Reklama

Reklama

Na oblíbenou úřednici Helenku (M. Steinmasslová) na vesnické poště přijde udání ze zpronevěry. Kontrola zjistí, že jí schází 200 korun a dívka spáchá sebevraždu. Její ochránce a přítel četnický strážmistr Brejcha (V. Menšík) nevěří, že by děvče bylo schopno jakéhokoli trestného činu, a pátrá po tom, jak ve skutečnosti ke krádeži peněz došlo. Zřejmě jí někdo ukradl peníze, když se otočila od svého okénka. Další indicie mu poskytne nová úřednice (J. Preissová) po Helence… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Spravedlnost je radost i hořkost, až je člověku z toho nanicovatě..." Z téhle televizní adaptace jedné z Čapkových povídek člověku rozhodně nanicovatě být nemůže. Naopak je radost v ní v první řadě pozorovat Vladimíra Menšíka v jedné z jeho spíš vzácných dramatických poloh. Moudrého strážmistra Brejchu zde zahrál s grácií sobě vlastní. Tohle Dudkovo televizní zpracování je jinak spíše minimalistické, ač stále dostatečné k tomu, aby člověk cítil ducha první republiky. Možná překvapí, že k tomu jeho tvůrci vůbec nepotřebovali hudbu (a vystačili si místo ní jen cvrlikáním cvrčků). Mě to ale dnes onu radost u obrazovky monitoru zkazit nemohlo. Stačilo mi totiž se opět potkat s moudrostí, kterou do svých povídek Karel Čapek vtělil. Možná na tom, že "spravedlnost moc radosti nepřináší," něco je. Co však vím jistě, že sledovat, jak jsou Čapkovi povídky ve svém pohledu na lidskou člověčinu stále aktuální, je radost pohledět. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád televizní inscenace, jejichž děj se odehrává i mimo pěkně nasvícené studiové interiéry přímo venku a místo klasické hudební složky jsou slyšet zpěvy ptáků, kvákání žab, štěkání psů, foukání větříku. Celková atmosféra červnových dnů a nocí je tak zcela nefalšovaná. Mimo tohle všechno stačí sledovat Vladimíra Menšíka v roli četníka Brejchy a o silný a lidský zážitek je postaráno. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle je ukázkový příklad malého velkého filmu, velice emotivní záležitost, knedlík v krku a slzy v očích.. Vnímala jsem to propojení tvůrců, Karla Čapka, Jaroslava Dietla a Dudka, no a k tomu dostala výborného Vladimíra Menšíka v nádherné hlavní roli.. Můj původní záměr vidět Josefa Abrháma se sice příliš nenaplnil, nicméně dostala jsem mnohem víc, než jsem očekávala.. Bylo mi potěšením, s radostí i hořkostí.. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Sestistrankovou povidku Karla Capka Zlocin na poste pochazejici z knihy Povidky z jedne kapsy ,pro televizni adaptaci rezijne do ctyricetitriminutove podoby spracoval Jaroslav Dudek. Scenar napsal Jaroslav Dietl. Do hlavni role prvorepublikoveho cetnickeho strazmistra Brejchy byl dobre vybran Vladimir Mensik. Zhostil se sveho ukolu se cti a znamenite zahral svuj part. Pribeh samotny, zasazeny do prostredi maleho mestecka ci dediny, je vlastne sondou do strazmistrovi duse a da nam nahlednout a porozumet vsem pohnutkam,ktere ho vedly k uchopeni spravedlnosti do jeho rukou a tim i k nasledujicimu potrestani viniku . Ve filmu neni pritomna hudba, pribeh je o to vice autenticky a da vyniknuti kunkani zab, foukani vetru,padani kuzelek ci vrzani pane strazmistrova kola. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Úžasné! Televizních adaptací Čapkových povídek je hned několik, ale Zločin na poště je asi nejlepší, co jsem viděl. Bravurně napsaný scénář od pana Dietla a úžasné herecké výkony všech zúčastněných, mezi nimiž jasně kraluje Vladimír Menšík. Celá inscenace je tak doslova koncertem profesionality a poctivého řemesla. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu jsou vidět pouliční lampy z osmdesátých let, které v té době nebyli. (M.B)
  • Natáčení probíhalo v obci Ondřejov, na zámku Štiřín a na nádraží v Mnichovicích. (SONY_)

Reklama

Reklama