Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Tak to je průšvih! Nenašel jsem špatné hodnocení a teď v tom budu lítat sám. Mám rád filmy z období mašinérie komunismu a StB. Proto jsem se na Swingtime těšil. A protože mám možnost srovnávat, tak ač nerad, byl jsem zklamán. Událost samotná je dost šokující a neuvěřitelná. Zpracování samotné je slabé, čiší z něj styl TV inscenace minulých dob. Bratři Dlouzí podávají slušný výkon, zato Ingrid Timková je úplně příšerná. A hlavně to zpracování. Režisér Polišenský tímto filmem skončil s filmem a vrhnul se na tvorbu seriálů, ze kterých bych také vrhnul. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na televizní film určitě kvalitně zpracováno a natočeno se spoustou výborných herců, ale i tak se mi zdá celkový potenciál snímku trochu nevyužitý. Některé situace šlo možná ještě víc vyhrotit a rozvinout. Hlavně někdy od poloviny filmu do nás začne scénárista chrlit všechny možné a nemožné zvraty, až se v tom divák začne ztrácet. Každopádně zase ten poslední byl dobrej a trochu nečekanej a taky oceňuju, že to nekončí žádným happyendem, ale spíš tak jak by to celé dopadlo i v reálu. No mezi 3* a 4*, ale ty nakonec těsně nedám.65% ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Strašně mě mrzí, že tenhle film není moc známý, protože to je opravdu mistrovské dílo. Za prvé je tam dost tvrdý souboj bratrů (fiktivních i reálných) Dlouhých. Za druhé to má velmi slušnou atmosféru. Za třetí to má perfektní scénář. Za čtvrté tam je emocí jako ve třech normálních filmech. Pěkně tvrdá záležitost. 95% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rafinovaná akcia československých eštébakov priviedla mnoho osudov do pracovných táborov či k smrti. Spôsob akým sa s týmto vysporiadali scenárista Jan Drbohlav a režisér Jaromír Polišenský je obdivuhodný. Uznanie patrí aj Českej televízii, ktorá vyprodukovala na televízne pomery veľkorysú výpravu. Vladimír Dlouhý dal postave muzikanta Pavla cit i tragiku. Pri sledovaní televízneho filmu mi chodil mráz po chrbte a po dramatickom finále som si opäť uvedomil hrôzu režimu, ktorý dokázal trestať svojich ľudí v mene vlastnej ideológie. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, tohle mě dostalo. Četl jsem knihu o akci Kámen, viděl dokumenty a byl jsem se podívat za obcí Všeruby, prošel po hrázi Myslívského rybníka a dále kolem rozvaděče po cestě k hranici. Film jen volně využívá kulisy této události a nemá ambice být dokumentárním. Polišenský dokonale ztvárnil dobu, kdy nešlo nikomu věřit a každá snaha o důvěru byla přísně potrestána. Ale především Alois Švehlík mě doslova rozebral, dostal dost prostoru a skoro mě přesvědčil, že důvěra má smysl. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Když Pavel (Vladimír Dlouhý) diktuje Jiřímu (Alois Švehlík) tóny písně "In the Mood" a hraje při tom na klavír, zapomíná, že klarinet je nástroj laděný in B. Místo "C-E-G-C..." by měl říkat "D-Fis-A-D...", protože klarinet zní o tón níže než klavír. Stejně tak Jiřího zdůvodnění, proč nechal hry na klarinet, je poměrně zvláštní vzhledem k faktu, že při výuce se nepostupuje po tóninách, ale samotných tónech - zahrát B nebo Fis není o nic těžší než zahrát ostatní tóny. (L_O_U_S)
  • Filmovalo se v Kytíně a Praze. (M.B)

Reklama

Reklama