byla velká chuťovka a moje velká spokojenost! 4 náboje do coltu. * * * * ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Již z charakteru názvu tohoto neobvyklého westernu je patrná aluze k hagiografii, ale zároveň i k jarmareční písni (která je prezentována přímo ve filmu v neodolatelném podání Nicka Cavea). Akt zrady přenesený z mýtického světa do westernového rámce. Střet dvou tak rozdílných rastrů - unaveného zralého muže světské slávy a mladíka, který po světské slávě touží. Souboj člověka-legendy a člověka s ambicemi stát se legendou. Variace prototypů Ábela a Kaina. Umělecká dekonstrukce mýtu. Artové přesahy (především příjezd vlaku temným lesem charakterizovaný jen světlem a závěr snímku). Pomalu plynoucí hluboký film s nádhernou minimalistickou hudbou Nicka Cavea & Warrena Ellise. Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Podobné filmy: 3:10 Vlak do Yumy, Nesmiřitelní, Až na krev ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Tak ještě jednou. Nemám rád westerny. Nic proti nim, ale téměř všechny (i když jich nebylo mnoho), co jsem viděl, mě hrozivým způsobem nudili. Než se někdo ozve - Ano, vím, že se nejedná o typický western. A právě proto jsem dal tomuto filmu šanci a poměrně jsem se i těšil. A můj zážitek z filmu je mnohem horší, než bych kdy čekal. Zabití Jesseho Jamese je nuda. To už tuší snad každý, kdo jen letmo proletěl zdejší komentáře. Ale na takovou nudu člověka jen tak něco nepřipraví. On to totiž asi má být velký umělecký film. Jenže problém je v tom, že i zdejší "vychytávky" se mi ani v nejmenším nelíbili a v celém filmu mě spíš iritovaly. Jako například všudypřítomný starý vypravěč, který je často spíš takovou berličkou, aby divákovi došly souvislosti v ději. A ony ty fakta jsou poměrně zajímavá, takže jsem měl sto chutí tomu pánovi říct, ať přestane předčítat tu knížku a dá ji sem, abych si ji moh v klidu přečíst. A ne koukat na ten úporný děj, kde jsou úplně všichni počurinkaný z velkýho pološílenýho Jesse Jamese, který ale v podstatě nic nedělá, jen těží ze svý legendy, kterou ale Pittovi nikdo ani přes snahu vypravěče stejně nesežere. Což není vina herců, ti hrají seč můžou, ale nemají v podstatě co. Díkybohu aspoň za Caseyho Afflecka, který tak vehementně bojuje se svými nudnými replikami, že se mu občas podaří vyhrát a film je na pár vteřin zábavný. Celkově nejlepší z filmu je asi pasáž, kde je Jesse James po smrti a vidíme trochu psychicky vyzrálejšího Roberta Forda, jak se potýká se svým osudem. Ale to je tak 8 minut z celkových 160. Suma sumárum námět mi příjde velmi zajímavý, zpracování mi příjde tragický. (2/10) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Film je pojatej spíš jako průlet životem a osobností Jesseho Jamese a musim říct, že mě to teda moc neoslovilo. Přišlo mi to dost nudný, děsně pomalý a vyprávění nezajímavý. Snad jen Pitt je opravdu výbornej a Casey Affleck se taky snaží, ale na skoro 3 hodiny fakt málo a někdy to je fakt skoro až ubíjející jak se nic moc neděje a všechno se zaměřuje na osobnost Jasseho Jamese a nejrůznější vysvětlování. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (31)

  • Ron Hansen, jako jeden z mála tvůrců předloh, aktivně pomáhal při přípravách a úpravách filmu. (Karlos80)
  • Na casting do role Roberta Forda se dostavil i Shia LaBeouf, ale roli nedostal, protože se režisérovi zdál až moc mladý. (Ai.ma)
  • Jeremy Renner se původně ucházel o roli Roberta Forda, ale nakonec produkce dospěla k názoru, že je pro tuto postavu příliš starý. Místo toho od režiséra přijal roli Wooda Hitea. (Morien)

Související novinky

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

Brad Pitt versus lupiči a gangsteři

04.11.2010

Vypadá to, jako by se Brad Pitt pokoušel na vlastní pěst natočit Dannyho parťáky 4. V kriminálce Cogan´s Trade si zahraje titulního Jackieho Cogana, drsného mafiánského bijce, který dostane za úkol… (více)

Oscaroví nominanti na vzestupu

Oscaroví nominanti na vzestupu

21.02.2010

Nic vám tak nenakopne kariéru jako nominace na Oscara. Jeremy Renner a Christoph Waltz by mohli vyprávět. A oni vyprávějí. Renner prozradil, že si zahraje po boku Ewana McGregora v dobovém thrilleru… (více)

Brad Pitt opět sahá po koltu

Brad Pitt opět sahá po koltu

07.02.2010

Je totiž hlavním kandidátem na ústřední roli v celovečerním filmu inspirovaném slavným westernovým seriálem Gunsmoke. Pokud nabídku přijme, na rozdíl od psance v Zabití Jesseho Jamese atd. si zahraje… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama