Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (772)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jen v České republice je ročně podle statistik týráno přes 5000 dětí. A kolik asi musí být týraných dětí o kterých se ve statistikách nemluví - možná je jich mnohem víc. Je to úděsné, ale je to tak. Jednomu mrazí v zádech, když vidí, čeho všeho jsou lidé schopni, ale Americký zločin je mimo jiné i obrovským vykřičníkem pro celou společnost s jejich mnohdy vědomě zavřenýma očima, když se s něčím podobným setkává. Pro mě bylo zcela nepochopitelné nejen jednání Gertrudiných dětí, ale co mně hlava nebrala už vůbec, že se k tomu týrání připojovaly i ostatní děti z okolí. Možná je dobře, že nám v hlavě zůstává mnoho otázek nezodpovězených. Svým způsobem je to nevysvětlitelné, protože těch příčin v tomhle případě proč k tomu došlo, mohlo být mnoho, ale rozhodně to člověka motivuje k přemýšlení, proč k takovým zrůdnostem vůbec dochází. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nudně natočený film vycházející z nepopiratelně zajímavého a otřesného námětu. Tohle téma kdyby uchopil kvalitní filmový štáb, mohl to být hutný a citlivý snímek. Nedokážu pochopit to vysoké hodnocení. Nemůžu ocenit film, který je podprůměrný od scénáře, přes kameru, herecké výkony i režii, jen proto, že má výborný námět. Ale dvě hvězdičky si určitě zaslouží za to, že zvedl téma, o kterém je potřeba mluvit pořádně nahlas. ()

Reklama

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Opäť raz som mal ten pocit pri pozeraní filmu, že by som chcel do deju vstúpiť ako dalšia postava a niekomu poriadne nakopať r*ť, alebo ked už nič tak aspoň poupraviť slovník hlavnej hrdinke Sylvii, ktorú skvelo a hlavne presvedčivo stvárnila Ellen Page. Príklad malého velkého filmu kde pomerne jednoduchý dej je neskutočne pútaví a nedovolí vám ani poriadne sa nadýchnuť. Film pri ktorom cítite každý kopanec či zahasenú cigaretu na tele s hlavnou hrdinkou. Ellen znovu ukázala, že nomináciu na Oscara si zaslúžila a predviedla další fascinujúci výkon. Len tak dalej. 90% Ps: Catherine Keenar a jej postava Gertrude Baniszewski je asi najprotivnejšia záporná postava(v dobrom slova zmysle) Ako som napísal, vstupiť do deju a... ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Lidé často vyžadují empatii, pochopení, avšak sami už nejsou schopni je vracet aneb když jednou vztáhneš ruku na bližního, přestáváš být člověkem, stáváš se slabochem... Ještě bolí, celá ta hodina a půl. An American Crime má dvě tváře, tak jako lidé v něm, za ním i před ním. Na jedné misce vah je příběh, víceméně převyprávěný fakt, že nejzákeřnějším tvorem na modré planetě je člověk sám, neboť ten jediný dokáže působit bolest pro vlastní potěšení, jako alibi, coby prostředek lživé pseudomorálky a nebo jako chabou omluvu za vlastní slabost, za vlastní pokřivený charakter. Na misce druhé je forma - intenzivní, pravdivá, jízlivá, s nepopiratelnou schopností Tommyho O'Havera budovat gradující atmosféru bezpráví, krutosti a lhostejnosti. "Ke každému skutku má Bůh důvod, ale já ho zatím nenašla", říká v jeden moment postava osobité a nesmírně talentované herečky Ellen Page a já dodávám, že víra je slepý tulák, kterého musí držet za ruku charakterní a upřímné skutky, jinak bloudí a nenedojde k naplnění. An American Crime však své posleství několikanásobně naplňuje,bez pachutě samoúčelnosti vyvolává silné emoce (nutno zmínit též sugestivně zahranou, nesnesitelnou postavu v podání Catherine Keener), neukazuje víc než musí a i když z filmového hlediska třeba není stoprocentní, tyhle váhy jednoznačně převažuje na svou stranu miska příběhu. Znepokojivě pokojnou formou podané drama, na které si musíte v nitru sáhnout, aby nezůstalo "jenom" filmem. [final rate: 85%] ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nad lidskou zvrhlostí a krutostí se člověk nepřestává divit. Americký zločin je otřesnou ukázkou týrání a lhostejnosti lidí v okolí, kde se zločin odehrával. Snímek je výborně a sugestivně natočen, na city diváka dokáže velmi zapůsobit a zanechá hlubokou stopu v mysli, protože těchto 92 minut jen tak z hlavy nevymažete. Mírnost rozsudku soudu nejde na rozum, protože při pomyšlení, že se tento případ opravdu stal, se chce zdravě uvažujícímu člověku zvracet a mrazení v zádech jen dokresluje hrůznost této události. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Ačkoliv se film odehrává v roce 1965, ve scéně, kdy rodina dorazí na pouť, vidíme v jednom stánku s hračkami Oslíka a Dračici z animovaného filmu Shrek (2001). (uiu)
  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)
  • Film byl natáčen chronologicky, aby se herci dostali do děje a mohli prožívat příběh Sylvie. (don corleone)

Reklama

Reklama